Україна

Ватерлоо Януковича

29 April 2010, 08:19

Не встиг Віктор Янукович як слід розпіарити свою першу “перемогу” на посту Президента -- “Харківську битву” за “дешевий газ”, яку вже сьогодні – на другий ж день після підписання відповідних домовленостей з президентом Росії Дмитром Медведєвим опозиційні політики називають “Харківським пактом” – як з'ясувалось, що вона може стати його Ватерлоо.
 
І не тільки тому, що в обмін на широко розрекламовану Януковичем “знижку” у 30% до цінової формули імпортованого в Україну газу йому довелося порушити Конституцію (зокрема, ст.17, яка передбачає, що такі доленосні рішення можна ухвалювати виключно за результатами всенародного референдуму), а відтак – створити підстави для власного імпічменту, але й...
 
Як стверджує аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, насправді “дешевий” газ від Януковича вартуватиме Україні... дорожче, аніж вона платила за нього досі – за нещадно критикованими і чинним президентом Януковичем, і екс-президентом Віктором Ющенком угодами, укладеними минулоріч Юлією Тимошенко. І не тільки в сенсі фігурально-політичному, але й найбуквальнішому із сенсів: фінансово-економічному. Саме так: середня ціна імпортованого природного газу в 2010 році складе приблизно 260 доларів, що на 24% вище середньої ціни 2009 року в 210 доларів!
-- То ви вважаєте, що в результаті вчорашніх домовленостей “дешевий” газ для України – навіть після сумнівного у правовому плані рішення про продовження базування ЧФ РФ на території нашої держави ще на 25 років – стане ще дорожчим?
 
-- На мою думку, продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Криму стало “основною розмінною картою” у формуванні цієї цінової знижки. Проте ... фактично оплата за оренду бази так і не здійснюватиметься щонайменше упродовж згаданих 25 років, до 2042 року (Що, до слова, президент вже частково підтвердив у своїх заявах для преси – Ред.).
 
-- Але ж учора президенти України і Росії заявляли про 30-відсоткову знижку, чи, простіше кажучи, “зекономлених” 100 доларів на кожній тисячі кубів російського газу для України?
 
-- Знижка у ціновій формулі означає, що Україна буде купувати природний газ у другому кварталі 2010 року за ціною 233 доларів за тисячу кубометрів, у третьому кварталі - за 245-255 доларів, і в четвертому - за 255-265 доларів.
 
А що Україна вже імпортувала близько 6,5 мільярдів кубометрів природного газу в першому кварталі за 305 доларів, середня ціна імпортованого природного газу в 2010 році складе приблизно 260 доларів, що на 24% вище середньої ціни 2009 року в 210 доларів.
 
-- Важко зрозуміти також намір В.Януковича збільшити обсяги експортованого газу. Адже ще зовсім нещодавно Тимошенко подавала як значну “перемогу” згоду Росії зменшити закладений в угоді обсяг закупівель...
 
-- Так, сторони домовилися, що Україна імпортує в 2010 році 36,5 мільярдів кубометрів, включаючи 6,5 мільярдів кубометрів, вже імпортованих в першому кварталі.
 
Натомість наші оцінки свідчать, що для економіки достатньо буде імпортувати 33 мільярди кубометрів. Якщо варіант з імпортом лише 33 мільярдів кубометрів реалізується, то "Нафтогазу"потрібно буде заплатити за імпортний газ на 2,3 мільярда менше в порівнянні з ситуацією до отримання знижки...
 
-- Але ж Янукович запевняв, що наданою "знижкою" Росія щороку "інвестуватиме" в Україну 4 мільярда доларів, чи, сумарно -- аж 40 мільярдів?
 
Якщо ж Україна і справді, як це заявляє Президент, імпортує в 2010 році 36,5 мільярдів кубометрів природного газу, то сукупний рахунок за імпорт газу в 2010 році складе 9,3-9,4 мільярда доларів, що лише на 1,4-1,5 мільярда менше у порівнянні із сценарієм в попередньому газовому договорі.
 
Ми вважаємо, що останній сценарій найбільш вірогідний, і знижуємо оцінку дефіциту зовнішньої торгівлі в 2010 році з 2,3 мільярда доларів до 0,9 мільярда. Ми також коригуємо прогноз щодо сальдо поточного рахунку платіжного балансу в 2010 році: з дефіциту в 0,5 мільярда доларів на профіцит в 1 мільярд.
 
-- То чого все ж слід очікувати безспосереднім споживачам газу – він у результаті подевшає чи ні?
 
-- Промислові споживачі не отримають будь-якого відчутного зниження цін на газ, оскільки середня ціна імпортного газу в 2010 році, як свідчать наші розрахунки, буде на 24% вищою за середнью ціну 2009 року.
 
Тому найбільш вірогідним сценарієм є фіксація постійних цін для промислових споживачів до кінця 2010 року.
 
При цьому актуальність підвищення тарифів для населення і підприємств комунальної енергетики залишається високою.
 
Юрій НИКОРАК, Експрес

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі