Місто

З історії Житомира. Район “Старе місто”

7 September 2010, 11:44

Район із романтичною назвою “Старе місто” є, певно, в кожному місті. Скажімо, для пересічного туриста у Львові район з цієї назвою насамперед означає найстарішу й найкращу частину міста, в якій деяким будівлям понад шість століть. І нехай в Житомирі не збереглися, на жаль, 600-річні будівлі, проте в нас також є район із такою назвою.
На карті Житомира назва “Старе місто” позначає вулиці Велику Бердичівську, Івана Кочерги, Івана Франка, Дмитрівську, Леваневського, Довженка, частково Шевченка та 1-го Травня, Шелушкова... Відразу виникає питання: чому старим містом називають саме цю частину Житомира? Адже й школяреві відомо, що наше місто пішло з Замкової гори, тобто району, який на карті названо Подолом. Це питання ми поставили житомирському краєзнавцю Георгію Мокрицькому.

Старе місто – не середньовічне місто
Як зазначив краєзнавець, поняття “середньовічне місто” та “старе місто” не тотожні. Перше означає місцину, з якої почалося поселення, друге ж – перші вулиці, що виникли поза межами середньовічного міста. Середньовічне місто мало чітку структуру забудови, планування та обмежену територію, що була відгороджена ровом та валами (це нинішня територія Замкової гори). Потім поселення перекинулося за межі тодішнього міста, почало здебільшого розвиватися у східному напрямі.
“Поселення, що виникали за межами середньовічного міста, спочатку були передмістям. Зараз це старе місто, яке розвивалося з середини ХVІІІ до кінця ХІХ століття. Місто, яке було заплановане генеральним планом 1848 року формувалося уздовж нових вулиць: Велика Бердичівська, Київська, Вільська (тепер Перемоги), нинішня Черняховського, Мала Бердичівська, Мала Київська (тепер Котовського), Зелена (тепер Пушкінська), Івана Франка, Дмитрівська, Леваневського, Монастирська (тепер Шевченка), Провіантська (тепер Довженка), Хлібна, Крошенська (тепер Шелушкова), частково Базарна та інші), які сформувалися протягом ХІХ століття”, – пояснив Георгій Мокрицький.
Після ХІХ століття більішість старих вулиць розвивалися далі. Скажімо, Базарна (нинішня 1-го Травня) просунулася до річки Путятинки. Тому до району Старе місто відносять лише частину цієї вулиці (до Путятинського майдану).
За словами краєзнавця, стара частина міста відрізняється від інших чіткими кварталами. Цього не скажеш про інші райони Житомира, де забудова є здебільшого хаотичною. Це – Смолянка, район Вокзалу, Богунія (від Яна Гамарника) та інші.
Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі