Суспільство

На нинішніх виборах політики недооцінили електорат

6 October 2007, 09:05

До такого висновку дійшли учасники засідання в НГПЦ «Вибір житомирян 2007», на якому говорили про те, як маніпулятивні передвиборчі технології вплинули на свідомість та психічне здоровя громадян. Участь у розмові взяли психолог, декан соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. .І.Франка Олександр Музика, та соціолог Олександр Гуков.

Минув день чергових виборів, залишивши по собі традиційну вже тяганину з підрахунками голосів , чвари політичних лідерів, невдоволення аутсайдерів та обривки рекламних листівок на стовпах та парканах. А ще – полегшення глядачів та слухачів від того, що з теле- і радіо ефіру щезли навязливі рекламні ролики партій та блоків. А чи насправді вони, продукти «білого та чорного піару» так уже й впливають на наш вибір ? Чи паралельно й на свідомість, роблячи українців занадто заполітизованою нацією, а можливо й на психічне здоровя, адже вибори відбуваються зазвичай навесні та восени – в пору сплеску психічних розладів?

Лікарі-психіатри не знають прецедентів, коли б хтось і правда захворів від нав’язливої реклами, припускають лише, що деяким політикам, що не потрапили до нинішнього складу парламенту депресивного стану не уникнути. А от оцінку психолога та соціолога щодо впливу політреклами на свідомість виборців журналісти почули.

На думку О.Гукова, будь-яка реклама є маніпуляцією свідомості її потенційного споживача, інша справа, до яких почуттів вона апелює. На нинішніх виборах, які не мали якогось креативу в плані рекламних знахідок, основний масив відеороликів був побудований на протиставленні однієї політичної сили іншій. При чому в мало аргументованій та досить примітивній формі . То ж склалось враження, що творці політичної реклами розраховували на не надто освічений контингент. Український же виборець вже досить досвідчений та має стійкі політичні уподобання.

Олександр Музика відмітив те, що як і у попередні виборчі кампанії нині експлуатувались образи харизматичних лідерів, останні ж подавались у доволі відірваному від життя вигляді. Однак , саме така реклама і справді впливає на свідомість, оскільки у своєму виборі українці все ще керуються більше схильністю до того чи іншого лідера , а не до окремих положень програм партій чи блоків.

Під час прес-конференції у прес-клубі була розміщена експозиція виборчої символіки партій та зразки «чорного піару».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі