Суспільство

З 2008 року у Новограді-Волинському буде запроваджено „Паспорт здоров’я” громадян міста

8 October 2007, 12:48

Що зробити для того, щоб надання послуг медичними установами міста стало більш ефективним?  Відповіді на це запитання повинна дати міська Програма, яку у Новограді –Волинському презентували громадськості міста начальник відділу охорони здоров’я міської ради Любомир Дутчак та  головний лікар міськрай ТМО Василь Борис – повідомляє відділ інформації та зв’язків з громадськістю Новоград-Волинської міської ради.

Проводив громадські слухання секретар міської ради Володимир Федорчук. За словами Василя Миколайовича,  за останні 10-13 років державні видатки на охорону здоров’я  зменшились і складають 3%  у державному бюджеті, натомість в Європейських  державах  - 6% . Нашим лікарям доводиться працювати в умовах обмеженого фінансування (50% від потреб) та на обладнанні,  якому, в основному,  більше 15 років. Через низький рівень заробітної плати  падає престиж медичного працівника. Лікарня – на порозі дефіциту кваліфікованих кадрів. Вивчаючи досвід  своїх колег з Польщі, Білорусії, Іспанії, Румунії наші медпрацівники переконались, що українська медицина відстала від європейських стандартів назавжди. Тож всім зрозуміло, що реформування медичної галузі в Україні є дуже актуальним.

Проект міської Програми створювався робочою групою в складі фахівців різних  структурних  підрозділів системи  охорони здоров’я міста, представників громадськості. Серед жителів міста Новограда-Волинського проводилося соціологічне опитування на предмет вивчення думки щодо роботи медичних установ, ставлення людей до свого здоров’я та покращення співпраці новоград-волинців – медичних працівників – місцевої влади.  Передбачається, що надання медичних послуг складатиметься з двох ланок: перша - медичне обстеження терапевтами або сімейними лікарями; друга - консультації та обстеження лікарями-спеціалістами та в разі необхідності  - стаціонарне лікування.

Заходи  з метою виконання Програми містяться в 11-ти розділах. Удосконалення  амбулаторно-поліклінічної служби передбачає створення  єдиної системи  інформації для усіх лікувальних  закладів міста. З метою поліпшення стану здоров’я населення протягом найближчих п’яти років у всіх мікрорайонах міста планується додатково відкрити 8 амбулаторій сімейного лікаря  та забезпечити їх необхідною медичною апаратурою. З 2008 року буде  запроваджено  „Паспорт здоров’я”  громадян міста до якого увійдуть результати їх клінічного та амбулаторно-діагностичного обстеження. Передбачається охопити  у повному обсязі диспансеризацією населення міста.

З метою впровадження міжнародного проекту „Здоров’я матері та дитини” планується завершити реконструкцію в місті пологового відділення, яке має бути укомплектоване сучасним медичним обладнанням.

РайСЕС зобов’язується  проводити моніторинг якості питної води  у криницях громадського користування, джерелах і системах  централізованого водопостачання  з подальшим інформуванням населення про його  результати.

Також Програма передбачає удосконалення стаціонарної  та невідкладної медичної допомоги,  розвиток  її альтернативних форм, реабілітаційних центрів,  покращення забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Неабияка роль у поліпшенні медичного обслуговування населення належатиме участі  міськрайТМО  у проектах співпраці із польським містом Ломжа, Японським посольством, Урядом Швейцарії,  україно-американським проектом USAID та Програмою розвитку ООН.  Ряд  заходів  Програми стосується боротьби із інфекційними захворюваннями, охорони праці, поліпшення умов проживання населення. Слід пам’ятати, що за  статистикою,  стан здоров’я людини на 50%  залежить від її умов та способу життя, який формується в сім’ї, дитячому колективі та суспільстві. Задля  пропаганди здорового способу життя продовжиться робота з гігієнічного навчання та виховання населення  через місцеві ЗМІ, місячник здоров’я в загальноосвітніх школах та вузах міста, тематичні міські дискотеки, будуватимуться спортивні майданчики на територіях ОСББ та виготовлятимуться тематичні буклети, календарі, плакати, тощо.

Присутні на громадських слуханнях представники політичних партій, громадських організацій, працівники медицини, освіти взяли участь  в обговоренні Програми та внесли свої пропозиції щодо ефективності роботи медичної галузі в місті. Наразі обговорення триватиме до 18 жовтня 2007 року. Саме тоді  Програма розвитку системи  охорони здоров’я міста на 2007 - 2011 роки прийматиметься на черговому засіданні міської ради і буде підкріплена матеріальним забезпеченням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі