Україна

Володимир Фесенко:"Регіонали" визнають, що Луценко був кращим міністром, ніж Цушко

17 October 2007, 13:02
Після парафування угоди між БЮТ та НУ-НС про створення "помаранчевої" коаліції лідер НУ-НС Юрій Луценко кілька разів натякав про своє повернення на посаду керівника МВС, що є цілком можливим, враховуючи домовленість між В.Ющенком та Ю.Тимошенко про те, що саме Президент подаватиме кандидатуру на посаду міністра внутрішніх справ. "Реальна політика" запитала Володимира Фесенка, голову правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", наскільки ефективною може бути діяльність Ю.Луценка на цій посаді та чи варто очікувати від нього успішного розкриття резонансних справ.

Як засвідчує досвід попередніх років, ефективність діяльності керівника МВС великою мірою залежить від його співпраці з іншими правоохоронними структурами, а крім того – від нормальних конструктивних відносин всередині уряду. Щодо правоохоронних структур, то це в першу чергу стосується відносин з Генеральною прокуратурою, про це неодноразово казав сам Луценко.

На мій погляд, якщо Луценко знайде баланс між піаром і нормальною роботою, тобто, не буде приділяти занадто багато уваги резонансним заявам, то він може бути достатньо ефективним міністром. Він вже має певний досвід. Я навіть від деяких представників фракції Партії регіонів чув такі оцінки, що якщо порівнювати роботу Цушка і Луценка, то Луценко був кращим міністром. Крім того, в Луценка є власна політична сила, а для ефективності на цій посаді в роботі коаліційного уряду це достатньо багато.

Звичайно, може бути певна настороженість, конкурентні відносини між прем’єром та міністром, якщо прем’єром буде Тимошенко. Крім того, багато залежатиме від того, чи буде Луценко і далі користуватися довірою Президента. Оскільки зараз уже є домовленості, що саме Президент буде подавати кандидатуру міністра внутрішніх справ, це є дуже важливий чинник.

Загалом, від Луценка можна очікувати розкриття резонансних справ. Він схильний до цього. Резонансні справи, крім того, - один з елементів піару на посаді міністра внутрішніх справ. Інша справа, що Луценку, якщо він буде працювати на цій посаді, потрібно буде зробити висновки з досвіду 2005 року. Треба розпочинати ці резонансні справи таким чином, щоб довести їх до судового фіналу, щоб звинувачення були ретельно обґрунтованими. Ось з цим були проблеми за часів першого перебування Луценка на посаді міністра. А так я думаю, що він здатний до цього. Щоправда, треба буде шукати необхідний баланс, на відміну від 2005 року треба буде робити менше акценту на політиці і більше на таких справах, які б мали резонанс в першу чергу з точки зору професійної діяльності.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі