Місто

В житомирській аптеці №127 черги за пільговими ліками, бо бюджет виділяє в 2 рази менше коштів

23 June 2011, 14:39

Житомир.info повідомляв про звернення мешканців Житомира до голови обласної ради з проханням розібратися у ситуації, яка виникла навколо безкоштовної видачі лікарських засобів в КП «Аптека №127» Житомирської міської ради.

В даній установі один раз на місяць люди, які стоять на диспансерному обліку обласної психіатричної лікарні, мають змогу отримати ліки. Житомиряни скаржились, що «через обмеження у часі видачі ліків в аптеці збираються великі черги».

Кореспонденту Житомир.info завідувач КП «Аптека №127» Житомирської міської ради Владислав Козловський розказав, що ця аптека має ліцензію на продаж психотропних препаратів і єдина з аптек комунальної власності міста забезпечує ліками хворих трьох категорій: психічні захворювання, епілепсія, хвороба Паркінсона.

«Оскільки дана аптека є комунальним підприємством, то вона виконує певні соціальні навантаження – відпуск ліків пільговим категоріям населення, зокрема, психотропних лікарських засобів. Прибутки комунальній аптеці це не приносить, тільки збитки. Оскільки згідно законодавства України є певні категорії громадян, які безкоштовно забезпечуються лікарськими засобами, то хтось це повинен виконувати», - зауважив Козловський.

На заваді повноцінного і вчасного обслуговування пільговиків стоять бюджетні кошти, точніше – недофінансування. Певна частка бюджету міста іде на забезпечення медицини, з якої виділяються кошти на пільгове забезпечення ліками, які, в свою чергу, розподіляються по категоріям захворювань і кожна комунальна аптека отримує відповідний річний кошторис.

За словами Владислава Козловського, щомісяця доводяться плани асигнувань, тобто аптека при видачі пільгових ліків обмежена певною сумою. Кожного місяця аптека №127 має відпустити ліки 700-800 хворим трьох категорій (взагалі в аптеці обслуговується 2 300 житомирян з психічними розладами), і не просто 1-2 засоби – до 40 найменувань різних препаратів. У перші дні видачі безкоштовних ліків в торговому залі працює 3-4 чоловіки (зазвичай 2 чол.), але все одно черги великі. Хоча ліки можна отримати впродовж місяця, люди приходять у перший же день видачі – бояться, що не вистачить.

«Ми знаємо скільки хворих з якими хворобами, намагаємося прорахувати і у відповідній пропорції закупити лікарські засоби. Але сума, яку ми отримуємо на місяць, менше від потреби майже в два рази. Ми намагаємося за ці кошти забезпечити хворих, але не можемо закупити більше від виділеної суми. Люди розуміють, що їм може не вистачити ліків, тому приходять і стоять у черзі. Для зручності людей ми зробили перший день видачі ліків для хворих з Богунського і Корольовського районів у різні дні. Крім того, хворі з хворобою Паркінсона обслуговуються окремо, бо в них обмежений перелік лікарських засобів», - розказав Владислав Козловський.

До речі, після наради в обласній раді, яка розглядала скаргу мешканців Житомира, меру Володимиру Дебою порекомендували розглянути питання щодо збільшення фінансування з міського бюджету видатків на відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільговій основі. А хід вирішення цієї проблеми буде особисто контролювати голова обласної ради Йосип Запаловський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі