Події

Житомирські торгівці людьми «змінили вектор»

23 June 2011, 16:49

22 червня відбулося засідання Житомирського прес-клубу, де було обговорено сучасні зміни й напрямки в проявах торгівлі людьми в Україні та в нашій області зокрема.

Як повідомила Ганна Антонова, старший спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Представництва Міжнародної Організації з міграції (Київ), в сучасній торгівлі людьми визначилася нова тенденція. Вона полягає в тому, що ризик попасти в рабство зростає не тільки в далекому закордонні, а й на території України чи сусідньої Росії.

Кримінальні ділки зосереджуються нині здебільшого на трьох видах злочинів: трудовій експлуатації, дитячій порнографії та торгівлі людськими органами. Місце найпершого імпортера «живого товару» України зайняла Росія. Саме там останнім часом нещадно експлуатували 40% українських дітей, постраждалих від торгівлі людьми. Хоча решту – майже 60% – примушували до рабської праці, жебрацтва чи надання сексуальних послуг саме на рідній землі – в Україні.

Представниця Жіночого інформаційно-консультаційного Центру, координатор програми у сфері попередження торгівлі людьми, Марія Климчук, розповіла:

-  Лише за 6 місяців 2011 року ідентифіковано 20 чоловіків, що стали жертвами трудової експлуатації в Росії. Це підтверджує, що є необхідність у подальшому проведенні просвітницьких заходів щодо попередження  торгівлі людьми серед населення, особливо серед чоловіків, мешканців малих містечок та сіл області. У нас в Центрі є підготовлені тренери, є розроблені тренінги з попередження торгівлі людьми і ми готові до співпраці із органами місцевої влади і Міжнародною організацією з міграцій у проведенні заходів направлених на попередження торгівлі людьми серед населення області. Адже не секрет, що поінформована людина – захищена людина, - відмітила вона.

 Заступник начальника відділу по боротьбі з торгівлею людьми Житомирського УМВС Олексій Шидловський у бесіді з журналістами навів статистику розкриття злочинів – проявів торгівлі людьми в нашій області. Виявилося, що за поточний рік в області правоохоронці розкрили 4 злочини, які кваліфікуються за ст.149 КК України і які знаходяться в стадії розслідування. Однак, якщо раніше траплялися випадки ,що мешканці області шукаючи  кращої роботи за кордоном,. потрапляли у трудове рабство, то в цьому році працівниками відділу на території області було виявлено громадян Пакистану, які  перебували в трудовій експлуатації і нелюдських умовах проживання в одному з районів області. Їх депортовано , стосовно їх «працедавців» ведеться слідство.

Програма Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) з протидії торгівлі людьми діє з 1998 року на підтримку зусиль держави та громадянського суспільства України у протидії торгівлі людьми. З 2000 року МОМ у співпраці з громадськими організаціями в Україні надала допомогу понад 7540 постраждалих від торгівлі людьми, серед них 473 – діти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі