Місто

У Житомирі не знають, що робити зі старим аварійним сміттєзвалищем

29 September 2011, 16:20

У приміщенні Житомирської обласної державної адміністрації зібрали круглий стіл, щоб вкотре обговорити болюче для міста питання: що робити з полігоном для твердих побутових відходів? Окрім обласних та міських чиновників, на захід запросили й представників Громадської ради при облдержадміністрації.

Планувалося, що круглий стіл вестиме губернатор Сергій Рижук. Але замість нього у кріслі головуючого сидів перший заступник Микола Олещенко. Він назвав проблему зі сміттям у Житомирі «глобальною».

«Полігон відкрито ще 1957 року. Його наповненість перевищує всі мислимі норми. Щороку туди додатково викидають півмільйона кубометрів сміття!» – сказав Олещенко. Він нагадав по плани побудови у Житомирі сміттєпереробного заводу, але сам таки дуже скептично поставився до цієї перспективи.

«Розумієте, якщо в Україні досі немає жодного такого підприємства – невже воно з’явиться першим в Житомирі?» – риторично запитав Олещенко.

«Росіяни та білоруси випередили нас у цьому питанні років на 10!» – заявила Ірина Яремчук, голова комісії з питань бюджету, економічного розвитку, інвестицій, регуляторної політики та підприємництва Громадської ради при облдержадміністрації. Її підтримав перший заступник начальника обласної Держекоінспекції Сергій Зибалов. Він дуже схвально відгукнувся про завод з переробки сміття, який йому показали в околицях білоруського Гомеля.

«Полігон діє вже понад 50 років. Там відбувається ферментація, витікає рідина. Чому такий стан?» – поцікавився ще один представник Громадської ради Євген Мерімський. У відповідь заступник міського голови Микола Боровець запевнив, що з екологією на звалищі все гаразд: мовляв, поруч є озеро, і фільтрат з полігону туди не потрапляє. З цим погодився Іван Киричук, заступник головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції.

«Полігон розміщено у природному котловані. Завдяки тому, що під звалищем глина та граніт, воно практично не впливає на ґрунтові води. Принаймні, СЕС не знайшла там критичного забруднення» – повідомив Киричук.

«Звалище можна закрити. Хоч завтра. Але тоді місто захлинеться у смітті» – заявив Олександр Шпита, головний державний санітарний лікар Житомира. Водночас представники СЕС підтримали ідею якнайшвидшого будівництва у Житомирі заводу з переробки сміття. Але коли це станеться, хто виступить інвестором, як працюватиме завод – цього ніхто з учасників круглого столу, на жаль, достеменно не знає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі