Суспільство

Житомирський «Електровимірювач» 60% продукції експортує в Росію

30 November 2011, 08:56

29 листопада відбулося урочисте відзначення 55-річчя житомирського ВАТ «Електровимірювач».

Про це Житомир.info повідомили в управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Голова правління ВАТ «Електровимірювач» Сергій Гречко нагадав присутнім історію заводу. Підприємство було утворене з метою задоволення потреб народногосподарського комплексу в електровимірювальних приладах. Від 25.07.1956 року уряд СРСР прийняв постанову №1009 «Про розвиток приладобудування» та відповідний наказ Мінелектротехпрому про будівництво в місті Житомирі заводу «Електровимірювач» зі спеціалізацією – виробництво універсальних переносних електроприладів. До кінця 1956 року підприємством була виготовлена перша продукція – малогабаритний вимикач, а з 1957 року розпочато серійне виробництво продукції.

Перехід на ринкові відносини та втрата економічних зв’язків на території СРСР та країн співдружності призвела до різкого зменшення попиту на продукцію підприємства та погіршення фінансово-економічного становища. В 1996 році відбулася реорганізація державного підприємства у відкрите акціонерне товариство «Електровимірювач».

«Підприємство пережило складні часи і зберегло основний інтелектуальний та виробничий потенціал, – розповідає голова правління. – Починаючи з 2004 року на підприємстві намітились позитивні зміни. У реконструкцію та оновлення виробництва за останні роки вкладено біля 20 млн. грн. Підприємство сертифіковане в міжнародній та національній системах менеджменту якості ISO 9001:2001, має ліцензію Міністерства промислової політики України на розроблення, виготовлення, реалізацію, ремонт і модернізацію військової техніки».

На сьогодні виробнича програма підприємства включає більше 20 найменувань електровимірювальних приладів та обладнання різних напрямків, зокрема, електровимірювальні прилади загального та спеціалізованого призначення для енергетики, залізниці, водоканалів, прилади та обладнання для обслуговування автотракторної техніки (пробники акумуляторні, комбінації автомобільних приладів), метрологічне обладнання для проведення перевірок та калібрування аналогових та цифрових приладів, виробництво комплектів машинного обладнання, що використовується при проведенні тактичних навчань у військах та ін.

На базі ВАТ «Електровимірювач» та Житомирського державного університету ім. І.Франка Міністерством науки і освіти України у 2004 році було створено науково-виробничий комплекс, яким освоєно виробництво комплектів приладів та допоміжного обладнання для кабінетів фізики шкіл та інших навчальних закладів.

На підприємстві працює 308 осіб, середньомісячна заробітна плата яких становить 1600 грн. Виробничі площі складають 12,3 тис. кв. м. Потужності підприємства дозволяють виготовляти продукції на суму понад 18 млн. грн. в рік.

Обсяг реалізованої продукції за минулий рік склав 11,8 млн. грн., за 10 місяців 2011 року – 12,1 млн. грн., експорт до Росії складає 60% від загального обсягу реалізованої продукції.

Фото Катерини Тарановської

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі