20 April 2024, 16:23 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія Житомира в пам’ятниках. Діана та пам’ятник Олександру Пушкіну

Кожний народ пишається культурними здобутками своїх предків, бо в них він бачить не тільки своє минуле, а й сучасне і майбутнє. Звичайно, Житомир здавна славився пам’ятками історії та культури, зокрема, пам’ятками архітектури монументального мистецтва пізнього періоду (XVII-XIX ст.).

На Житомирщині у XIX ст. пам’ятки монументального мистецтва були представлені в основному творами у палацах та маєтках найбагатших родин краю: князів Любомирських, Острозьких, також барона Яна (Івана) Максиміліановича де Шодуара, графів Ржевуських, Іллінських, Олізарів, а також в парках багатих землевласників і фабрикантів.

Так, у парку-садибі барона Яна (Івана) Максиміліановича де Шодуара в Житомирі була встановлена скульптура Діани (Артеміди).

Виготовлена як точна копія версальської Діани у Парижі, скульптура вистояла усі війни і заворушення і є однією з родзинок парку культури і відпочинку ім. Ю. Гагаріна, що влаштований на терені колишнього парку-садиби барона.

Визначні пам’ятки монументального мистецтва з’являлися на кладовищах (особливо, таких великих і старих, як Католицьке і Вільське-Православне у Житомирі). Деякі з цих пам’ятників збереглися до наших днів. Наприклад, прекрасні витвори житомирських скульпторів і каменярів Генріха Олішкевича, Вацлава Длоугі та ін. на Польському та Вільському кладовищах. Твори монументального мистецтва замовлялися також для інтер’єрів палаців, виготовлялися для прикрашення культових споруд.

Наприкінці XIX ст. у місті Житомирі почалося спорудження публічних пам’ятників, присвячених видатним державним діячам та уславленим письменникам і митцям.

Першим у цьому ряду був пам’ятник Олександру Пушкіну відкритий у Житомирі в травні 1899 року.

З приходом до влади більшовиків почалася масова кампанія увічнення у творах монументального мистецтва вождів революції та героїв громадянської війни. У 1922 році в Житомирі (на Старому бульварі) було відкрито пам’ятник Володимиру Леніну. Пам’ятник Миколі Щорсу – герою громадянської війни був відкритий у 1940 році. Він являв собою патетичний груповий скульптурний портрет командира 44-ї дивізії і його соратників та бійців, виконаний з великим пафосом і розмахом, у стилі модного тоді кубізму. (Заглянемо в Вікіпедію: що таке кубізм?) Влітку 1941 року пам’ятник Миколі Щорсу був знищений німецько-фашистськими окупантами. У повоєнний період почали з’являтися пам’ятники діячам української культури (Володимиру Короленку, Тарасові Шевченку та ін.). Багато пам’яток монументального мистецтва були створені та відкриті за часи незалежної України.

Житомирський. Діана..JPG

 Мокрицький Георгій. Дослідження та охорона пам ток монументального мистецтва на Житомирщині : вступне слово /

Г. Мокрицький // Пам'ятки монументального мистецтва Житомирської області : матеріали до Зводу пам'яток історії та культури

України - том "Житомирська область" / обл. редкол. з підготов. тому Зводу пам'яток історії та культури України по Житомир.

обл. ; [заг. ред., ілюстр., підготов. текстів Г. Мокрицького]. - Житомир : Волинь, 2011. – С. 7-12

 

Пам’ятник Олександру Пушкіну

Однією з найпомітніших подій культурного життя Житомира кінця XIX ст. було відкриття пам’ятника О. С. Пушкіну, пов’язане з відзначенням 100-річчя з дня його народження. Пам’ятник був відкритий на пожертвування інтелігенції Житомира в травні 1899 року (26 травня за старим стилем).

Скульптор Генріх Олешкевич безкоштовно виготовив макет та подарував полірований граніт на постамент із особистих горошківських каменярень, а інженер М. В. Бетакі – ескіз.

На заводі Ш. Вайнштейна (тепер – завод «Автозапчастина») за моделлю Генріха Олешкевича було відлито бронзовий бюст поета. Завдяки тому, що ескіз та макет виготовлялися безкоштовно, а постамент було подаровано, спорудження пам’ятника обійшлося лише у 600 рублів, замість запланованих 6 тисяч. Після відкриття пам’ятника за пропозицією ювілейної комісії вулиці Старо-Жандармську і Ново-Жандармську було перейменовано на Пушкінську.

За роки свого існування пам’ятник був свідком багатьох подій. Під час окупації міста у 1941 році німці демонтували бронзове погруддя, плануючи відправити до Німеччини на переплавку, але невідомі місцеві патріоти перешкодили їм це зробити, вночі перенесли погруддя до приміщення міськкомунгоспу і сховали його у підвалі. У 1946 році його там знайшли і повернули на місце.

У 1979 році, під час реконструкції Старого бульвару, пам’ятник було реконструйовано й до постаменту додано триступінчатий стилобат з лабрадориту.

Погруддя Пушкіна у Житомирі.jpg

 

Джерела:

веб сайт [ел. рес.]  http://childlibr.org.ua/wp-content/uploads/2014/12/History-in-Zhitomir-Monument.pdf

[Відкриття пам’ятника О. С. Пушкіну у Житомирі] // Костриця М. Ю. Житомир : підручна книга з краєзнавства / М. Ю. Костриця, Р. Ю. Кондратюк. - Вид. 2-ге, випр. і допов. - Житомир : Косенко, 2007. – С. 208-210.

Еремеев В. «Я вас любил: любовь еще, быть может…» / В. Єрємєєв, І. Шестопалова, О. Ніколаєва // Місто. – 1999. – 3 черв. (№ 23). – 7.

Костриця М. На бульварі, у Житомирі…: до дня пам’яті О. С. Пушкіна / М. Костриця ; репрод. С. Глабчука // Комсомольська зірка. – 1987. – 3 лют. – С. 4.

Липинський Віктор. Від століття до століття : 6 червня виповнюється 200 років від дня народження О. С. Пушкіна / В. Липинський // Орієнтир 6+1. – 1999. – 3 черв. – С. 4.

Махорін Г. Л. Найдавніший пам’ятник у місті / Г. Л. Махорін // Махорін Г. Л. Історичні етюди про Житомир : в авт. ред. Вип. 1 : (1898-1900 рр.) / Г. Л. Махорін. - Житомир : Котвицький В. Б., 2010. – С. 31-32.

Мокрицький Георгій. Хто ж його посадить? Він же – пам’ятник…/ Г. Мокрицький // Возрождение Житомира. – [2008]. – С. 7.

Мокрицький Георгій. Пам’ятник Пушкіну О. С. / Г. Мокрицький // Пам'ятки монументального мистецтва

Житомирської області : матеріали до Зводу пам'яток історії та культури України - том "Житомирська область" / обл. редкол. З підготов. тому Зводу пам'яток історії та культури України по Житомир. обл. ; [заг. ред., ілюстр., підготов. текстів Г.Мокрицького]. - Житомир : Волинь, 2011. – С. 50-52. – Бібліогр.: с.52.

Мокрицький Георгій. Пушкіну О. С. пам’ятник / Г. Мокрицький // Пам'ятки Житомира : енциклопедія : Пам'яткиархеології, історії та монументального мистецтва / за заг. ред. Г. Мокрицького. - Житомир : Волинь, 2009. – С. 212-214. – Бібліогр. : с. 214.

Открытие памятника Пушкину в Житомире [Електронний ресурс] / фото з архіва Г. П. Мокрицкого // Фото Житомира : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/6xzPKi. - Дата доступу: груд. 2013. - Назва з екрану.