19 March 2024, 10:58 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Біблія про коронавірус: що буде після кризи

... І сказав я: Аж доки, о Господи? А Він відказав: Аж доки міста спустіють без мешканця, і доми без людей, а земля спустошена буде зовсім. І віддалить людину Господь, і буде велике опущення серед землі... Біблія: Книга Пророка Ісаї 6 :11-12.

... Тоді промовляв Він до них: Повстане народ на народ, і царство на царство. І будуть землетруси великі та голод, та помір місцями, і страшні та великі ознаки на небі... Євангеліє від Луки 21:10-11.

Події в світі змінюються щодня і щогодини. Вже неможливо собі уявити наш світ колишнім. Рим з переповненими (особливо взимку) площами, незліченними барами і кіосками кращого в світі морозива. Сьогодні закрилися всі бари в Італії, які мали, скоріше, соціальну роль, ніж економічну, виконуючи функції клубів, соцмереж і медіа одночасно. Ще недавно синонімом гарного паризького ресторану було слово «тісний» ... обезлюднює паризькі музеї відкрили двері ночами. Їх відвідують парижани, що раніше не мали такої можливості через суєти і натовпів туристів. Але найбільше у Франції бояться не закриття музеїв і торгових галерей. Бояться закриття шкіл. Тут школа, як і належить в соціальній країні, бере на себе навантаження виховання дітей, звільняючи час батьків для роботи і розвитку. «Якщо завтра закриють школи, Франція зупиниться», - говорить один з політологів. Так що говорити про барах і ресторанах, коли кожен день закриваються кордону між державами Європи. Коли руйнуються комунікації і майже немає сполучення між країнами. «... бо минає образ світу цього». Новий Завіт: 1-е Коринтянам 7:31.

Людська гординя і самонадіяність, надмірне покладання на власну досконалість і міць держави, на стабільність та потугу фінансової ситеми світу, на силу медицини, науки, на непервершеність знань та високий розвиток приводять до того, що Господь вимушений допускати прихід великих криз (криза перекладається з давньогрецької як суд) тобто коли людська гордість досягає свого піку тоді приходять Суди Божі. Суди, які упокорюють людство перед Богом і є знаменами наближення Другого Пришестя Христа на Землю. Світ злегковажив, не спирйняв серйозно цю загрозу. Людство проігнорувало попередження про насування біди, особливо цю легковажність та високомірність проявили в Європі.

Для того щоб зупинити гординю, і гріховність людсткої цивілізації Всевишній допускає великі випробовування і струси.

Сьогодні ця велика криза явилась людству в образі світової епідемії коронарвірусу. Пошести яку за моїм особистим переконанням створили самі ж люди.

Питання тільки чи надовго це. Пророк Божий Ісая майже за 800 років до н. е у своїй книзі говорить: "І сказав я: Аж доки, о Господи? А Він відказав: Аж доки міста спустіють без мешканця, і доми без людей, а земля спустошена буде зовсім. І віддалить людину Господь, і буде велике опущення серед землі..." Біблія: Книга Пророка Ісаї 6 :11-12.

"І буде велике опущення серед землі"

Християнство вчить про те, що кризи обов’язково будуть і загалом уся історія завершиться великою суспільною кризою. І це дійсно – присутність суду над нами. І тільки через смирення перед Богом ми вийдемо з цієї кризи. Ми не встанемо з лікарських ліжок, не піднімемось з кволих обезсилених колін, якщо по справжньому в смиренні з упокореними серцями не станемо на коліна перед Богом.

У сьогоднішній кризі перш за все ми відчуваємо есхатологічне перетворення часу. Сам час спресовується, стає часом нашої особистої відповідальності, часом наших вчинків, які мають більше значення, ніж ті наші слова та діяння, які були в часи відносного спокою.

Ми забуваємо про просту істину: не ми судимо, а Бог судить нас. Судить, дивлячись на наші вчинки, судить по плодах. Нагадаю, що Христос говорить про «добрі дерева» та «добрі плоди», а також про «злі дерева» та «злі плоди». Важливий додатковий момент: Христос засуджує не лише погані плоди, але й засуджує безплідну смоківницю, тобто засуджує відсутність добрих вчинків.

"Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я, піднесусь між народами, піднесусь на землі!" Псалом 45:11.

В іншому місці Ісус говорить своїм учням: "Того часу прийшли були дехто, та й розповіли Йому про галілеян, що їхню кров Пилат змішав був із їхніми жертвами. Ісус же сказав їм у відповідь: Чи ви думаєте, що оці галілеяни, що так постраждали, грішніші були від усіх галілеян? Ні, кажу вам; та коли не покаєтеся, то загинете всі так! Або ті вісімнадцять, що башта на них завалилась була в Сілоамі й побила їх, чи думаєте, що ті винні були більш за всіх, що в Єрусалимі живуть?" Євангеліє від Луки 13:1-4. Бог попререджує про неприємні наслідки за відхилення людства.

Башти в Біблії символізувли людську самонадіяність, самозвеличення і гординю, які обов'язково руйнувались, адже ні хто не може звеличуватись вище міри. Згадайте падіння Вавалонської башти. Кризи приходять для того, щоб людські башти руйнувались і люди повертали свої погляди і свою віру до Бога, віддаючи Йому всю Славу.

У Книзі Старого Завіту однозначно говориться, що порятунок і виздоровлення у першу чергу приходить тільки від Бога, а вже Бог у свою чергу, як інструмент, використовує існуючу систему охорони здоров'я: "І занеду́жав Аса тридцятого й дев'ятого року свого царюва́ння на свої но́ги, і хвороба його була́ тяжка́. Та й у хворобі своїй не звертався він до Господа, але до лікарі́в. І спочив Аса з своїми батька́ми, і помер сорокового й першого року свого царюва́ння. І спочив Аса з своїми батька́ми, і помер сорокового й першого року свого царюва́ння".2-а Книга Хронік, 16:12-13.

Багато хто сьогодняшню ситуацію називає не інакше як "Ідеальний шторм".

"Ідеальний шторм" - це коли одночасно сходяться кілька потужних чинників: проблеми з коронавірусів, заяви президента США Дональда Трампа і цінова війна на нафтовому ринку між Росією і Саудівською Аравією.

І ось сьогодні керівники країн зайняті заходами по вирішенню кризи, це зрозуміло. Мало хто намагається побачити завтрашню картину світу. Зараз важко собі уявити, як світ може стати колишнім, як відкриються кордони, відновиться торговий і людський обмін, і як швидко повернеться в світ довіру. Ще важче побачити позитив в тому, що відбувається. Чи це можливо?

Прогнозист глобальних трендів (тренд-хантер) Лі Еделькорт з Нідерландів в коментарі журналу «Dezeen» говорить: «Епідемія змусить нас змінити темп, відмовитися від авіаперельотів, віддати перевагу працювати на дому, розважатися в колі близьких друзів і сім'ї, вчитися бути самодостатнім. Модні покази виглядають дивно і недоречно, туристичні оголошення здаються смішними, плани майбутніх проектів не визначені: чи будуть вони взагалі мати значення? Ми не зможемо виробляти та експортувати. Стільки товарів і продуктів, до яких звикли ». З її слів можна зробити висновок, що виробництво повернеться з теплих країн. Так, доведеться платити за працю працівникам своєї країни, нехай і дорожче, але через час це буде сприяти відродженню економік.

У цьому змінилися світі будуть хороші шанси у країн, багатих власними ресурсами. Таких як Франція, Німеччина, Австрія та ... Україна. Так-так, і Україна. Можливо, переживши, дай Бог, важкі часи, у України з'явиться новий шанс. В Україні, як і в перерахованих країнах, є всі види ресурсів - від людських до енергетичних. Немає у нас, мабуть, тільки стратегії національного протекціонізму. Тут багато чого буде залежати від політики Кабміну і Нацбанку, якщо вони всерйоз займуться захистом української промисловості і середнього класу. Можливо, так буде.

А поки в Європі (частиною якої ми за фактом є хоча б тому, що біда Європи - і наша біда) найпопулярніші слова - «солідарність» і «правила». Солідарність між людьми (здоровими і хворими), солідарність з самовідданістю лікарів і журналістів, солідарність з тими, хто підтримує економіку в скрутну годину. Правила - це підпорядкування суспільства вводиться державою обмежень, навіть ціною відмови від звичного способу життя. Європейська цивілізація в принципі багато в чому варто на правилах і їх виконанні.

Чи Еделькорт вважає, що завдяки вірусу, точніше, викликаного їм кризі, ми, людство, зможемо зберегти себе як вид.

Додам: якщо згадаємо про Бога. Якщо почнемо заново цінувати і дякувати Творця за кожен прожитий і подарований нам день. За будинок, за сім'ю, за друзів, за роботу, за хліб насущний. Це і буде найкраща інновація, про яку міркує тренд-хантер Лі Еделькорт.

Тож висновок такий, або людство наближається до Бога , або віддаляється від Бога й надалі з усіма витікаючими від цього наслідками.

"І поруйнуються населенні міста, а Край стане спустошенням, і пізнаєте ви , що Я - Господь!" Єзекіїля 12:20.

"Наблизтесь до Бога то й Бог наблизиться до вас..." Якова 4: 8. Ці слова апостола Якова спонукають нас проаналізувати існуючу систему речей, сенс та мету нашого подальшого існуваня на Землі.

Не бариться Господь з обітницею, хоч це деякі вважають за зволікання, але є довготерпеливий до нас, не бажаючи, аби хтось загинув, а щоб усі прийшли до каяття. 2 Петра 3:9

І до Мене поклич в день недолі, Я тебе порятую, ти ж прославиш Мене! Псалом 50:15.

Нехай домоможе нам Бог! Ісус є Господь!

Для цитування подані місця зі Святого Письма (Українська Біблія) переклад І. Огієнка.


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich