19 April 2024, 22:09 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія Житомира в пам’ятниках. Памятники Т.Г. Шевченку і С. П. Корольову

Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку

 

Ще в далекому 1846 році Житомир відвідав видатний український поет і прозаїк, художник Тарас Григорович Шевченко, подорожуючи по Волині та Подолії за завданням Київської археографічної комісії для запису переказів, оповідань, пісень, збирання відомостей про могили та урочища, опису та замальовок визначних монументальних пам’яток і стародавніх будівель. Відтак, рівно за 130 років - у 1976 році в Житомирі було відкрито пам’ятник Великому Кобзареві на перехресті вул. Великої Бердичівської та Шевченка за сприянням консолідації національно-демократичних сил, які обрали сквер за місце численних мітингів та маніфестацій на підтримку незалежності України. Автори пам’ятника - скульптор Б. Карловський та архітектор П. Бірюк.

Поета зображено в мить душевної туги, гірких роздумів. На межі ХХ-ХХI століть склалась традиція проведення місцевих військових парадів під час державних свят перед пам'ятником Шевченкові.

 

Міщук Галина. Шевченку Т. Г. пам’ятник / Г. Міщук, В. Єремеєв, Г. Мокрицький // Пам'ятки Житомира : енциклопедія : Пам'ятки археології, історії та монументального мистецтва / за заг. ред. Г. Мокрицького. - Житомир : Волинь, 2009. – С. 216-217.

Пам'ятник Тарасу Шевченку (Житомир) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/LB3Bm7. - Дата доступу: груд. 2013. - Назва з екрану.

 

 

Пам’ятники Сергію Павловичу Корольову

 

Сергій Павлович Корольов – видатний радянський вчений, конструктор ракетно-космічних систем, академік АН СРСР. Народився Сергій Павлович у Житомирі в сім’ї вчителя. Про те, що він наш земляк, з’ясувалося лише після смерті вченого. За сприянням музейних працівників, краєзнавців, матері вченого Марії Миколаївни Корольової-Баланіної 1 серпня 1970 року у будинку, де народився Сергій Павлович Корольов, відкрито меморіальний музей. Завдяки плідний науково-дослідницькій роботі число експонатів з року в рік зростало. У 1987 році був відкритий Житомирський музей космонавтики ім. С. П. Корольова.

Поруч з музеєм у 1991 році збудували павільйон космічної техніки. Він разом з меморіальним будинком- музеєм входить до складу Житомирського музею космонавтики ім. С. П. Корольова. У 1971 році у Житомирі на майдані Рад (тепер – майдан Корольова) був відкритий пам’ятник Сергію Павловичу Корольову. Автори – скульптор О. Олійник та архітектор А. Корнеєв. Композиція пам’ятника символічна: в лівій руці Корольова С. П. – макет штучного супутника Землі.

На урочистому відкритті пам’ятника 29 квітня 1971 року були присутні мати вченого Марія Миколаївна Корольова-Баланіна, дочка Наталя та онук Андрій, також приїхав космонавт Євген Хрунов.

Другий пам’ятник Сергію Павловичу Корольову встановлено у 1990 році поруч з музеєм космонавтики. Авторами роботи були скульптор Ю. Іванов і архітектор М. Ксеневич. Вченого зображено у зрілому віці. Вираз обличчя С. П. Корольова напружено сконцентрований, голова опущена, він зображений в стані заглибленого роздуму і усвідомлення величезної відповідальності, яка покладена на нього як організатора космічних польотів. Бронзове погруддя встановлено на постаменті з рожевого полірованого граніту.

На території Житомирського військового інституту, зараз Державного університету телекомунікації, у 1990 році був відкрий пам’ятник С. П. Корольову, створений талановитим житомирським скульптором О. П. Вітриком.

А у 1999 році постановою Кабінету Міністрів України № 2221 від 08.12.99 інституту присвоєно ім’я видатного вченого, творця ракетно-космічної техніки, академіка Академії наук СРСР, двічі Героя Соціалістичної Праці Сергія Павловича Корольова.

 

Джерела:

 

Історія Житомира в пам’ятниках Бібліоподорож для дітей старшого шкільного віку та організаторів дитячого читання 

http://childlibr.org.ua/wp-content/uploads/2014/12/History-in-Zhitomir-Monument.pdf

 

Жованик Оксана. Розвиваючи традиції космічного генія / О. Жованик ; фото М. П’єха // Житомирщина. – 2013. – 15 січ. (№ 3-4). – С. 2.

Іващенко О. Корольову С. П. пам’ятник / О. Іващенко, Г. Мокрицький // Пам'ятки Житомира : енциклопедія : Пам'ятки археології, історії та монументального мистецтва / за заг. ред. Г. Мокрицького. - Житомир : Волинь, 2009. – С. 199- 200.

Єремеєв Віталій. Корольову С. П. пам’ятник / В. Єремеєв, Г. Мокрицький // Пам'ятки Житомира : енциклопедія :

Пам'ятки археології, історії та монументального мистецтва / за заг. ред. Г. Мокрицького. - Житомир : Волинь, 2009. – С. 200-202.

Крутоярський Михайло. Мовою архівних документів / М. Крутоярський // Житомирщина. – 2003.