17 April 2024, 02:24 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 26 – 31 жовтня

(Джерела дослідив та систематизував історик-краєзнавець Юрій Малашевич)

 

26 жовтня 1950 року – на районній сільськогосподарській виставці  представили породистого російського рисака – Іриса. Коня старанно доглядав Григорій Цимбалюк.

27 жовтня 1926 року  – утворено Корчівську сільську раду Черняхівського району.

 28 жовтня 1935 року - Головинський кар’єр (фабрика) виконав річний план валової продукції на 100%, давши її на 1 млн. 140 тис карбованців. Директором Головинської кар’єроуправи в цей час був Гладченко.

29 жовтня 1950 року – виконком районної ради депутатів трудящих розглянув звіт голови правління Дівочківської артілі ім.Будьонного - Єфімова.  Він виявив спробу зірвати підготовку худоби до зимівлі. Виконком постановив доручити районному прокурору Поліщуку протягом 3-х днів провести розслідування і винних притягнути до кримінальної відповідальності.

30 жовтня 1986 року – за успішне виконання десятимісячного плану  соціалістичного змагання серед цехів Черняхівського обозного заводу перше місце присуджено колісному цеху. Майстром цеху працював тоді Юрій Закревський. В індивідуальному плані найкращими визнано верстатників: Миколу Кондратюка, Івана Юрченка, Віктора Байталюка та Ніну Щиглюк.

31 жовтня 1953 року  – почала свою роботу районна партійна  конференція Черняхівського РК КПУ, з доповіддю на якій виступив секретар РК КПУ Петро Докіль. В обговорені доповіді взяли участь делегат Ротенберг від МТС 2, парторг  Забрідської  артілі ім. Молотова Климчук, делегати Мусієнко, Янков, Ковальчук, Загребельний, Цверк, Хабчук, Міщенко, Бобкова, Слободенюк, Прокопчук, Омельченко, Смірнов, Дідківський, Леус, Мартинюк (загалом 32 делегати). Гостро критикували районне управління сільського господарства і заготівель за незадовільне планування посівних площ, унаслідок чого знизилася врожайність. Критикували МТСи за недостатню механізацію трудомістких робіт, торгівельні організації району, зокрема голову правління райспоживспілки Степанюка - за незадовільне керівництво і втрату контролю за роботою сільпо, що призвело до дефіцитів товарів широкого споживання та грубе ставлення до покупців з боку продавців. Незадовільною  визнали роботу РВНО, зокрема його завідуючого Малинівського  щодо організації навчальної роботи  в школах району.

31 жовтня 1986 року, рівно 30 років тому, на черговій сесії Черняхівської селищної ради народних депутатів заступником голови виконкому було обрано депутата Івана Васильовича Бабицького, який до цього працював майстром – будівельником Черняхівської дільниці Житомирського ремонтно-будівельного управління. Головою виконкому селищної ради тоді був А.Т.Редчиць.

Наприкінці жовтня 1658 року Юрій Немирич надсилає власноруч написане офіційне послання королям та володарям європейських країн. Воно мало назву «Маніфестація від імені  Війська  Запорозького до іноземних володарів, що пояснює причини розриву  з Московією від жовтня 1658 року». У цьому документі  Юрій Немирич висловив офіційну позицію Великого Князівства Руського щодо відносин з Московією та причини воєнних дій.

У жовтні 1950 року серед колгоспників Мокренщинської артілі ім.Шевченка, Славівської «12-річчя Жовтня» та Селянщинської ім.Леніна тривало соціалістичне змагання. Багато колгоспників цих артілей повністю розрахувалися з державою по всіх видах поставок і здавали продукцію в рахунок  1951 року. Попереду йшли такі колгоспники: А. Ємчук, І. Овдійчук, Т.Трохименко, Н.Клименко, А.Литвинчук, Я.Кучер.

Наприкінці осені 1950 року почали роботу трирічні колгоспні сільськогосподарські школи по всіх колективних господарствах району. До організації їхньої роботи  та забезпечення їх літературою активно долучався райвідділ «Союздруку», який укомплектовував відповідні бібліотеки.

Восени 1950 року в Осницькій артілі ім.Чапаєва на окремих площах врожай столових буряків сягав 300 цнт. з гектара. Найкращим ланковим  було визнано Л.Несенюка.