29 March 2024, 12:29 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини 1 – 10 листопада

(Джерела дослідив та систематизував історик-краєзнавець Юрій Малашевич)

 

На початку листопада 1919 року у Мотовилівці та Фастові йшли бої війська Марусі Сколовської з  підрозділами російської білої гвардії.

1 листопада 1951 року - у Високо – Українській артілі ім.1 Травня свинарка Віра Олійник виростила кабана, який досяг на той час рекордної ваги- 460 кг.

1листопада 1953 року – продовжила свою роботу районна партійна конференція комуністів Черняхівщини. Обрали новий пленум та бюро РК КПУ. Пленум вперше обрав першим секретарем РК КПУ (фактично керівником району) Петра Докіля, секратарями стали Котова і Писарець.

1 листопада 1986 року – на базі Високівського колгоспу 1 Травня за участю спеціалістів Черняхівського, Володарсько-Волинського та Червоноармійського районів відбулося засідання комісії з районування сортів сільськогосподарських культур Черняхівської сортодільниці.

На початку XVII ст. відновився старий конфлікт із власником сусіднього Бежева Яковом Лемешем - суперечки щодо прав власності та межі Черняхівської волості. За декретом Люблінського трибуналу від 2 листопада1609 року, потрібно було провести нове розмежування між Стиртами та Бежевом, поновивши «розкопані» межові копці, насипані ще в 1571 році.  Декрет зобов’язував Стефана Немирича забезпечити присутність на цій процедурі київського підкоморія, проте ні сам Немирич, ні підкоморій на неї не з’явилися. Чим закінчилася справа, невідомо, але конфлікт залагоджено не було.

2 листопада 1986 року – на обласному турнірі з шахів перше місце здобув учитель математики Новосілківської восьмирічної школи, кандидат у майстри спорту Борис Школьник. Вдало провели зустрічі  кандидати в майстри спорту Микола Кондратюк та Михайло Федько з Черняхова. Відкриттям першості став  першорозрядник, учень Черняхівської середньої школи  Василь Малашевич.

3 листопада 1953 року – колектив Черняхівського держмлина перевиконав жовтневе завдання на понад 150%, що дало змогу знизити собівартість кожної тонни продукції на 25 крб. Визначних успіхів у соціалістичному змаганні досягли крупчатник Гнат Чижевський, помічники крупчатника Тимофій Дорошко, Антон Шлапак, механік Федір Бойко, машиністи Олексій Гнатчук, Михайло Шлапак, Іван Химач, вибійники борошна Віта Ночевчук, Лідія Химач, Катерина Сікарчук.

4 листопада 1952 року - в селі Сліпчицях відкрито нову сільську бібліотеку, в якій тоді було понад 1 000 книжок та журналів.

5 листопада 1571 роком -  датована скарга Андрія Савича Лемеша на Немирича про наїзд на сусідні з черняхівськими селецькі землі. З Лемешами домовилися про те, щоб розмежувати  насипання копців між селами Єсифа Немирича Андрієвом і Стиртами та маєтками Лемешів у Великому Бежеві й Федорівці. Ця суперечка час від часу спалахувала з новою силою, а в конфлікті брали участь нові фігуранти, зокрема волинський воєводич князь Юхим Корецький і його слуга Григорій Пашкович.

5 листопада 1953 року -  газета «Колгоспник Черняхівщина» вкотре згадала про незадовільну роботу, безвідповідальність, халатність та безгосподарність на своїй посаді голови правління артілі ім.Сталіна Бежевця.

 5 листопада 1952 року – Юліан Мовчан написав статтю, що була опублікована в газеті «Свобода» (виданні української діаспори в США)  «Ще про нострифікаційні можливості наших лікарів».

6 листопада 1951 року - гранітники Головинського кар’єру прозвітували про дочасне виконання почесного замовлення гранітної полірованої продукції для будівництва Московського державного університету, виконавши його на 15 днів раніше.

6 листопада 1953 року – за високі досягнення бюро РК КПУ та виконком райради депутатів трудящих занесли на районну дошку пошани Григорія Баб’яка - бригадира тракторної бригади МТС №1, Андрія Мусійчука  - чабана колгоспу ім. Жданова, Ольгу Кучар  – доярку артілі ім.Леніна с. Троковичі, Надію Загладу та Устину Нонік - ланкових артілі 1Травня с.Високо-Українське, Ольгу Назарову - ланкову артілі «Прогрес».

7 листопада 1873 року –  Рада історико-філологічного факультету Київського Імператорського Університету Святого Володимира за поданням А.Лінченка обрала  Миколу  Дашкевича   професорським стипендіатом.

7 листопада 1876 року – Микола Дашкевич закінчує своє магістрське навчання, успішно захищаючи  дисертацію.

7 листопада 1922 року - в с. Ксаверівці  організували сільськогосподарську комуну (землеробське колективне господарство зі спільним майном, землею та реманентом й рівним розподілом прибутків).

7 листопада 1941 року – у бою на шосе Київ – Житомир Іван Саєнко відбив кілька контратак противника, знищив групу німецьких солдат, підбив два танки й дві автомашини з боєприпасами.

8 листопада 1950 року – виконком районної ради при перевірці діяльності правлінь Головинського колгоспу ім.1Травня та Крученецького ім.Маленкова виявив незадовільний стан підготовки худоби до зими. Вирішив притягти головинців до судової відповідальності.

9 листопада 1951року  – виконавчий комітет Черняхівської районної ради депутатів трудящих прийняв рішення про утворення виборчих пунктів з вибораів народного суду Черняхівського району. Всього їх було утворено 35, зокрема 3  - у районному центрі.

10 листопада 1951 року –  Черняхівський район було затверджено базовим у вирощуванні племінної білоголової української породи великої рогатої худоби. У трирічному плані розвитку  передбачалося не лише зростання кількості поголів’я, а й суттєве поліпшення її якості.