26 April 2024, 16:15 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Чорнобильська катастрофа. Коротка погодинна офіційна хроніка подій в СРСР 26 – 30 квітня 1986 року

 26 квітня   1986   (субота 1 год 24 хв)  -  На 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС відбулося два вибухи. Катастрофа сталася у зв’язку з експериментом, який проводився з 25 квітня. Суть його полягала в тому, аби експериментально перевірити, скільки електроенергії видасть турбогенератор у режимі холостого ходу. Вибухи спричинили до руйнування реактора на будівлі 4-го блока і викиду великої кількості радіоактивних речовин у довкілля. Потоки високоактивної лави з розплавленого палива й графіту проникли у приміщення нижньої частини реактора. Із 192 т палива, що знаходилося в реакторі 4-го блоку, близько 4% було викинуто у повітря протягом 10 днів. В основному це були радіоактивний йод, стронцій, плутоній та деякі інші ізотопи. З урахуванням розпаду сумарний випад радіоактивних речовин становив 50 мільйонів кюрі. Гарячий струмінь від реактора піднявся на висоту понад кілометр, впавши пізніше на кількасот метрів. Хмара, що виникла над ЧАЕС, під дією вітру пізніше посунулася на північ, накривши собою українське Полісся, деякі регіони Білорусії і Росії. Незабаром після катастрофи радіоактивні викиди були виявлені на території Швеції та Фінляндії, а згодом – у Польщі, Німеччині, Франції. Всього в Україні забруднено територію площею понад 50 тис. кв. км. у 74 районах 12 областей. На цій площі розташовані 2294 населених пункти. У цілому в Україні потерпілих від Чорнобильської катастрофи налічується понад 3,2 млн. осіб, серед них близько мільйона дітей.

Унікальне відео ядерного вибуху без монтажу

26 квітня   1986   (субота 1 година 30 хвилин)  -  На місце катастрофи на Чорнобильській АЕС прибули підрозділи пожежної охорони ЧАЕС і міста Прип’яті під командуванням лейтенантів В.Кибенка і В.Правика. Вони почали боротьбу з вогнем, що спалахнув на покрівлі, у приміщенні поблизу зруйнованого реактора. Це дозволило запобігти розповсюдженню пожежі у бік 3-го енергоблоку. Незабаром прибули пожежні з Чорнобиля, Києва та інших районів, командування якими очолив майор Л.Телятників. Фактично всі, хто першими включився в боротьбу з пожежею, дістали небезпечні для життя дози опромінення.

26 квітня   1986   (субота До 8 год ранку)  -  Пожежа на Чорнобильській АЕС локалізована. Під час аварії на станції знаходилось близько 200 осіб обслуговуючого персоналу. Дев’ять з них отримали опіки різного ступеня, один помер у лікарні, три - у тяжкому стані. Всього в лікарню доставлено для обслідування 108 осіб, у тому числі 20 працівників пожежної охорони. В ніч на 27 квітня 26 осіб спецрейсовим літаком відправлено у Москву.

26 квітня   1986   (субота 9 год 30 хв)  -  Довідка про вибух на 4-му енергоблоці ЧАЕС була передана в ЦК Компартії України.

26 квітня   1986   (субота 13 год15 хв)  -  Інформація про аварію на ЧАЕС за підписом першого секретаря ЦК Компартії України В.Щербицького була направлена в ЦК КПРС.

27 квітня   1986   (неділя)  -  У зв’язку з аварійною обстановкою робота на ЧАЕС була зупинена. Для ліквідації наслідків аварії і забезпечення охорони громадського порядку були задіяні сили і засоби МВС, КДБ, цивільної оборони, Радянської армії та ін. На випадок евакуації жителів м. Прип’яті (51 тис. осіб.) були виділені 1390 автобусів з Києва і Київської області. Крім того створено резерв з 195 автобусів. Готувалися ще 3 потяги і 2 річкових судна.

27 квітня   1986   (неділя)  -  О 14 год., згідно рішення урядової комісії, розпочалася евакуація 44460 мешканців Прип’яті. Вона пройшла організовано і до 18 годин була закінчена.

 27 квітня   1986   (неділя)  -  Опубліковано повідомлення ТАРС “Дипломи якості”. Президія ВЦРПС і Держстандарт за участю міністерств і галузевих профспілок визначили переможців змагання за досягнення найкращих результатів у випуску продукції вищої категорії і якості. За підсумками роботи за 1985 рік спеціальними дипломами нагороджено 209 об’єднань і комбінатів, заводів і фабрик, в тому числі в УРСР – 53.

28 квітня   1986   (понеділок)  -  РАТАУ передало поширене з Москви повідомлення ТАРС “Від Ради міністрів СРСР”. У ньому повідомлялося, що на Чорнобильській АЕС сталася аварія, пошкоджено один із реакторів.

29 квітня   1986   (вівторок)  -  РАТАУ передало друге, більш розгорнуте повідомлення союзного уряду. Йшлося вже про витік радіоактивних речовин, перші жертви, евакуацію жителів Прип’яті, сусідніх населених пунктів.

29 квітня   1986   (вівторок)  -  Часопис “ Радянська Україна ” на 3 сторінці помістив інформацію Ради міністрів СРСР про аварію на Чорнобильській атомній електростанції. Повідомлялось, що пошкоджений один з атомних реакторів; вживаються заходи для ліквідації наслідків аварії; потерпілим подається допомога. Створено урядову комісію.

30 квітня   1986   (середа)  -  Опубліковано повідомлення Ради міністрів СРСР про роботу урядової комісії під керівництвом заступника голови Ради міністрів СРСР Б.Щербини на Чорнобильській АЕС. Повідомлялось, що аварія сталася в одному з приміщень 4-го енергоблоку і призвела до руйнування частини будівельних конструкцій будинку реактора, його пошкодження і деякого витоку радіоактивних речовин. Три інших енергоблоки зупинено, справні і перебувають в експлуатаційному резерві. При аварії загинуло дві особи. Вжито першочергових заходів щодо ліквідації наслідків аварії. Наголошувалось, що на даний час радіаційна обстановка на електростанції і прилеглій місцевості стабілізована, потерпілим подається необхідна медична допомога. Жителів селища АЕС і трьох сусідніх населених пунктів евакуйовано.

30 квітня   1986   (середа)  -  “ Правда ” опублікувала повідомлення Ради міністрів СРСР про аварію на Чорнобильській АЕС.

30 квітня   1986   (середа)  -  Москва. Міністерство закордонних справ СРСР відвідали багато послів зарубіжних країн у зв’язку з Чорнобильською аварією. Їх зустріч тривала до 2 год. 30 хв. 1 травня. МЗС СРСР рекомендувало союзним і республіканським міністерствам і відомствам, по лінії яких у СРСР знаходилися іноземні громадяни, проведення серед них роз’яснювальної роботи такого змісту: переконувати іноземців, що наслідки аварії не представляють небезпеки для їх здоров’я, а значить, для їх подальшого перебування в СРСР. Вказувалось на необхідності переконати їх, що нема підстав для дострокового виїзду з СРСР. Тим же іноземцям, які наполягають на від’їзді, перешкод не чинити.

 [Джерело: сайт Інституту історії України Нацональної Академії Наук України [ Електронний ресурс] Режим доступу:  http://www.history.org.ua/?litera&sendBigAsk&year=kvinta&isInst=1&siteBibKat=З&main ]