28 March 2024, 20:04 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 26 - 31 грудня

Джерела дослідив та систематизував матеріали Юрій Малашевич 

 
У грудні 1947 року відбулися місцеві вибори, у тому числі і в нашому районі.

26 грудня 1950 року – в приміщенні РК ЛКСМУ відбувся черговий пленум райкому ЛКСМУ. Він заслухав та обговорив доповідь секретаря РК т. Тартасюка. Ішлося про зростання рядів комсомолу, первинні комсомольські організації покращили свою роботу, побільшало учасників художньої самодіяльності та членів спортивного товариства «Колгоспник». У роботі пленуму взяв участь секретар РК КП(б)У Писарець.

27 грудня 1891 року -  народився Степан Соколовський - один із родини Соколовських, організаторів та керівників антибільшовицького селянського руху опору на Житомирщині із центром  у Горбулеві.

27 грудня 1944 року  – за знищення біля 40 німецьких солдат і трьох вогневих точок противника уродженець с. Вільськ Черняхівського району Петро Григорович Чайківський нагороджений орденом Слави другого ступеня.

28 грудня 1943 року – після звільнення сіл Коростенського району на черняхівську землю знову вступили радянські танки. Перший бій відбувся на околицях Салів, біля цвинтаря, танкісти 21–ї гвардійської танкової бригади вщент розгромили нацистів. Біля Стирт відбувся жорстокий бій загальновійськових підрозділів  німецького Вермахту з частинами 21-ї гвардійської танкової бригади та 276-ї стрілецької дивізії Червоної армії. Німці зазнали поразки і розпочали активний відступ. При відступі німецькі солдати спалили родовий будинок академіка Миколи Дашкевича  в Бежеві.

28 грудня 2011 року - Черняхівський районний суд прийняв рішення, що Черняхівська районна державна адміністрація заплатить Володимирові Артемчуку 5 тисяч гривень, бо її голова Сергій Поліщук розповсюджував про нього неправдиву інформацію Крім цього, суд зобов’язав Черняхівську райдержадміністрацію відкликати з Житомирської обласної держадміністрації доповідну записку за підписом Сергія Поліщука, у якій ішлося про те, що виконуючий обов’язки начальник відділу Держкомзему в Черняхівському районі Володимир Артемчук зловживав владою та службовим становищем. Суд визнав вищезазначену ситуацію неправдивою і такою, що порочить ділову репутацію, честь і гідність Артемчука В.В.

29 грудня 1595 року - встановлення кордону між містечком  Черняховом,  власністю  Вороничів Крошнею і землями Житомирського староства. У 1643 році мандатом короля Владислава IV ці межі було повторно підтверджено.

29 грудня 1649 року -  намісником Вільська став представник козацтва Ян Білецький, орендатором села був тоді пан Олександр Цеклінський.

У Вільську на постійні основі розмістилася козацька сотня.

29 грудня 1943 року  – зранку почався штурм гітлерівської оборони Черняхова. На містечко рвонули танки 21 – ї бригади, проте натрапили на міни і втратили дві машини. Коли підійшли 22 - а гвардійська танкова, 6-а мотострілецька гвардійська бригади та три полки САУ, розпочався штурм, який було успішно завершено. О 12 годині 29 грудня 1943 року Черняхів був звільнений від гітлерівців. Разом із танкістами села району визволяли воїни 121 –ї, 141 –ї, 276 –ї, 280- ї, 322 –ї, 336 –ї, 351 –ї стрілецьких дивізій 60 –ї армії 1-го Українського фронту.

29 грудня 1943 року в Троковицькій школі почалося навчання дітей, але заняття проводилися нерегулярно. Не було парт, шкільних дошок, підручників, зошитів,  не вистачало пер для писання.

29 грудня 2011 року - депутати Черняхівської районної ради зняли з роботи головного лікаря Черняхівського ТМО Євгенія Палагіна. Це відбулося на останній сесії райради.  Згідно з умовами контракту, укладеного районною радою з Є.К.Палагіним, він мав працювати до квітня наступного року. Проте причиною звільнення посадовця з роботи стала трагічна дорожньо-транспортна пригода, яка трапилася під Черняховом і на яку викликана швидка допомога їхала з райцентру майже годину (як відомо, одна з жертв ДТП була ще живою, але померла, не дочекавшись медичної допомоги). Депутати райради зажадали безпосередньо на сесії заслухати звіт головного лікаря  про роботу служби швидкої допомоги. Проте Євгеній Палагін на сесію не прибув. Не зробив він цього навіть тоді, коли по нього послали одного із заступників голови райдержадміністрації. Тоді депутати проголосували за розірвання контракту з Євгенієм Палагіним, висловлення йому недовіри та ініціювали порушення проти нього прокуратурою кримінальної справи.

30 грудня 1943 року – 21-а гвардійська танкова бригада разом із мотострілками та полками САУ звільнили Зороків, Іванків, Вишпіль, Вільськ. Затримка виникла під Горбашею, де противник утворив сильний протитанковий заслін, проте за допомогою місцевих жителів село  визволили. Воїни 322 –ї стрілецької дивізії брали участь у визволенні Черняхова та  Забріддя, Андріївки, Славова, Крученця, Мокренщини, Селянщини, Новополя, Щербин, Ялинівки, а воїни 276 –ї стрілецької дивізії звільнили від гітлерівців села Горбулів, Свидю, Стирти, Бежів, Киселівку, Сліпчиці, Дівочки, Зороків. До кінця 1943 року Черняхівщину  остаточно визволили від нацистських загарбників.

30 грудня 1962 року  наш район  експериментально укрупнили за рахунок більшої частини сусіднього Володарсько-Волинського району,  а також двох сіл Червоноармійського та Радомишльського районів, проте  невдовзі все повернули назад.

30 грудня 1976 року  – у Черняхові відкрили дитячо – юнацьку спортивну школу.

У грудні 2012 року ТОВ «Нива Експо» запустило нову лінію з випуску цукерок, між яких був і «Бабусин гостинчик». ТДВ «Житомирські ласощі» подало позов до суду і  звинуватило черняхівське підприємство у зменшенні обсягів реалізації їхніх цукерок «Бабусині казки», через що вони нібито понесли матеріальні збитки. Позиція позивача ґрунтувалася на тому, що етикетка цукерок ТМ «Руден» за формою і назвою схожа на цукерки «Бабусині казки» ТДВ «Житомирські Ласощі». Таким чином, на їхню думку, плагіат черняхівців змусив людей купувати руденівські цукерки замість житомирських.

Житомирський господарський суд прийняв рішення про стягнення з ТОВ «Нива Експо» на користь позивача 320,5 тис. грн. збитків, а Рівненський апеляційний суд додав ще 300 тис. грн.

Необхідність сплатити 620,5 тис. грн., збитків поставила підприємство, як стверджувало тоді  його керівництво, у скрутне становище і дала змогу припустити можливі скорочення працівників (на підприємстві працювало  понад 300 жителів Черняхівщини).

У грудні 2006 року на території Черняхівського району здійснювала діяльність районна група з дотримання чинного законодавства (у народі її тоді нарекли «групою захвату»).