29 March 2024, 16:37 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 4 - 10 лютого

ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

У лютому 1659 року – унаслідок невдалої облоги Зінькова успіхи армії Юрія Немирича були зведені нанівець. Основне військо гетьмана Івана Виговського повернулося на Правобережжя. Йдеться про московсько-українську  (московсько-козацьку) війну 1658 – 1659 років. У грудні 1658 року, перегрупувавши  війська, гетьманський уряд перехопив ініціативу: головні московські окупаційні війська опинилися заблокованими у Лохвиці. Отримавши підкріплення з Речі Посполитої та Кримського ханства, Виговський вирушив на Лівобережжя з метою відновити частково втрачений контроль над тими частинами Полтавського, Миргородського і Лубенського полків, у яких уже порядкували московські гарнізони. Уся зима і перша половина березня 1659 року пройшли у постійних сутичках гетьманських і московських військ у прикордонних районах та періодичних — під Києвом. Під час походу гетьманському уряду вдалося відновити контроль над більшістю територій зазначених полків. Але остаточної перемоги Виговський домогтися не зміг - під московським контролем залишалось близько 10 українських міст.  Вірні Виговському війська спільно з кримськими татарами і польськими підрозділами вибили з Лівобережжя війська Ромодановського. Учасники таємної наради у лютому 1659 року погодилися, що з Виговським можна було б укласти угоду на підставі положень, апробованих у Гадячі. Щоправда, вона, на переконання радників царя, мала бути двостороння, без участі поляків і литовців. Разом із тим, вочевидь, аби бути більш переконливим на переговорах з українським керівництвом, боярину О. М. Трубецькому, котрий виряджався в Україну, було надано в розпорядження майже стотисячне царське військо.

4 лютого 1951 року  –  Черняхівська МТС отримала від держави 5 нових комбайнів «Сталінець - 6» та 2 нові автомобілі ГАЗ -51.

На початку лютого 1987 року  сесія Черняхівської селищної ради   розглянула важливі організаційні питання. У зв’язку з призначенням Андрія Редчиця директором радгоспу  «Андріївський» - головою виконкому обрали А….. Красовського.

4 лютого 1987 року - 12 кращих шахістів області боролися за звання чемпіона Житомирщини. Успішно виступив наш земляк, чемпіон України з розв’язання шахових композицій Микола Кондратюк, який здобув 7 перемог, 3 зустрічі зіграв унічию і 1 програв. З 8,5 очками він посів 2-ге місце. А чемпіоном області став Ігор Момут із Бердичева з 9 очками. На третьому місці був Володимир Беліцький із Житомира.

4 лютого 2012 року -  відбулася звітно-виборна конференція Черняхівської районної організації партії «Батьківщина». Конференція обрала бюро у складі Павла Дзюблика, Володимира Троценка, Віктора Іваницького, Олександра Свірчевського, Руслана Мазура, Юрія Гроха та Леоніда Богуша. Контрольно-ревізійну комісію очолила Галина Фещук. Делегатами на обласну конференцію обрано Володимира Троценка, Павла Дзюблика та Леоніда Богуша. Головою районної організації «Батьківщини» знову обрали Володимира Троценка, який нині обіймає посаду заступника голови Черняхівської районної ради.

5 лютого 1953 року  – делегація  Черняхівського району: О.Кузь, І. Лерман, З.Новік та І.Ковальчук) відвідала Володарсько-Волинський район, де перевіряли результати виконання договору про соціалістичне змагання 1952 року.

5 лютого 1953 року – в артілі «Жовтень» села Вільськ відбулися звітно-виборні збори. Із доповіддю виступив голова правління зоотехнік  Левченко. Новим головою правління  обрали агронома Туракевича.

6 лютого 1918 року - у Черняхові був встановлений режим австро - німецького контролю (інтервенції), як наслідок  останнього в історії Першої світової війни спільного  наступу  союзницьких збройних сил «Другого» Німецького Рейху, армії Габсбургів, а також бійців Української Народної  Республіки на позиції російсько – більшовицьких військ, що відбувалось в межах території УНР. Присутність кайзерівців у нашому містечку носила неоднозначний   характер: з одного боку імперська  військова адміністрація генерал - фельдмаршала  Ейхгорна  проводила обтяжливу економічну експропріацію продуктів і товарів, а з іншого виконувала роль гаранта обмеженого співфункціонування з ослабленою вже на той час законною  української владою, що потерпала від внутрішніх чварів, неефективної  політики та зовнішньої агресії. Завдяки німцям та австрійцям Київ тоді   було тимчасово звільнено від  «червоної орди» Муравйова, відомого в історії як карателя українських студентів під Крутами.

6 лютого 1987 року – проходили ігри з шашок та шахів на призи газети «Нове життя». Серед шахістів лідирував чемпіон району 1986 року Володимир Плешевенко, другим ішов Павло Бондарчук із Новополя, учень Черняхівської середньої школи Василь Малашевич був третім. У змаганнях з російських шашок лідирував Віктор Микитчук, другими йшли  Юрій Кундас і Роман Капустін.

Грудень 1928 року – у Троковичах було ще 240 неписьменних віком від 10 до 35 років.

7 лютого 1951 року  – знатний каменотес Головинського гранітного кар’єру Василь Павлович Краснобокий за післявоєнну п’ятирічку виконав 10 річних планів, а січневе завдання перевиконав на 192%.

8 лютого 1602 року - Семен Єсифович безуспішно намагався отримати від київських земських урядників випис про маєтки,  які він мав успадкувати за тестаментом батька.  Не вдалося йому добитися цього й раніше –  1600 року, , коли він позивав свого брата Матвія про рівний поділ батькових маєтків. Влітку 1602 року Черняховом володіли Іван і Семен, яким адресувався декрет Люблінського трибуналу про ув’язання в цей маєток Януша Заславського. Пізніше Черняхів таки залишився у власності онука Єсифа Немирича Стефана і далі перейшов у спадок його нащадкам.

8 лютого 1994 року – на звітно-виборних зборах КСП (колгоспу) «Перше Травня»  змінено керівника, підприємство очолив Л.О.Пахомов, який до цього працював тут головним інженером.

9 лютого 1932 року – наш із  вами край був тимчасово віднесений до Київської області. Тільки з утворенням в 1937 році Житомирської області  Черняхівський район  став її невід’ємною  частиною.

9 лютого 1994 року – прокурором Черняхівського району призначено М.П.Дацкевича, його попередник  А.І.Ширмук був переведений на посаду слідчого прокурора обласної прокуратури.

На початку лютого 1994 року прокуратурою району порушено кримінальну справу за фактом незаконного видобутку корисних копалин спільним українсько-кіпрським підприємством «Комета» з кар’єру горбулівського сільгосппідприємства «Родина»

10 лютого 1951 року – прозвітували про радіофікацію Черняхівського району: у 1950 році на околицях Черняхова і в найближчих селах встановлено понад 100 нових радіоточок. Протягом останніх місяців - 250.

Всю зиму 1986/1987 року через недоліки з пожежною безпекою простояв майже повністю опломбованим Черняхівський районний будинок культури, незважаючи на акт про прийомку, підписаний членами  державної приймальної комісії.  

Фото Юрия Малашевича.