29 March 2024, 08:59 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія Головинського вищого професійного училища нерудних технологій (ГВПУНТ).

     Свій історичний шлях Головинське училище розпочало 25 жовтня 1930 року, коли наказом тресту Союзграніт відповідно до постанови ЦВК і РНК СРСР від 29 березня 1929 року на базі Головинського кар’єру було створено школу учнівської молоді (ШУМ) для підготовки робітників по добуванню і обробці каменю. До 50-х років XX ст. це було єдине в СРСР училище, яке готувало спеціалістів з обробки граніту.

    У 1932 році школа учнівської молоді, була перейменована на школу  фабрично-заводського навчання (ФЗН), де готували кольщиків, каменотесів і полірувальників. Термін навчання - 2 роки.

    З 1938 року в школі навчалось 100 учнів.

    У жовтні 1940 року Головинська школа ФЗН була перетворена в ремісниче училище (РУ). В житті учнів відбулись великі зміни: всіх поселили в гуртожиток, одягали, харчували.

    В роки німецької окупації училище евакуювали в м. Гнівань Вінницької області. Повернулися в 1952 році.

    У 1962 році ремісниче училище № 1 реорганізоване у міське професійно-технічне училище № 2. В наступні роки набір учнів зростав, колектив поповнювався новими викладачами і майстрами.

    В 1973 році Наказом Житомирського обласного управління профтехосвіти міське професійно-технічне училище №2 в селі Головине Житомирської області реорганізоване в середнє професійно-технічне № 2 по підготовці кваліфікованих робітників з середньою освітою ( з 3-х річним терміном навчання ).

    1975 рік –  Міністерство промисловості будівельних матеріалів України прийняло рішення побудувати новий навчальний комплекс на 720 - 960 учнівських місць.

    І в 1980 - 1981 роках по вулиці Жовтневій в смт Головине зведено сучасний навчально-виробничий комплекс СПТУ №2.

    У 1993 році колектив училища взяв в оренду землю і став  успішно господарювати, отримуючи гарні врожаї зернових, картоплі, буряків, моркви.

    Рік 1999 – Наказом Міністерства освіти і науки України СПТУ № 2 реорганізоване у вище професійне училище № 2.

    У 2004 році ВПУ № 2 реорганізовано у Головинське вище професійне училище нерудних технологій (ГВПУ НТ).

     Вагомий внесок у будівництво та  розвиток навчального закладу, навчання та виховання учнівської молоді, удосконалення матеріально-технічної бази зробив колишній директор Терещук Федір Максимович – кавалер ордена «За заслуги», заслужений працівник профтехосвіти України, нагороджений почесною відзнакою «Лідер України» та іншими державними нагородами.

    З 2008 року Головинське ВПУ НТ очолює відмінник освіти України, викладач-методист Максимчук Вячеслав Володимирович. Керівник, який бачить перспективу, добре знає проблеми профтехосвіти і навчального закладу та докладає максимум зусиль задля їх вирішення.

    2015 рік. ГВПУ НТ  святкувало свій ювілей – 85 років від дня заснування.

      Сьогодні ГВПУ НТ є одним із провідних професійно-технічних навчальних закладів Житомирщини та України, єдине училище, яке здійснює підготовку кадрів з обробки природного каменю.

       Головинське ВПУ НТ є предметом гордості всіх, хто в ньому працює і навчається, даниною глибокої подяки всім, хто примножував його славу й честь, створював традиції та закладав фундамент на майбутнє. Попереду наполеглива праця, нові важливі завдання у справі підготовки висококваліфікованих фахівців.