24 April 2024, 14:29 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія Горбулівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В. Н. Мартиненка

Довгу і славну історію має Горбулівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім.В.Н.Мартиненка. В кінці ХІХ ст. на початку ХХ ст. тут діяла церковно-приходська школа. В 1911 році було побудовано нове приміщення, в якому почало діяти земське двокласне училище. В 1917-1920 роках старшинами отаманів Соколовських була відкрита і діяла українська гімназія, до речі, одна з перших на Україні, бо була утворена відразу після Лютневої революції.

В 20х-30х. роках у Горбулеві функціонувала семирічка. В 1939 році відбувся перший випуск середньої школи, яка, до речі, також була єдиною в окрузі.

У цьому ж 1939 році вчителька нашої школи О.М.Лебедзь була нагороджена за трудові успіхи на ниві освіти орденом Трудового Червоного Прапора.

Під час Великої Вітчизняної війни вчителі та учні нашої школи воювали з ворогом на фронтах. Зокрема, в бойових діях брали участь вчителі школи: Монько Петро Трохимович, Вакулович Лавр Всеволодич, Трохименко Михайло Микитович, Трохименко Віктор Кирилович, Яцківський Микола Мартинович.

За бойові заслуги вони були нагороджені орденами і медалями.

В післявоєнні роки, в тяжчі часи відбудови вчителі приклали багато зусиль для того, щоб школа продовжила успішно працювати, множити славні традиції.

В різні часи багато зробили для школи ті, хто тримав на своїх плечах справу освіти в Горбулеві - директори шкіл: Золотаренко Михайло Кіндратович, Вакулович Лавр Всеволодович, Тіменков Віталій Веніамінович, Будник Лариса Денисівна, Ткачук Ольга Дмитрівна, Яковенко Володимир Григорович, Краснов Петро Аркадійович і багато інших. Нині майже 24 роки працює директором школи С.А.Кравченко, який був призначений на цю посаду 1 квітня 1993 року.

 

Не кожна школа може похвалитися таким яскравим сузір'ям вихованців: науковці - Аркадій Мохорт, Сергій Антонюк, Володимир Гарбаренко, Микола Огійчук, Микола Янушевський, капітан Микола Огійчук, Володимир Гарманчук, Євген Данчук, Іван Бондар, та інші, генерал-майор Володимир Головчанський, генерал-майор Василь Олексієнко, генерал-полковник, перший заступник міністра юстиції Росії Євген Забарчук, контр-адмірал Євген Гарманчук, вчителі - Віктор Юрочко, Петро Захарчук, Ганна Янушевська, Тетяна Войтенко, Лариса Ігнатюк, інженери Олександр Матківський, Віктор Олексієнко, Петро Захарчук, геологи Микола Венцківський, Володимир Трохименко, голови колгоспів Василь і Олексій Ковальчуки, Валентин Вежака, Михайло Сахневич, лікарі Михайло і Микола Савчуки, заступник головного лікаря Черняхівського району Тамара Баранчук, заступник голови Коростенської РДА Катерина Скляревська, постійний представник України в ООН, а пізніше міністр закордонних справ України Володимир Мартиненко, актор Мечислав Іщенко, Заслужений працівник культури України Петро Данчук, Заслужений діяч мистецтв України, народний артист України Леонід Данчук, штурман далекого плавання Іван Мартиненко та багато інших випускників школи, які славлять своїми успіхами школу, рідний край і працювали або працюють на славу України.

В 1997 році Горбулівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Постановою № 1293 Кабінету Міністрів України було присвоєно ім'я Володимира Никифоровича Мартиненка.

Але основою школи, берегинею її слави є сьогодні педагогічний колектив досвідчених майстрів своєї справи, який складається з 15 педагогічних працівників школи. З них 1 вчитель-методист, 1 старший вчитель, 2 вчителі з вищою кваліфікаційною категорією, 6 вчителів з першою категорією, 3 вчителі - спеціфлісти і чотири вчителі з вищим тарифним розрядом.

В школі нині навчається 54 учні.

Діють навчальні кабінети і класні кімнати в початкових класах, спортивний зал, музей, комбінована майстерня, шкільна їдальня і котельня. Серед складу вчителів 5 депутатів сільської ради і 1 депутат районної ради.

В 2015 році учні школи були учасниками багатьох районних заходів, конкурсів, спортивних змагань, предметних олімпіад, призерами районних конкурсів.

Педагогічний колектив школи у 2015-2016 наввчальному році працює над реалізацією завдань державної політики в галузі освіти України. В школі тісно поєднується навчання і виховання учнів, створюються всі необхідні умови для розвитку в кожній дитині особистості, розкриття здібностей, нахилів і талантів дітей. Учні з задоволенням відвідують спортивні секції, гуртки, курси. Зокрема, вокальний (керівник Некращук Я.В), вихованці якого стали учасниками обласного конкурсу у 2015 році.

Школа щорічно з допомогою батьків, спонсорів дбайливо готує приміщення до нового навчального року. І як результат - школа традиційно має високий бал за підготовку школи.

В 2009 році школа відзначала 70 річний ювілей середньої школи, а в 2011році ми святкували 100-річчя нашої школи.

Вчителі, батьки, діти об'єднані спільним завданням - в умовах реформування Горбулівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В.Н.Мартиненка, переходу на 12 річний термін навчання намагатимуться створювати всі умови для здобуття учнями глибоких знань, які в майбутньому допомогли б нашим випускникам школи бути достойними високого звання - громадянин України.