24 April 2024, 05:39 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія бібліотечної справи в Черняхівському районі

 Історія бібліотечної справи на Черняхівщині

             Історія  Черняхівської районної бібліотеки розпочалася в 30-х роках минулого століття.    Як свідчать історичні документи, перед війною вже працювало 65 бібліотек, які були підпорядковані відділу освіти.

              Під час нацистської окупації району, яка тривала з червня 1941 по грудень 1943 року, всі бібліотеки були розграбовані та спалені.

              Але вже на початку 1944 року, в перші дні після звільнення району, бібліотечні заклади у вигляді хат-читалень відновили  свою роботу  як в Черняхові,  так і  в селах району.

               Наказом №6, від 20.03.1944 року по райво бібліотекарем і директором районної бібліотеки була призначена Павловська Олена Юліанівна, а через кілька місяців, згідно наказу № 46 від 06.07. 1944 року, директором призначається Шмуклярська Раїса Юхимівна.

                Свою роботу вона розпочала зі збору уцілілої літератури, яку вдалося зберегти місцевим жителям. Таким чином створювався бібліотечний фонд. Раїса Юхимівна, маючи твердий характер, облаштувала приміщення бібліотеки, домоглася від районної влади допомоги у виготовленні меблів, ремонті підлоги, стелі, згуртувала навколо себе колектив однодумців, та зуміла вивести Черняхівську районну бібліотеку в число кращих в області.

              В 1977 році  в районі пройшла централізація бібліотечних закладів, була створена централізована бібліотечна система. Вона включала в себе 44 сільські бібліотеки-філіали та 2 центральні бібліотеки – районна та дитяча.  В 2002 році пройшла децентралізація і районна бібліотека продовжила своє існування як окрема одиниця.

            Шмуклярську  Раїсу Юхимівну на посаді директора змінила Волокита Яніна Романівна, а пізніше Красовська  Світлана Василівна   /  1987 -2013/.

             Нині колектив районної бібліотеки очолює Чорноморець Раїса Анатоліївна.

            Бібліотека за період свого існування тричі змінювала свою адресу. Сучасне приміщення районної бібліотеки було збудоване ще в 1933 році. В ньому знаходилась Черняхівська середня школа.

Площа приміщення біля 500 кв. м., на якій розміщена як бібліотека для дорослих, так і дитяча бібліотека.

       Близько 3 тисяч дорослих читачів обслуговує 5 кваліфікованих працівників,  4 з них мають вищу фахову освіту, 3 – мають стаж роботи понад 30 років.

      1300 читачів дошкільного та шкільного віку мають змогу користуватися фондом дитячої бібліотеки, який нараховує близько 20 тисяч примірників.

       Бібліотечний фонд, завдячуючи програмі «українська книга», постійно поповнюється новими виданнями і на даний час складає 80 тисяч примірників.