28 March 2024, 15:54 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія Новопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Черняхівський район

 В витоках річки Кам’янки, притоки річки Тетерів розмістилось село Новопіль Черняхівського району Житомирської області, центр сільської ради. Розташоване за 16 км від районного центру та за 16 км від залізничної станції Дубовець. Сільській раді підпорядковані села Окілок та К.-Івановичі.

Невід’ємною частиною життя цивілізованої людини є школа. Доки вона існує – живе і нація, і мова. Нелегким був шлях українського народу до розуміння необхідності систематичного навчання дітей. Не в домашніх умовах під керівництвом вчителів-гувернерів, чи самих батьків, а саме в школі, яка дає не тільки знання, а й прививає найкращі людські якості.

За даними Житомирського архіву, першу школу в с.Новопіль було відкрито лише в 1885 році. Це була церковно-приходська школа, приміщення якої знаходилось у звичайній селянській хаті. Керував нею священик, який викладав учням уроки Закону Божого. Читанню, писанню та арифметиці навчав вчитель на прізвище Бордюговський.

Відвідували школу лише діти заможних батьків (50-60 учнів), бо бідняки не мали такої змоги. Відомі випадки, коли сім’я з 12-ти чоловік мала всього лише дві пари взуття. Навчальний рік починався пізньої осені, коли завершувалися всі польові роботи, а закінчувався у Великодні свята.

Основним методом навчання в школі було зазубрювання, що не сприяло ефективному розвитку мислення, а тому знання були низькі.

Церковно-приходська школа проіснувала 10 років. В 1895 році діти, граючись з вогнем, запалили солому. Стояла суха вітряна погода, і вогонь перекинувся на будівлі. Запалала центральна вулиця - 70 хатин, в тому числі й школа, згоріли дотла.

В 1912 році в Новополі в пристосованому приміщенні запрацювало двокласне училище, де 4 вчителі навчали вже 100 діток - 75 хлопчиків і 25 дівчаток. У 1913 році на кошти сільської громади та земства було збудовано нове приміщення школи, де зараз навчаються учні початкових класів.

Після подій 1917 року з навчального плану було вилучено Закон Божий. Початкова освіта стає обов’язковою для всіх прошарків населення.

В 1929 році на базі початкової школи була створена семирічна, в якій працювало сім вчителів і навчалось понад 240 учнів.

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, навчання в 1941 – 1943 роках не проводилося, а приміщення школи було перетворене на дільницю поліції. Після звільнення села від німецько-фашистських загарбників в січні 1944 року заняття відновилися, а вже в 1946 році відбувся випуск сьомого класу вечірньої школи.

У 1956 році на базі семирічної школи була відкрита десятирічка, правда, навчання проводилося в дві зміни. Директором був призначений активний учасник партизанського руху на Житомирщині Кудрявцев Володимир Петрович. Наряду з німецькою, введена в перелік навчальних предметів і англійська мова.

У 1959 році в Новополі була визначна подія - перший випуск 10 класу. Щиро вітав щасливців новий директор школи, учасник Великої Вітчизняної війни Данилко Сергій Васильович. Атестат зрілості отримало 36 учнів - 26 юнаків і 10 дівчат.

У цьому ж році було введено в дію нове приміщення, де розмістилися майстерня і спортивний зал.

З 1980 по 2002 роки директором школи працював Остапчук Анатолій Федорович, випускник фізико-математичного факультету Житомирського педагогічного інституту. За час його роботи в школі відбулося багато змін. З 1989 року школа з десятирічки переходить на одинадцятирічне навчання. Навчальний матеріал розширюється, вивчення предметів поглиблюється.

На території школи були захоронені останки росіянина Попова В.І., що героїчно загинув у боротьбі з фашистами на території села. У1986 році завдяки матеріальній підтримці голови колгоспу Бондарчука В.Л. був відкритий гранітний пам’ятник воїну.

У 1986 – 88 роках школа набула тісного зв’язку з сільськогосподарським виробництвом. Учнівська бригада мала свою землю, старшокласники здобували професію оператора машинного доїння і тракториста-машиніста ІІІ класу.

У 1992 році Новопільська середня школа перша в районі переходить на п’ятиденну форму навчання.

Проте в ніч з12 на 13 червня 1998 року в Новополі була жахлива буря з страшною блискавкою, яка влучила в новий корпус школи. Пожежа знищила приміщення вщент, а разом з нею всі матеріальні надбання попередніх років. Другий корпус школи відкривається в будівлі колишнього дитячого садочка.

У 2000 році назва середньої школи змінюється на загальноосвітній заклад. Відбувається поділ школи на ступені.

З 2002 року директором школи працює Гордаш Олександр Васильович.

У 2003 році при Новопільській ЗОШ І – ІІІ ступенів відкрито групу короткочасного перебування дітей від 3 до 6 років, який згодом набуває статусу дошкільного навчального закладу.

В 2009 році завдяки зусиллям відділу освіти та педагогічного колективу було відкрито нове приміщення дитячого садка та приміщення школи. Всього з 1959 року школу закінчило 1414 учнів. За успіхи в навчанні 19 випускників нагороджені золотими медалями, 8 – срібними. Серед вихованців 268 чоловік мають вищу освіту, один кандидат історичних наук, один кандидат с/г наук.

Щоранку школа радо зустрічає дітей з сіл – Новопіль, Окілок, К.-Івановичі, Ксаверівка. Зараз у школі навчається 167 учнів, працює 21 вчитель. Для учнів з віддалених сіл організовано підвезення шкільним автобусом. В навчальному закладі створені необхідні умови для повноцінного навчання та виховання дітей. Школа забезпечена необхідними досвідченими кадрами. Педагогічний колектив постійно працює на покращення навчально-виховного процесу, на здобуття учнями нової якісної освіти.

Педагоги школи активно залучаються до роботи у районних семінарах, засіданнях творчих та ініціативних груп.

В минулому році школа займала третє місце за участю вчителів в районному конкурсі «Вчитель року». В цьому – участь брали 5 вчителів в різних номінаціях і теж показали непоганий результат.

Педагоги школи є активними учасниками ярмарки педтехнологій. У цьому році на районний конкурс вчителями було представлено 7 розробок по проблемах, над якими вони працюють.

Робота педколективу спрямована на особистісно-зорієнтоване навчання і виховання школярів. Велика увага у школі приділяється охопленню дітей освітою. На території мікрорайону школи немає учнів, які не навчаються.

Педагогічні працівники школи успішно працюють над вирішенням проблеми формування особистості дитини, ключових життєвих компетентностей випускника школи: інтелектуальних, комунікативних, інформаційних, соціальних творчих. Працюють над створенням інноваційного середовища, запроваджують технології особистісно орієнтованого, креативного, проблемного, інтерактивного, розвивального, інтегрованого навчання, ІКТ.

У школі існує певна система роботи щодо профільного навчання. У 8-9 класах проводиться допрофільна підготовка. З цією метою була налагоджена робота курсів за вибором та факультативів як шкільних, так і міжшкільних. Враховуючи потреби учнів, бажання батьків та можливості школи у 10-11 класах сформовані профільні класи.

Школа функціонує в межах Селянщинського освітнього округу, що дає можливість використовувати матеріальну базу як нашого закладу, так і базового. Це великою мірою впливає на якість роботи факультативів, гуртків, спортивних секцій.