20 April 2024, 01:52 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 3 – 10 березня

ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

У березні 1825 року в Черняхові відбувся таємний з’їзд декабристів – масонів «Товариства об’єднаних слов’ян», очолюваного І. Горбачеським, Ю. Люблінським та братами Борисовими. Штаб-квартира організації знаходилася в Новограді – Волинському. На з’їзд прибуло понад 15 чоловік, і проходив він на одній з окраїн Черняхова, в будинку польського шляхтича.

У березні 1944 року було укладено договір між Черняхівським та Володарсько-Волинським районами про соціалістичне міжрайонне змагання.

3 березня 1922 року – у Сліпчицях була створена сільськогосподарська комуна ім. Шевченка. Першим працівниками її стали Яків Ковальов, Олекса Войтенко, Дмитро Мусійчук.

3 березня 1971 року - у колективних господарствах Черняхівського району закінчили проведення звітних і звітно-виборних зборів. У зв’язку з виходом на пенсію В.М.Хабчука головою колгоспу 1 Травня обрали Ростислава Мелешка, який працював головним економістом районного управління сільського господарства. У колгоспі «Ленінський шлях» села Крученця головою було обрано Леоніда Маліневського, який працював начальником районної інспекції Держстраху. Головою колгоспу «Нове життя» села Росівки обрали Ярослава Шафіра, який займав посаду агронома та був секретарем парторганізації в колгоспі «Батьківщина» Горбулева. Головою колгоспу «Світанок» села Городища обрали Василя Мазка, який був агрономом у колгоспі імені Леніна с. Трокович.

4 березня 1990 року - в УРСР та зокрема в Черняхівському районі відбулися місцеві вибори, на яких було обрано новий склад Черняхівської районної ради народних депутатів ХХІ скликання. З 46 новообраних народних депутатів 34 були члени КПРС, головою ради вперше став В. Г. Гуменюк.

5 березня 1976 року – на 58 році життя помер директор Черняхівської (8-річної школи) № 3 Василь Малиновський (про життєвий шлях Малиноського розповідає газета Нове життя за 10 березня 1976 року № 30(6484)

5 березня 2014 року - Сергія Поліщука звільнили з посади голови Черняхівської районної державної адміністрації.

6 березня 1952 року – вийшла в світ стаття Юліана Мовчана «Третій з’їзд лікарів Америки».

6 березня 1969 року – у райцентрі відкрився другий будинок побутового обслуговування. Тут запрацював цех, у якому виготовляли водостічні труби, лотки та інші жерстяні вироби, ремонтували предмети домашнього вжитку, а 11 березня у цьому самому будинку побутового обслуговування почав працювати цех із ремонту меблів.

7 березня 1923 року - постановою ВУЦВК «Про адміністративно-територіальний поділ УСРР» разом із збереженням старих адміністративно-територіальних одиниць (губернія, місто, селище, село, слобода, хутір, колонія) були ліквідовані повіти і волості та введені нові — округи, райони, міські, селищні і сільські ради. Утворено Черняхівський район як постійну адміністративно – територіальну одиницю УСРР. Цією ж постановою в складі Волинської губернії було утворено три округи: Житомирський— із 14, Коростенський— з 11 і Шепетівський — із 14 районів. Черняхівський район, територія якого включала 29 сільських рад (всю Бежівську, частину Пулинської та Черняхівської волостей), входив до складу Житомирської округи.

07 березня

1923 р. розформована Фасівська волость – адміністративно-територіальна одиниця Житомирського повіту Волинської губернії з центром у с. Фасова. Станом на 1885 р.: площа 422,3 км²; 14 поселень, 14 сільських громад; чисельність населення 9716 осіб (4875 чоловічої статі та 4841 – жіночої статі); 617 дворових господарств; щільність населення 23 осіб/км². Головні населені пункти: Фасова, Браженка, Буки, Кам'яний Брід, Сали, Топорище, Турчинка. Натомість утворений Фасівський район.


07 березня

1923 р. утворений Фасівський район – адміністративно-територіальна одиниця Коростенської округи. Розформований 23.09.1925 р., сільські ради підпорядковані Ушомирському, Володарському, Потіївському районам Житомирської округи.

7 березня 1971 року – переможцями в соціалістичного змаганні серед тваринників району були визнанні: доярки - Галина Грабар – колгосп «1 Травня», Ольга Іващук – учгосп «Україна», Антоніна Продоус - колгосп імені Шевченка, Ганна Столярчук - учгосп «Україна», Емілія Грабар – колгосп «1 травня», Галина Лук’янчук – колгосп «1 травня», Антоніна Демидюк – колгосп імені Шевченка, Павліна Дурицька – колгосп «Пам’ять Леніна», Галина Продоус – колгосп імені ХІХ партз’їзду. Телятниці – Анастасія Рущенко – учгосп «Україна», Антоніна Борис - колгосп імені ХІХ партз’їзду. Свинарки – Валентина Лисак – колгосп «Жовтень», Єва Слюсар – колгосп «1 травня».

8 березня 1917 року – у Черняхові утворено Волосну раду робітничих і селянських депутатів.

У березні 1919 року більшовики увірвалися до повітового центру – Радомишля . Довелося Дмитрові Соколовському вертатися з Горбулева, куди він відійшов на відпочинок. 8 березня 1919 року, завдавши червоним у напруженому бою поважних утрат, він знову здобув для українців повітову твердиню з населенням, не дуже прихильним до Директорії. А до переможців приєднувалися все нові й нові повстанці... Разом із побратимами (чисельність повстанських формувань досягала 8000) у березні 1919 року, після зайняття більшовиками Радомишля, вони продовжують важку боротьбу. Від березня 1919 року Дмитро Соколовський уперто бився проти більшовиків, розбивав червоні полки, “рвав зв’язки між ворожими військами”, руйнував залізничні колії. У боях повстанці здобули зброю, в тому числі гармати й кулемети. Ведучи бойові дії, Дмитро продовжував опікуватися горбулівською українською гімназією, яку заснувала його родина 1917 року.

8 березня 1920 року – у Троковичах народився Герой Радянського Союзу М. Бакалов.

8 березня 1936 року – народився Юрій Воліваха, уродженець села Турчинки Володарсько-Волинського району (помер в березні 1971 р.). Був головою колгоспі ім. Мічуріна села Сали, депутатом Салівської сілської ради депутатів трудящих.

У березні 1949 року книжковий фонд районної бібліотеки був доведений майже до 10 000 книжок.

8 березня 1951 року – у селі Андрієво – Українському відкрито новий сільмаг, побудований у зимовий час протягом 2-х місяців. У день відкриття магазину у ньому продали різних товарів на загальну суму 45 тис. крб.

9 березня 1900 року – Миколу Дашкевича було обрано постійним членом Київської археографічної комісії, яка здійснювала дослідження давніх актів з історії західної Русі.

9 березня 1970 року - у Гобулеві відкрилася майстерня з ремонту годинників. А в Черняхові - нова хімчистка й майстерня з ремонту та пошиття трикотажного одягу.

На початку березня 1970 року – у Видиборі почали ремонт старих і будівництво нових хмельових плантацій.

Напередодні Міжнародного жіночого дня, 7 березня 1976 року, у Вишполі відкрили автобусне сполучення з обласним та районним центром. Жителі села мали змогу тричі на день їздити в Черняхів та Житомир.

На початку березня 1993 року розпочато проектні роботи з будівництва нової середньої школи в Черняхові, «… наперекір найзапеклішим скептикам Державою все таки були виділенні кошти на ці проектні роботи. І справою честі тодішнього районного керівництва було вчасно завершити ці роботи, результат ми знаємо…»

9 березня 2012 року - в Черняхові відбувся урочистий мітинг, присвячений дню народження Тараса Шевченка. На ньому річницю відзначили керівництво району, представники трудових колективів, партій «Батьківщина», «Свобода», «Наша Україна», УНП, «Фронт змін» та громадських організацій: ОУН, «Просвіти», «Козацтва Запорозького», «Україна – це МИ» та інших. Незважаючи на пропозицію голови райдержадміністрації Сергія Поліщука проводити окремий мітинг для влади, а окремий для опозиції, громадськість Черняхова не піддалася на провокацію розколу суспільства і прийшла на спільний мітинг разом із духовенством Української Автокефальної Православної церкви. Перед присутніми виступили депутат Житомирської обласної ради Павло Дзюблик, депутат Черняхівської районної ради і голова районної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Наталя Ковшевна і керівник молодіжного крила Черняхівської районної громадської організації «Україна – це МИ» Влад Мирончук. З народом до кінця мітингу залишалися заступник голови районної ради Володимир Троценко та керуючий справами виконавчого апарату райради Микола Жилінський .

10 березня 1926 року – Черняхівську сільську раду реорганізовано в Черняхівську селищну.

10 березня 1794 року – уперше в офіційних документах того часу згадується Андріївська церква «Во имя Святых и Чудотворца Николая» (побудована 1790 року). Запис пов’язаний із оформленням акту на право займатися підприємницькою діяльністю поміщиці Немиричевої та настоятеля храму.

10 березня 1949 року - районна газета «Колгоспник Черняхівщини» № 20 за 10 березня 1949 року подає нам такі відомості про актив Черняхівщини: С. Разживін – секретар райкому КП(б)У, І. Твердохліб – голова виконкому районної ради депутатів трудящих, М. Гузенко – завідувач відділу сільського господарства.