20 April 2024, 03:30 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 17 – 24 березня

ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

 

У березні 1949 року – лікар Юліан Мовчан переїжджає до США. Прибувши до Нью-Джерсі, він деякий час працює лікарем у Загальному шпиталі міста Секаукус, а потім від 1949 по 1953 року - в лікарнях Алексіян Бродерс та Св. Єлизавети в місті Елізабет. У березні 1993 року в Житомирській обласній науковій бібліотеці відбувся літературний вечір, приурочений 80-літньому ювілею Юліана Мовчана.

17 березня 1949 року – відбувся пленум Черняхівського райкому КП(б)У, на якому обговорено питання підготовки до весняних польових робіт. Доповідав голова райвиконкому Твердохліб. Було визначено слабку підготовку до сівби в сліпчицькому колгоспі ім. Шевченка (голова - Войтенко), в мокренщинському «3-ій вирішальний» (голова - Поліщук), проблеми виявлені також в забрідському – ім. 12- річчя Жовтня та черняхівському - ім. Леніна колгоспах, де відповідно головами були Трохименко та Ремез.

17 березня 1951 року – в Черняхові почала функціонувати інкубаторно- птахівнича станція, яка на той час була обладнана всього лише двома апаратами «Рекорд». В цей день зроблено першу закладку 4500 яєць.

18 березня 2011 року – відбувся день Черняхівської гімназії, який зібрав у стінах навчального закладу чималу кількість гостей. З 10 години ранку тут розпочалися змагання з волейболу на кубок пам’яті Володимира Годлевського. У ньому взяли участь команди із п’яти навчальних закладів району: господарі змагань із Черняхівської гімназії, команди Жадьківського колегіуму, Селянщинського спортивного ліцею, Головинської гімназії, Забрідської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Своєю присутністю порадувала учасників змагань і донька В. М. Годлевського – Галина Троценко із сином Олександром.

19 березня 1944 року – Михайлу Бакалову присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

19 березня 1966 року – розроблено проект будівництва готелю на 50 місць на Базарній площі в Черняхові.

19 березня 2014 року - було офіційно представлено нового начальника управління Служби безпеки України у Житомирській області - Григорія Зелінського, уродженця с. Городище Черняхівського району. На зібранні були присутні голова облради Віталій Француз, голова ОДА Сидір Кізін, народні депутати України Геннадій Зубко та Рустам Раупов. Наказом №6, від 20 березня 1944 року по Черняхівському райво бібліотекарем і директором районної бібліотеки була призначена Павловська Олена Юліанівна.

20 березня 1965 року – в центрі с. Троковичі було відкрито новий продуктовий магазин.

20 березня 1966 року – У Видиборі та Очеретянці розпочато спорудження будинків культури.

21 березня 1930 року – більшовицько-російські окупанти розстріляли священника, батька п’яти дітей Степана Тимофійовича Соколовського, старшого брата отаманші Марусі Соколовської, отаманів Дмитра, Олекси та Василя Соколовських.

21 березня 1940 року - уродженцю смт. Черняхова Арсенію Крисюку як учаснику радянсько-фінської війни було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

23 березня 2011 року – Президент України В. Янукович своїм розпорядженням призначив Олександра Чорноморця головою Романівської РДА. Чорноморець Олександр Павлович народився в Червоноармійському районі. Здобув педагогічну освіту (вчитель іноземної мови). Був головою Черняхівської райдержадміністрації, заступником голови Черняхівської районної ради. На той час він був депутатом районної ради, членом СДПУ(о).

22 березня 2014 року - Сергій Дзюблик, член Керівної ради Черняхівської районної організації «Україна – це МИ», голова підрозділу спортивної риболовлі цієї організації, разом з іншими її активістами виявив на Черняхівському ставку три браконьєрські рибальські сіті. До активістів згодом приєдналися представники правоохоронних органів. Рибу відпустили у воду, а сіті спалили.

Батько М.П. Дашкевича - Павло Дашкевич, народився в селі Острівці Луцького повіту Волинської губернії в родині священника. Закінчив духовне училище. 23 березня 1844 року посвячений в сан священника села Шумське, а вже наступного року переведений на паству села Бежева.

24 березня 1944 року - комісія в складі голови колгоспу імені Сталіна Михайла Жилуна, рахівника Миколи Кирийчука, голови сільради Андрія Євхимчука та двох колгоспників Василя Тищенка і Василя Столяренка склали акт про збитки нанесені нацистами в селі Андріїво-Українське. В цьому акті зазначено, що від грабунку, мародерства і руйнувань колгосп потерпів наступні збитки:

1.Зруйновано і знищено побудов і споруд (за відновлювальною ціною) на суму 477 735 крб.

2.Розкрадено й знищено сільгоспінвентаря на 72 927 крб.

3.Розкрадено, знищено і загинуло від воєнних подій посівів і врожаю на 6 526 крб.

4.Знищені сади і хмільники на 375 917 крб.

5.Розкрадено, знищено й загинуло тварин і птиці на 684 565 крб.

6.Недоодержано доходів через припинення й скорочення діяльності колгоспу -3578 620 крб.

Вказані вище збиток і втрата виражаються в сумі 7 020 039 крб.

В цей же день, комісія в складі голови колгоспу імені Сталіна Якова Собченка, членів комісії Горбалюка Д.І., Сушко A.A. та двох колгоспників Воробея Т.К. і Литвиненко П.Г. склали аналогічний акт про збитки нанесені війною в період окупації в с. Андріїво-Німецьке. В цьому акті зазначено, що 12 липня 1941 року нацисти провели повітряне бомбардування, як наслідок знищено будівлю кооперативу.

24 березня 1945 року - в боях за визволення Чехословаччини, за знищення 4 ворожих танків та декількох вогневих рубежів гітлерівців уродженця с. Вільськ Петра Чайковського нагороджено Орденом Слави І ступеня.