19 April 2024, 00:10 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 25 - 31 березня

Джерела дослідив і результати систематизував Юрій Малашевич

 

25 березня 1919 року  - у Черняхів увійшли підрозділи Червоної армії  (130 богунський полк) У лютому — березні 1919 р. більшовицько – радянські війська здійснили наступ на південь України і одночасно, завдавши удару з території Білорусі, захопили Житомир, а згодом Бердичів і Вінницю. Упродовж квітня Червона Армія зайняла майже всю територію Правобережної України, війська Директорії УНР з боями відступили на захід.

25 березня 1943 року  – нацисти розстріляли членів антинацистської підпільної групи в с. Видиборі, яку очолював І. М. Легенчук.

25 березня 1965 року – бібліотека с. Троковичі на обласному огляді культурно-освітніх закладів зайняла одне з перших місць.

25 березня 1968 року – здано в експлуатацію новий готель у Черняхові на 50 місць. У цьому ж будинку розміщено перукарню.

26 березня 2002 року – в урочистій обстановці було запалено газовий факел на господарському дворі Черняхівської сортовипробувальної станції. У Високому з’ явився газ.

27 березня 1640 року – Юрія Немирича на Звичайному Сеймі Речі Посполитої і Варшаві обирають Київським підкоморієм( суддею)

27 березня 1921 року  – на загальних зборах в с. Клітищах  обрано депутатський склад першої сільської ради.

28 березня 1968 року – комсомольці Головинського профтехучилища власними силами розпочали будівництво найбільшого в районі спортивного залу.

29 березня 1949 року -  на розширеному засіданні вченої ради Житомирського сільськогосподарського інституту, за пропозицією директора професора А. С. Молостова Надію Загладу, новатора – колгоспника та передовика одноголосно було прийнято до складу вченої ради Житомирського сільськогосподарського інституту.

29 березня 2012 року -  на посаду прокурора Черняхівського району Житомирської області призначено Денисенка Ігоря Валерійовича. До даного призначення він обіймав посаду прокурора м. Бердичева.

30 березня 2011 року -  в рамках проведення Дня Високівської гімназії на свято в навчальний заклад завітали Сергій Поліщук – голова райдержадміністрації, Наталія Рибак – голова районної ради, Григорій Сташенко – начальник відділу освіти райдержадміністрації, вчителі фізичної культури району. Відбулося велике спортивне свято. Проведено турнір із настільного тенісу, кубок якого завоювали завоювали господарі. Друге місце посіла команда Селянщинського спортивного ліцею, третє – Троковицького природничо-екологічного ліцею. Гімназистам подарували спортивний інвентар та солодощі.

Станом на 30 березня 2011 року – у користуванні мешканців Черняхівської селищної ради налічується 7 078 земельних ділянок, з яких приватизовано всього 800. Комунальним підприємством «Черняхів-добробут» підписано договори на вивіз побутового сміття майже з усіма торгівельними закладами райцентру, крім ПП Хоменко та ТОВ «Амадар-8». В Черняхівській селищній раді залишаються невирішеними заяви мешканців райцентру та Новосілки щодо виділення їм земельної ділянки для індивідуального будівництва, у зв’язку із відсутністю відповідних земель. На неофіційній черзі стоїть близько 300 таких заявників. Розглядається питання розширення меж населеного пункту, що дасть змогу задовольнити потребу в земельних ділянках. 415 дітей черняхівської територіальної громади охоплено дошкільним навчанням – це 60% від загальної кількості дітей дошкільного віку. Позашкільним вихованням у відповідних закладах райцентру охоплено 695 юних черняхівців. На це в минулому році використано 395 тисяч гривень. На території Черняхівської селищної ради розміщено 6 селянсько-фермерських господарств, загальною площею більше 145 га.

30 березня 2011 року -  ФК «Черняхів» розпочав підготовку до футбольного сезону 2011 року з участі у чемпіонаті області з зимового футболу. Під час турніру зіграно з командами з Андрушівки, Житомира та Коростеня. Серед кращих гравців команди слід відзначити захисників – Івана Федорчука та Євгена Дідівського, півзахисників – Максима Турченюка, Олександра Фещенка та Сергія Кожана, нападників – Руслана Фещука та Романа Гарманчука, воротаря Руслана Гордаша. Розпочалася реєстрація футбольних команд району для участі у чемпіонаті району. Першими виявили бажання взяти участь у змаганнях збірна команда Клітищенської, Ксаверівської та Новопільської сільських рад та команда Вільської сільської ради.

31 березня 1949 року - був встановлений рекорд по залісненю території району. Колгоспники забрідської артілі імені 12 річчя Жовтня протягом одного світлового дня заліснили більше одного гектара площі.

31 березня 2011 року -  день відкритих дверей у Головинському вищому професійному училищі нерудних технологій зібрав чималу кількість гостей – випускників загальноосвітніх навчальних закладів району 2011 року, у яких відповідальна пора – визначначення професійної, а отже й життєвої стежини. Усіх присутніх привітав директор Головинського ВПУНТу В’ячеслав Максимчук, який розкрив перспективи навчання в училищі і запросив школярів на навчання. Про спільні плани училища і ТОВ «Головинський кар’єр «Граніт» повідав тоді керівник підприємства Федір Горбань.

В березні 1971 року – головою правління Черняхівської райспоживспілки стала Ніна Андріївна Залізко. На цій посаді вона перебувала до січня 1976 року

Навесні 1991 року депутати Черняхівської селищної ради на чергову сесію винесли питання про зміну державної символіки. Місцевим патріотам, серед яких найактивнішими були нині вже покійний Василь Василиків, Іван Васильєв та Віктор Матвійчук, не терпілося встановити справедливість і прибрати з-перед очей радянські символи. Головою селищної ради був тоді Валерій Красовський. Депутати підтримали пропозицію ініціаторів. Виконати рішення сесії доручили Василю Василикову – жовто-блакитний прапор замайорів над селищною радою. Два прапори (другий згодом підняли над райдержадміністрацією) передали В. В. Василикову його земляки – львівські рухівці. Наслідків акції довелося чекати недовго: державного службовця Василя Василикова наступного дня звільнили з роботи за скороченням штатів і за майже одностайної згоди керівництва районної профспілки держслужбовців (не погодився поставити свій підпис під вердиктом тільки Борис Зименко).