29 March 2024, 15:29 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Місцеве самоврядування на Черняхівщині має перспективу

22 березня  у великій залі Черняхівського районного будинку культури пройшли загальні збори уповноважених громадян смт. Черняхів. У ході загальних зборів селищний голова Іван Бабицький досить об’ємно прозвітував перед громадою щодо підсумків соціально-економічного розвитку районного центру за 2016 рік та розповів про плани та перспективи розвитку на 2017 рік.

Спирався на цифри й факти, розповідав про співпрацю з народним депутатом України Павлом Дзюбликом, керівництвом депутати обласної та районної ради. Називав досягнення, які стосувалися зокрема ремонту доріг та освітлення вулиць, розповідав про перспективи роботи, не соромився говорити про недопрацювання й проблеми у сфері благоустрою, детально проаналізував видаткову частину бюджету 2016 року.

Фото Юрия Малашевича.

На зборах громадян також були присутні голова районної державної адміністрації Павло Ігнатенко, голова районної ради Іван Бовсунівський, представники різних районних та селищних служб і установ, депутати різних рівнів, жителі селища.

Під час свого виступу голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко  зазначив, що Черняхів  – селище, яке має хороші перспективи для розвитку, водночас ті проблемні питання, що були озвучені, будуть вирішуватися спільними зусиллями районного керівництва, виконавчого комітету селищної ради, громади селища та підприємств, що знаходяться на його території.

Про боротьбу зі злочинністю, правопорушеннями, а також стан дотримання правопорядку на території ради доповів черняхівцям інспектор поліції Черняхівського відділення поліції Коростишівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області, старший лейтенан поліції О. В. Матієвський.

Обговорення виступу селищного голови Івана Бабицького чомусь було  не активним. Ішлося зокрема про остаточну газифікацію Черняхова, виділення земельних ділянок під індивідуальне будівництво, зокрема й учасникам АТО, проблему зі сміттєзвалищем, розширення чи спорудження нового селищного кладовища, піднімалось питання про боротьбу із незаконним вивозом сміття, торкались проблем дитячих садочків, говорили про долю районної лікарні. Роз’яснювалось черняхівцям деякі земельні питання, у тому числі й ті, що стосуються роздержавлення та розпаювання земель і майна колишнього учгоспу «Україна», виступали також з питань децентралізації.

Особлива увага була приділена питанню щодо об’єднання територіальних громад, а саме створення Черняхівської ОТГ з центром у смт.Черняхів, на чому він зупинився більш конкретно.

Учасниками зборів було підтримано ініціативу депутатів Черняхівської селищної ради VII скликання та рішення 13-ї сесії селищної ради VII скликання від 22.02.2017 року щодо добровільного об’єднання територіальних громад Черняхівського району. Вирішено направити пропозиції сільським, селищним головам Черняхівського району, а саме: Андріївської сільської ради; Бежівської сільської ради; Великогорбашівської сільської ради; Видиборської сільської ради; Головинської селищної ради; Горбулівської сільської ради; Дівочківської сільської ради; Жадьківської сільської ради; Клітищенської сільської ради; Очеретянської сільської ради; Пекарщинської сільської ради; Салівської сільської ради; Селецької сільської ради; Селянщинської сільської ради; Сліпчицької сільської ради; Стиртівської сільської ради; Троковицької сільської ради та Топорищенської сільської ради Хорошівського району про обєднання в Черняхівську селищну об’єднану територіальну громаду з центром у селищі Черняхів.

Наступна сесія селищної ради, яка запланована на 5 квітня має затвердити рішення сходу.

По всіх інших питаннях порядку денного також були прийняті відповідні поширені рішення.

Фото Юрия Малашевича.


 

У селі Жадьках 24 березня відбувся схід жителів населених пунктів, розміщених на території сільської ради. Сільський голова Леся Прут   розповіла про свою роботу та діяльність сільської ради загалом, окресливши найважливіші проблеми й намітивши шляхи їхнього розв’язання.

Найбільшу зацікавленість у місцевих жителів викликали запланований ремонт доріг, зокрема його фінансування та деякі технічні моменти, а також вирішення земельних, соціальних та інфраструктурних питань життєдіяльності громади. Учасники сходу прийняли звіт свого голови вказавши на деякі недопрацювання, але при цьому  відзначивши успіхи Лесі Станіславівни по різних напрямках її роботи

Представники різних районних служб проконсультували місцевих жителів стосовно нарахування субсидій, профілактики захворювань у свійських тварин тощо. 

По-особливому емоційно та гостро обговорювалося питання оренди земель, цін на молоко, проблема використання паїв,  стану сільського господарства загалом. По цих питаннях доповідав начальних профільного управління райдержадміністрації Петро Трохименко. Відзначивши успішну роботу сільськогосподарських підприємств, зокрема ПП «Жерм»,  яким керує депутат районної ради Руслан Трояченко.

В своєму виступі Руслан Миколайович,  виходячи з практичного  досвіду  зумів яскраво переконати селян в надійності та прагматичності. Учасники зборів висловились за те, щоб Руслан Миколайович як найширше здійснював свою діяльність і на їх території та в переважній більшості згодились надати йому в оренду свої паї. Говорили про недоліки та озвучили люди свої звинувачення та вимоги  до інших інвесторів і сільгоспвиробників, що здійснюють свою діяльність у цій місцевості.

Не може не турбувати факт поганої транспортної комунікації та незручної логістики на території Жадьківської сільської ради. Саме цим пояснюється відсутність представників Неражу на даному заході

Гаряче обговорення викликала й тема прибирання села та організація толок по благоустрою і впорядкуванню населених пунктів, що входять до складу ради

Цього дня актуальним  також було питання децентралізації та добровільного об’єдання усе це роз’яснив людям сільський голова та голова Черняхівської районної ради Іван Бовсунівський, який взяв участь у сході села. Іван Павлович коротко довів до відома присутніх  про плани та проінформовано  про можливі труднощі, які можуть виникнути в ході утворення та функціонування ОТГ. Селяни отримали багато корисної інформації та консультацій юридичного характеру зокрема, що стосуються питань права власності, користування оренди паїв, ведення сільськогосподарського виробництва. Голова районної ради, як досвідчений господарник і керівник теж не залишився осторонь цієї болючої теми.  

Судячи з активності місцевих жителів та з огляду на амбітні наміри молодої енергійної очільниці Лесі Прут можна говорити про серйозні перспективи місцевого самоврядування на території даної громади.

Фото Юрия Малашевича.

Фото Юрия Малашевича.

 

 

25 березня  у селах Троковичі та Некраші  відбулися сходи громадян, участь у яких взяли голова Черняхівської районної державної адміністрації Павло Ігнатенко, голова Черняхівської районної ради Іван Бовсунівський, депутат Верховної Ради України Павло Дзюблик та депутат обласної ради Олександр Чорноморець.  На сходах сіл були присутні активні громадяни територіальних громад, яким не байдужа доля сіл, члени виконкомів, депутати районної і сільських рад.

Сільський голова  прозвітувала перед своїми односельцями про те, що вдалося зробити у 2016 році та поділилася планами на майбутнє.

Після  звіту сільського голови відбулося активне обговорення перспектив подальшого об’єднання у територіальні громади. Жителі сіл Троковичі та Некраші підтримали об’єднання в Оліївську територіальну громаду, до якої увійдуть села Кам’янської сільської ради (Кам’янка, Довжик, Сонячне, Новоселиця), Оліївської сільської ради (Оліївка, Піщанка, Світин) та Троковицької сільської ради (Троковичі, Некраші).