26 April 2024, 13:10 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 15 – 21 квітня

ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

15 квітня 1911 року - народився В. О. Місяць – заслужений працівник культури УРСР, директор Житомирського краєзнавчого музею.

16 квітня 1609 року  - Стефан Немирич нібито за намовою матері наїхав на селище й ниви Щеніївських над річкою Лучищовкою, виорав поля, наказав укопати в урочищі Верхоруддя стовп на слободу, навіз дерева для будівництва та почав осаджувати людей, що було засвідчено возним 4 листопада 1609 р. [ ЦДІАК України. – Ф. 11. – Оп. 1. – Спр. 5. – Арк. 88–88 зв., 358–358 зв ]

16 квітня 1944 року - на голому ентузіазмі людей розпочато першу післяокупаційну посівну компанію в господарствах Черняхівського району.

16 квітня 1964 року –  в  центрі с. Браженка, біля колгоспного двору почали насаджувати парк.

17 квітня 1951 року  в сільському господарстві Черняхівського району  почали масово культивувати чумизу (кормова зернова однорічна культура родини хлібних злакових, близька до проса). Першими в районі почали сівбу червонозерної чумизи рільничі артілі імені  1-го Травня (с. Високо – Українське).

17 квітня 1957 року – почалось спорудження гранітного пам’ятника В. Леніну в центрі смт. Черняхова, на площі, перед цим на цьому місці стояв пам’ятник Й. Сталіну.

17 квітня 2014 року - члени підрозділу спортивної риболовлі Черняхівської районної громадської організації “Україна – це МИ”, який очолює Сергій Дзюблик, прибрали від сміття узбережжя ставка в Черняхові, а також зрізали сухостій на острові, що в цій водоймі. До того ж виловили сміття у воді вздовж берега. Працювали завзято. Деякі рибалки взяли з собою дітей, щоб змалку прищеплювати молодому поколінню любов до довкілля у практичному її вияві. Наостанок ще й побілили гідротехнічні споруди. Усе зібране сміття члени громадської організації вантажівкою вивезли на смітник.

18 квітня 1973 року  - Головинське МПТУ №2 реорганізовано в  СПТУ № 2.

19 квітня 1874 року  - поміщик Леснівський подав до суду позовну скаргу на дії селян на чолі зі Сліпчицьким старостою Калеником Бежевцем щодо розподілу землі, суд в результаті став на сторону селян.

Загалом на 19 квітня 1953 року в Черняхові наявні: одна середня школа в якій навчаються 659 учнів і дві семирічки.

19 квітня 2011 року - медпрацівників територіально-медичного об’єднання  висадили на території свого медичного закладу 200 дерев.

19 квітня 2012 року – була відкрита  нова виставка в краєзнавчому музеї Черняхова. Для нас, українців, писанка – не тільки символ життя, добра, надії, це ще й магічний оберіг нації, її філософії і культури. А ще це – урок виховання підростаючого покоління та збереження народних традицій.

20 квітня 1920 року  - в с. Нераж народився В. А. Тишкевич – учасник Другої світової війни, командир, Герой Радянського Союзу.

19 квітня 2014 року - відбувся перший районний турнір з настільного тенісу пам’яті Павла Нестерчука. Змагання проходили в спортивному залі Черняхівської гімназії. Організаторами турніру стали друзі прекрасної людини й першокласного тенісиста Павла Нестерчука, який, на жаль, відійшов у кращі світи. Долучилася до організації заходу також і Черняхівська районна громадська організація «Україна – це МИ». Нагороди кращим вручала мати Павла Нестерчука– Євгенія Леонідівна.

20 квітня 1964 року – молодь с. Жадьок почала озеленення вулиць села. Біля клубу було висаджено парк імені Космонавтів.

20 квітня 2012 року - на позачерговому засіданні сесії Черняхівської районної ради було обрано головного лікаря Черняхівського ТМО.  Депутати одноголосно проголосували за єдиного кандидата – Віталія Віталійовича Ніколайчука.  Єдиний опонент Павло Юрійович Журбенко під час останнього засідання бюджетної комісії зняв свою кандидатуру. Мотивуючи це тим, що з такими менеджерами він не зпрацюється.

21  квітня 1659 року  - канцлер Великого Князівства Руського Юрій Немирич разом з полковником Г. Гуляницьким керують  обороною Конотопа від москалів. Перший штурм був невдалий. Укріплення Конотопа не були досить міцними, та й узагалі за військово-інженерними мірками того часу місто не було фортецею; єдині укріплення — земляний вал та палісад з ровом. Втім в багатьох місцях містечко оточували болота, тож природній ландшафт дещо сприяв обороні. О п’ятій годині ранку 21 квітня, після молебню, князь Трубецькой почав приступ; місто обстріляли з гармат, почався бій. Деяким московським загонам вдалося вдертися в фортецю, але козаки Г. Гуляницького мужньо боронилися та вибили загарбників з міста з великими втратами.

20 квітня 2013 року - 5-річна Марія Супруненко із Черняхова стала «Міні-Міс Блонд» серед найменших учасниць, і це при тому, що в агентстві вона навчається лише півроку. Дівчинка представляла сукню «Водограй», виготовлену із пакетів з водою. Мама зізналася, що отримала неабияке задоволення, створюючи цей костюм, і дуже переживала, аби він протримався увесь конкурс.

21 квітня  1951 року  - в с. Андрієво – Українське побудовано та відкрито новий сільмаг.

21 квітня 1864 року  - на Чудотворну ікону Божої Матері, що знаходилась  в Церкві Успіння Пресвятої Богородиці с. Бежева була покладена Антонієм, архієпископом Волинським, срібна, позолочена риза з дорогоцінним камінням, подарована в Бозі спочиваючою Імператрицею Марією Олександрівною разом з російськими бояринями Ланськими, Зінов’євими, Орловою, Мансуровою і Мацерською. Їх імена вирізьблені на срібно позолоченій дощечці, прибитій до рами. Перед іконою висіла срібно — позолочена лампада, подарована Імператрицею разом з княгинею Тетяною Борисівною Потьомкіною. Майже через 200 років було прилаштовано дві побудови: північна, в ім’я святої великомучениці Варвари, і південна, в якій поміщена ризниця. В церкві над церковними вратами розміщувалась в влаштованому в 1866 році кіоті благодатна чудодійна Ікона Божої Матері, явлена християнину Захару 11 квітня 1654 року.