24 April 2024, 12:53 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

6 - 12 травня в історії Житомира

 

 Картинки по запросу історичні фото житомира

У травні 1897 року у  Житомирі відкрито вантажний трамвайний рух. Лінія проходила територією нинішньої в'язниці, вулицями Сінною, Північною (зараз — Сціборського) та Великою Вільською (Перемоги), далі — Старопоштовим шляхом (Максютова) через Кам'янку до Богунського тартака. Ширина колії становила 1000 мм. З Богунського тартака до вокзалу перевозили ліс, а в зворотному напрямку, до млина, — зерно.  Перед цим в 1895 році міська влада Житомира уклала консессіонний договір з підприємцем Лихачовим про будівництво кінного вантажного трамвая від залізничного вокзалу до Богунської тартаку. У лютого 1896 договір перейшов до підприємця Лазарю Полякову, який, довівши безперспективність кінної тяги, домігся її заміни в договорі на електричну.

Картинки по запросу історичні фото житомира

6 (23) травня 1914 року  – у  Житомирі народився Ізраїль Давидович Радомисельський (1914 -  1986) український радянський вчений у галузі порошкової металургії та металознавства, доктор технічних наук, професор. Заслужений діяч науки УРСР.

6 травня   1920 року  - у відповідності до наказу житомирського повітового комісара В. Шумського відбулось скасування волосних та сільських виконкомів, комбідів та інших інститутів радянської влади в Житомирському повіті Волинської губернії.

Картинки по запросу історичні фото житомира

7 ( 17) травня 1901 року  – народився Дмитро Наумович Бабиченко ( 1901- 1991) – радянський режисер-мультиплікатор, майстер мальованої анімації, художник-сценарист. Уродженець м. Житомира.

7 травня   1925 року – завершено вибори до окружних виконавчих комітетів Волинської губернії. На посади заступників голів окрвиконкомів обрано переважно безпартійних селян.

7 травня   1963 року – у  Новгород-Волинській середній школі, в будинку, в якому жила Леся Українка, відкрито кімнату-музей поетеси.

8 (20) травня 1891 року – народився Нікулін Лев Веніамінович (1891 – 1967) — російський радянський письменник, сценарист. Лауреат Державної премії СРСР за роман «Росії вірні сини» (1951). Народився в родині відомого театрального діяча, уродженець м. Житомира.

9 травня 1932 року – в Житомирі народився Мико́ла Григо́рович Крику́н — український історик. Доктор історичних наук (1992). Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка.

11 травня   1920 року - Житомир. Губерніальний комісар Волині С. Куриленко затвердив інструкції про організацію тимчасової сільської та волосної влади.

11 травня 1983 року – народився капітан Сергій Шуліков заступник командира роти, інструктор з парашутно-десантної підготовки 95-ї окремої аеромобільної бригади. Загинув 28 липня 2014 р. під Шахтарськом від кулі снайпера, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно). Похований в Житомирі.

На початку травня 1962 року в Житомирі було відкрито тролейбусний рух. Довжина першого і єдиного маршруту становила 3,5 км. Маршрут № 1 «Майд. Леніна — Вокзал» починався з майд. Привокзального, проходив по вул. Леніна, далі на майд. Леніна лінія повертала праворуч, потім на майд. Перемоги, вул. Театральну[3] і знову виходила на вул. Леніна. Спочатку на маршруті працювали 5 тролейбусів — три б/к СВАРЗ ТБЕС, передані з Москви, та два нових ЗіУ-5. Тимчасове тролейбусне депо було влаштоване на місці згорілого будинку (зараз там знаходиться готель «Житомир»).

Протягом 1962 року Житомир отримав ще 6 тролейбусів ЗіУ-5. За 1962 р. було перевезено 2,4 млн пасажирів. Живлення тролейбусної мережі здійснювалося від двох тягових підстанцій. Ремонт та техобслуговування рухомого складу спочатку здійснювалося у старому трамвайному депо на вул. Комсомольській (тепер тут розташований ліцей № 25).