29 March 2024, 11:09 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Кримінальна Черняхівщина і безсила поліція, що робити?! (Аналіз і факти)

Чому росте злочинність та як поліпшити стан, чому поліція не працює так, щоб злочинність зменшувалась – питання яким задаються і яке обговорюють чи не всі дорослі мешканці району.

Ситуація зі злочинністю та безсилістю правоохоронних органів – чи не найактуальніша тема у розмовах пересічних мешканців нашого району. Статистика дійсно дуже погана: у Черняхівському районі продовжує  беззупинного зростати рівень злочинності, сьогодні він вже на критичному рівні, куди вже більше.  Лише торік цей показник виріс на 12,4 %, У продовж 2016 року до Єдиного обліку було внесено 1902 заяви та повідомлення, що на 14,8% більше ніж за 2015 рік (1243), з яких 316 з ознаками кримінальних правопорушень, що відповідно на 35 більше ніж у попередньому 2015 році ( 281). Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» розглянуто 1377 заяв та повідомлень та по 40 складено адміністративні протоколи.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 316 кримінальних правопорушень, що на 35 більше ніж у попередньому році (2015 р. – 281), з них особи встановлено  по 108 кримінальних правопорушеннях, що на 21 менше ніж у попередньому році (2015 р. – 139).

За ступенем тяжкості на території району продовжують домінувати особливо тяжкі, тяжкі та злочини середньої тяжкості.  Найбільш поширеними у районі за величиною їх частки в загальному масиві зареєстрованих злочинів є крадіжки  - 197 (53,1%), (2015 р. – 128), відповідно ми бачимо на 69 випадків збільшення числа крадіжок.

У 2016 році сталось 2 убивства  ( у 2015 р.  - 0), грабежі – 6 ( 2015 р – 2), шахрайство – 12 ( 2015 р. – 9).

Сьогодні вже всі у районі сміються з розслідування пограбування будинку дитячої та юнацької творчості, майже три роки тягнуть кота за хвіст.

Різанина, побутові сварки, вандалізм, сутички на вулицях, навмисні підпали, наркоманія та хуліганство  – це ще не весь повний перелік кримінальних явищ які сьогодні як хвороба домінують у нашому суспільстві.

Процес заміни одних кадрів на інших повинен проходити так, щоб це не позначилось на рівні злочинності. Причина збільшення кількості злочинів та  низький рівень їх розкриття полягає у ширшій площині – це відсутність професіоналів.

Ще одна причина росту злочинності -  низький соціально-економічний рівень громадян. Через це збільшується кількість майнових та грошових крадіжок. Тому необхідно дотримуватись правил, що дозволять мінімізувати ризики квартирних пограбувань.

Якщо в поліції не відбуватимуться кардинальні зміни, не зростатиме професіоналізм слідчо-оперативних підрозділів, ситуація зі злочинністю буде лише погіршуватися. Крім того, за даними Нацполіції, за «законом Савченко» на волю дочасно вийшло майже дев»ять тисяч осіб, з яких близько тисячі скоїли злочини повторно.

Проте з іншого боку поліція майже безправна і квола.  Сьогодні юридичні механізми і правові можливості копів як ніколи обмеженні та урізані. Жартують, що п"яний водій має більше прав а ніж поліцейський який його зупиняє і намагається довести до розуму.

Нещодавно профільний міністр визнав роботу поліції на Житомирщині м"ягко кажучі не найкращою в Україні. А тому потрібно робити з цього висновки.