28 March 2024, 13:05 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 1-10 червня

У червні 1657 року –  інтереси шведів були співзвучними з настроями української шляхти. Юрій Немирич за 2 -3 тижні до смерті Б. Хмельницького перейшов на бік союзників шведського короля  – козаків.  При цьому приїхавши до Чигирина, охрестився в православ’я та дістав чин козацького полковника. Згодом обійняв вакантну посаду генерального писаря, оскільки Виговський був обраний Гетьманом.

1 червня 1949 року – методом «народної будови» розпочалось фактичне будівництво черняхівського ставка. Будівництво великої водойми в центрі смт. Черняхова було ключовим  у сталінській програмі перетворення природи. В першу чергу було розгорнуто побудову греблі ставу в районі сучасного стадіону. В роботі брало участь понад 200 чоловік. За тодішнім планом став мав би займати площу понад 40 га., проте при завершенні робіт 17 грудня 1949 року розкопали лише 33 га.  Це був другий основний етап будівництва штучного водосховища, пізніше у другій половині  50-х років був реалізований і третій заключний етап, оскілки план 40 га не був виконаний. (Перший етап будівництва земляної дамби  та розширення русла річки Тростяниці (Очеретянки) був здійснений в кінці 30-х років, водне дзеркало тоді мало площу понад 20 га)

1 червня 2013 року - у стінах Черняхівського районного будинку культури відбулося святкове дійство – випуск одинадцятикласників Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Серед двадцяти восьми випускників – шестеро золотих медалістів: Віталій Ткачук, Юлія Яненко, Катерина Столярчук, Анна Опанасюк , Надія Нестерчук та Андрій Сахненко. Директор Школи Галина Миколаївна Шлапак зуміла знайти добре слово про кожного випускника і не грішила, як це зазвичай буває на подібних заходах, офіціозом.

1 червня 2013 року - відбувся черговий етап конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації». Серед них – головний лікар Черняхівського територіального медичного об’єднання Віталій Ніколайчук. Списки осіб, які отримали найкращі результати і можуть бути рекомендовані для зарахування до Президентського кадрового резерву, оприлюднять до 5 липня. Нагадаємо, що 2012 року до президентського кадрового резерву потрапили 4 мешканці Житомирської області: Віктор Венцель, Валерій Прокопчук, Андрій Руденький та Максим Самчик.

2 червня 1658 року – І. Виговський разом з Ю. Немиричем розгадавши задум, придушують заколот Мартина Пушкаря, останнього знищують відтинаючи  голову, яку подають Виговському.

2 червня 1953 року –  борючись за високі врожаї хмелю, члени хмельової бригади т. Мелешка з артілі імені Берії с. Окілок своєчасно та на високому агротехнічному рівні завершили весняні роботи на хмільниках. Зовсім протилежний стан проведення весняних робіт був зафіксований за підсумками компанії в артілі імені Сталіна с Андріїв-Український (бригадир т. Бездітко).

2 червня 1987 року - виборці Андріївського виборчого округу № 194 висунули Василя Любенка, голову райвиконкому, кандидатом до обласної ради. У цей же день, в Черняхові  відбувся установчий пленум районної ради Всесоюзного добровільного фізкультурно-спортивного товариства профспілок, головою президії  якої було обрано Л. Горобця. ( НЖ №68 (8276) за 6 червня 1987 р)

3 червня 1930 року – від Пулинського національного району до Черняхівського перейшли села: Березівка, Дубовець, Колодіївка, Крученець, Новопіль, Окілок тощо.

3 червня 1944 року – Івану Степановичу Саєнку посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

4 червня 1943 року – житомирськими гестапівцями було за підривну антинацистську діяльність було заарештовано Софію Миронівну Верещак – одного з організаторів та провідних діячів антинацистського підпілля в Житомирській області. Підпільну роботу проводила на території Черняхівського району. Завдяки підкупу німецької влади її було відпущено.

4 червня 1948 року – в с. Плехів Черняхівського району народився Микола Кондратюк, відомий в усьому світі шаховий композитор, бронзовий призер чемпіонату світу з шахової композиції, майстер спорту міжнародного класу, бронзовий призер чемпіонату СРСР.

4 червня 2012 року – У  Черняхові відбувся ІІI обласний фестиваль козацьких пісні й танцю «Козацькому роду нема переводу». Саме так він був названий 2008 року, коли пройшов у нашому містечку вперше. Організаторами фестивалю тоді виступили управління культури і туризму Житомирської ОДА, відділ культури і туризму Черняхівської РДА, громадські організації «Козацтво Запорозьке» та «Українське козацтво» тощо.

5 червня 1925 року – Черняхівський районний КНС прийняв рішення, протокол № 13, щодо затвердження протоколів загальних зборів сільських КНС Черняхівського району про прийняття нових членів.

5 червня 1953 року – районна газета «Колгоспник Черняхівщини» повідомила про недопрацювання низки сілських рад та колгоспів району в питанні організації дитячих ясел, зокрема на той час проблема з вихованням немовлят в дитячих яслах була в с. Троковичах де головою місцевої сільськогосподарської артілі був т. Прокопчук.

6 червня 1944 року – директором районної бібліотеки стала ШмуклярськаРиваХаїмовна.

6 червня 1953 року – льонарі артілі ім. Молотова с. Забріддя зобов’язались виростити в поточному році високий урожай волокна та льону. Своєю стаханівською працею, запровадженням найпередовішої агробіологічної науки і досвіду передовиків як показали майбутні результати з честю виконали взяті зобов’язання.

6 червня 2012 року - Ченяхівською районною громадською організацією “Україна – це МИ”, ініційовано збір підписів щодо відновлення розкладу руху приміських поїздів по ст. Горбаші та ст. Андріївка.

7 червня 1946 року  – с. Високо – Чеське перейменовано на с. Високе ,  (18.10.24 в зв’язку із утворенням Високо-Чеської сільради та виділення до її складу колоній Високе і Чуранда перейменована Високо- Українську сільську раду. 11.08.54 обидві сільради об’єднані у Високівську – село Високе, колонії Високе і Чуранда (Виногради; станом на 01.09.46 на обліку не значиться). Назву с. Ворів замінено на с. Очеретянка Черняхівського району.

7 червня 1953 року – черняхівська промартіль «Молот» почала приймати замовлення на виготовлення виробів з дерева, а також на розпил лісоматеріалу. Вартість розпилу 1 м. куб. лісоматеріалу була на той час 37 карбованців.

7 червня 2012 року -  На центральному стадіоні Житомира відбулася 19-та спартакіада медичних працівників області у 8-ми видах спорту. У фінальній частині змагалися переможці у своїх містах та районах. Марія Штикало з Черняхова на дистанції 800 метрів була другою. Всі переможці у своїх видах спорту отримали кубки, подарунки, медалі та грамоти.

8 червня 1949 року  –  було змонтовано 1,5 км електролінії і встановлено 120 точок в селі Вільськ. Колгоспники с. Вільськ будували в цей час власну міжколгоспну електростанцію силою 65 кіловат для обслуговування колгоспів, що знаходились на території Вільської сільської ради.

9 червня 1952 року–  інженера технологічного відділу О. І. Чарліна було призначено керівником бюро раціоналізаторства та винахідництва  Головинськогогранкар’єру.

9 червня  1956 року– народився І. В. Бабицький – Черняхівський селищний голова.

9 червня 1976 року – у Коростені пройшли фінальні обласні змагання комплексу ГПО серед сільських шкіл Житомирщини – переможців районних змагань. Серед велосипедистів успішно виступив Собченко Юрій, учень 8-го классу з селянщинської середньої школи, який зайняв 2-е місце. Учень 10-го класу з Бежева Володимир Пригонов був 4-им в гонці на 15 км. Кращими тоді також стали: Ольга Павленко з Видибора, Михайло Бардук з Високого, Мелешко Микола та Єфімов Олександр з Новополя, Подрана Ніна, Ковальчук Діна, Ткачук Галина, Захарчук Ольга, Легенчук Олексій з Видибора . (НЖ № 69  (6502) 10 червня 1976 р.)

9 червня 1980 року – уперше для виробництва трав’яного борошна почали використовувати новий на той час агрегат АВМ. Так в селянщинськомукоромовиробничому відділі колгоспу «Пам’ять Леніна» з особливою відповідальністю до справи провели випробування АВМ машиніст-оператор Б. Романчук, машиніст гранулятор В. Матвійчук, В. Власенко, М. Бугайчук. (НЖ № 71 (7145) 12 червня 1980 р.)

9 червня 1987 року – виборці Високівського виборчого округу № 195 висунули Лідію Олександрівну Онищук, уродженку с. Некраши, передову хмелярку колгоспу ім. Леніна кандидатом у депутати Житомирської обласної ради народних депутатів (НЖ № 70 (8278) 11 червня 1987 р.)

9 червня 2011 року - команда Черняхівської гімназії «Зелена зебра» посіла призове 3-є місце в обласному зльоті юних інспекторів руху, який відбувся у  Житомирі.

9 червня 2014 року - стартувала акція для підтримки патріотичного духу жителів Черняхова. Молодь пофарбувала один бік мосту через річку Очеретянку в кольори Державного Прапора України.

10 червня 1951р. – на стадіоні колгоспу ім/ Ворошилова в смт. Черняхові в урочистій обстановці відбувся перший районий огляд фізкультуррних організацій.

10 червня 1953 р. – завершились соціалістичне змагання  між МТС №1 (директор т. Ковальчук)  та МТС №2 (директор т. Мусієнко)  смт. Черняхова, результати соц-змагання не виявили явного переможця. (джерело: районна газета «Колгоспник Черняхівщини № 47 (3240) 14 червня 1953р.)

У червні 1890 року Микола Дашкевич здобуває ступінь доктора загальної історії загальноєвропейської літератури. Творчий доробок вченого становив понад 70 праць. Тривалий час він очолював Київське товариство Нестора-літописця. Добре розумівся на медицині, знав декілька європейських мов. Микола Павлович дуже любив своє село й що літа приїздив до Бежева.

На придбаних у хрещеного батька, головинського землевласника М.М.Саліса (співвласника компанії “Душинський і Саліс”, яка в 1894 році започаткувала добування всесвітньо відомого головинського лабрадориту), трьох десятинах землі на східній околиці Бежева, виключно за власні напрацьовані кошти, звів двоповерховий особняк, заклав пречудові парк, сад, оранжереї. Тут відпочивав він під час студентських вакацій, плідно працював. У будь-якій справі приходив на поміч місцевим селянам. У Києві вчений проживав за адресою: вул. Гоголівська, 15. ( джерело : Чуткий. А. Микола Дашкевич (1858 – 1908) / А. Чуткий. К.: «Темпора», 2008. – 528 с.)

У кінці червні 1941року -  довідавшись про те, де прокладено підземний кабель Берлін – Київ черняхівські підпільник Олександр  Войтенко, Олексій Горбатюк, та Настя Войтенко розкопали та викинули більше метра кабелю розірвавши стратегічну лінію зв’язку та комунікації нацистів.

10 червня 1951 року  – на стадіоні колгоспу ім. Ворошилова в смт. Черняхові в урочистій обстановці відбувся перший районний огляд фізкультурних організацій.

10 червня 1953. – завершилось соціалістичне змагання  між МТС №1 (директор т. Ковальчук)  та МТС №2 (директор т. Мусієнко), що знаходились на той час  в смт. Черняхові, результати соціалістичного змагання не виявили явного переможця. («Колгоспник Черняхівщини» № 47 (3240) 14 червня 1953р.)

10 червня 1954 року– з причини безвідповідальності тодішнього директора МТС 2 Мусієнка,  виникли певні проблеми з підготовкою техніки до збирання врожаю, з 35 комбайнів було відремонтовано лише 15. Головний інженер МТС 2 Міневич пояснював такий стан речей недостатньо кількістю запасних частин та кадровим голодом. Тракторні бригади в цей час були недоукомплектовані комбайнерами. Як відомо в цей час значні контрольні та мотиваційні функції були покладені на первинні партійні організації КПУ які існували в кожному господарстві та підприємстві району. («Колгоспник Черняхівщини №48 (3344) 13 червня  1954 р.)

10 червня 2014 року - під особистим контролем голови райдержадміністрації проведено комплекс робіт на даній ділянці дороги. Крім того, декількома днями раніше, за сприяння районної влади члени молодіжної громадської організації «Молодіжний рух Черняхівщини» розфарбували опори мосту вздовж тієї ж дороги у кольори національної символіки.

 

Джерела дослідив та здобуті результати систематизував

Юрій МАЛАШЕВИЧ (yuriy.malashevich78@ukr.net )