19 April 2024, 23:25 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

У Головино культура на першому місці

Cелище міського типу Головино хоча й молоде за своїм віком у порівнянні з іншими населеними пунктами району, проте йому є чим гордитись, зокрема у сфері культури.

Слово "культура" останнім часом на устах багатьох людей. Різні люди по-різному підходять до цієї тематики. Більшість тих, хто зацікавлений культурою, розуміючи її важливість у житті народу, нарікають, що державна влада дуже мало уваги присвячує культурі, а головний їхній аргумент – це нікчемний відсоток державного бюджету, виділений на сферу культури. Це напевно правда, бо відповідальні за інститути культури особи досить голосно говорять про брак фінансової підтримки.

Фото Татьяны Бежевец.

Сьогодні культура та духовний розвиток в Головино знаходиться в пріоритеті, і кошти для цього по-можливості знаходять, правда на місцевому рівні, бо чекати допомоги з далеку немає сенсу.

Доказом цього є яскраво проведенні за останній час заходи та акції, -  розповідає нам керівник студії естрадного вокалу Головинського вищого професійного училища нерудних технологій Вікторія Мангуш

Наша сьогоднішня розмова саме з нею, лауреатом міжнародних та всеукраїнських премій, співачкою, членом громадської ради при Черняхівській райдержадміністрації, красунею, активісткою, прекрасною мамою і просто небайдужою людиною.

Фото Виктории Мангуш.

-         -           Скажіть, що Ви вже встигли зробити  в культурному напрямку?

-     Перш за все варто сказати про святкування 9 травня «Дня перемоги та примирення»  селищі, я приймала участь у заході як співачка та ведуча. Захід відбувся при значній підтримці керівництва Головинського вищого професійного училища нерудних технологій, у першу чергу мова іде про директора навчального закладу Вячеслава Максимчуката його праву руку, заступника Таїсію Заруцьку. А також варто відзначити селищного голову Івана Гетманенка. Зокрема селищна рада привітала та нагородила воїнів-інтернаціоналістів, ліквідаторів аварії на ЧАЕС,  виділивши їм матеріальну допомогу, а «Колос Полісся» відзначив грошовими преміями. Долучилась до відзначення також приватні підприємеці: Людмила Заворотнюк, директор кар'єру Федір Горбань. Варто відзначити, що у свій час не залишався осторонь розвитку культури селища колишній очільник РДА, а нині приватний підприємець Анатолій Підлісний. 

-    Ви приймаєте активну участь у проведенні масових заходів на Житомирщині, яка Ваша участь в культурному житі рідного краю?

-   У вересні ми разом з командою їздили у зону бойових дій на Сході України, давали концерт для наших воїнів, а також завезли їм допомогу. На даний час провели багато концертних програм у самому навчальному закладі, особисто я приймала участь у багатьох святкових заходах району та області.        

-  Оскільки Ви вже згадали навчальний заклад. Що можете сказати про заходи які тут проводяться?

-     Про високу результативність та якість праці в даному напрямку колективу Головинського ВПУ НТ свідчить той факт, що в училищі протягом 2016-2017н.р. було проведено 34 різного роду відкритих виховних заходів. В навчальному закладі, в першу чергу, була продовжена робота по героїзації осіб, які віддали життя за Батьківщину, через проведення заходів патріотичного спрямування, зокрема: святковий концерт до Дня захисника України, виховна година «Революція гідності: як це було?», урок соборності «Єднання заради незалежності», урок мужності «За Україну, за її волю», тематична лінійка «Пам’ятаємо Героїв Небесної Сотні», урок- реквієм «Вклонися, мій травню, високим могилам». Відбувалися зустрічі учнів з учасниками антитерористичної операції на Сході України, нашими земляками, з представниками Черняхівського районного військового комісаріату, головою Черняхівської райдержадміністрації Павлом Ігнатенком. Пам`ять – нескінченна книга, у якій записано і життя людини, і життя країни. Багато сторінок у нашу історію вписано кривавими та чорними кольорами. При проведенні виховної години «Чорнобиль – скорбота пам’яті людської», загально училищної інформаційно-просвітницької лінійки «Великий терор 1937-1938 рр.» (до 80-тих роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років), акції «Не дамо згасити свічу пам’яті» поверталися до історичної пам'яті народу та трагічних сторінок історії України. Загалом, училищі створено громадсько-освітній простір виховання учнів, основою якого є людина як найвища цінність. Виховання проходить в атмосфері добра і творчості, взаємодопомоги і взаємоповаги.   

-         Щоб ви хотіли зробити для своєї малої батьківщини у першу чергу?

-         На Житомирщині та зокрема у Головино проживають люди які гарно співають. І тому хотілося б щоб для молоді і людей похилого віку створювались належні умови для реалізації своїх особистих амбіцій, здібностей та цілей.

Сьогодні культура фінансується недостатньо, а тому варто більшу увагу звернути саме на сферу культури і духовності. Нажаль сьогодні це мало хто розуміє, що роль культурного і духовного виховання дуже важлива, - на останок нашої  розмови резюмувала Вікторія Федорівна.Дякуємо пані Вікторії за відверте та змістовне спілкування.            

Тож підведемо підсумок нашої розмови. Як ми бачимо носієм загальної культури може бути будь-яка особа за умови, що вона щиро бажає розвинути Богом дані таланти. Саме такі люди стають носіями культури та заслуговують на пошану. Попри всі інші державотворчі елементи, не занехаймо культури, бо цей дар більше від будь-якого іншого зробить Україну улюбленим домом для нашого народу та могутнім, миротворчим, гідним міжнародної уваги та пошани членом людства.            

Будуємо нову Україну на прикладі селища Головино та його прекрасних мешканців !

 Фото Yuriy Malashevich.

 Фото Yuriy Malashevich.