29 March 2024, 14:23 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Житомирщини: 17 – 23 червня

Джерела дослідив та здобуті результати систематизував Юрій Малашевич

 17. 06. 1925. - Харків. ВУЦВК і РНК УСРР прийняли постанову “Про адміністративно-територіальне переконструювання Бердичівського та суміжних з ним округів Київської, Волинської та Подільської губерній”. Любарський, Янушпольський, Андрушівський, Чуднівський райони Житомирського округу Волинської губернії та Уланівський район Вінницького округу Подільської губернії переводилися до складу Бердичівського округу Київської губернії; Липовецький та Іллінецький райони Бердичівського округу – до складу Вінницького округу; Городницький район Житомирського округу – до складу Коростенського округу Волинської губернії; Кутузовський, Фасівський та Потіївський райони Коростенського округу – до складу Житомирського округу. Розформовувалися райони: Коднянський Житомирського округу; Ходорковський, Білопольський, Белилівський, Дзюнківський і Самгородський Бердичівського округу; Теришпільський, Малокутищанський, Ободнянський Вінницького округу. На території Бердичівського округу створювався новий Бердичівський район. Отже таким чином відповідно до постанови ВУЦЦВК (про ліквідацію губерній і встановлення переходу на триступеневу систему управління "район-округ-центр") Бердичівський повіт, що існував з грудня 1845 року, перетворено на Бердичівський округ. До складу новоутвореного округу увійшло 12 районів: Андрушівський, Бердичівський, Вчерайшенський, Козятинський, Любарський, Махнівський, Плисківський, Погребищенський, Ружинський, Уланівський, Чуднівський та Янушпільський (Іванопільський).

17. 06. 1920. – на терена сучасного Черняхівського району вступила Перша кінна армія під командуванням С. М. Будьоннного, на Черняхівщині остаточно утвердився радянський режим який тривав понад 71 рік.

17. 06. 1937. - народився кларнетист, педагог, диригент, уродженець Житомира Гаррій Оганезов. Колектив під керуванням Гаррія Оганезова був учасником Бетховенського Фестивалю в Австрії.

17. 06. 1949. - народився наш земляк, уродженець с. Малі Мошківці Андрушівського району поет Микола Семенюк. Автор книжок "Чоло зерна", "Болем зупинена мить", "Полин", "Уникнення мовчань". Лауреат Міжнародної літературної премії імені Івана Кошелівця. Заступник відповідального секретаря НСПУ.

17. 06. 1953. – у с. Стиртах Черняхівського району було відкрито пам’ятник радянським солдатам, які загинули під час Другої Світової війни. (джерело: районна газета «Колгоспник Черняхівщини № 48 (3241) 18 червня 1953р.)

17. 06. 1998. —  у Бердичеві запрацювала перша приватна служба радіо-таксі – служба замовлення таксі за телефоном. Нею стала фірма "Лана", яка використовує у своїй роботі скорочений номер телефону 0-62 (у 2010 році номер виклику змінився на 15-62). Через деякий час з'явились і інші приватні служби радіо-таксі – "Марс", "Лотос", "Еліт" та ін. Але саме "Лана" впродовж наступного десятиліття залишалася найбільшою та найпопулярнішою серед існуючих службою такого напрямку в Бердичеві.

18. 06. 2006. - цього дня парафію Святого Йосафата Української Греко-Католицької Церкви з пастирським візитом відвідав єпископ Київської Архиєпархії УГКЦ Преосвященний Владика Богдан. Пастирський візит Владики до Бердичева розпочався з тихої молитви біля стін чудотворної ікони Божої Матері Бердичівської в костьолі отців Кармелітів. Вже о третій годині дня у костьолі Святої Варвари багаточисельна громада парафії Святого Йосафата зібралась на святкову Літургію. На Літургії співслужили отці настоятелі римо-католицьких парафій міста, настоятель греко-католицької парафії міста Житомира, настоятель бердичівської громади греко-католиків отець Іван з двома братами – священиками УГКЦ.

18. 06. 2002. - у Бердичеві урочисто відкрито нову цифрову телефонну станцію ємністю 1760 номерів (АТС-4). На відкритті були присутні поважні гості: заступник голови обласної адміністрації Петро Закусило, голова райдержадміністрації Микола Коваль, директор Житомирської дирекції ВАТ "Укртелеком" Василь Гандабура, міський голова Василь Мазур та інші. Перший телефонний дзвінок з нової станції у день її відкриття здійснив мер міста Василь Мазур: телефонні дзвінки здійснили у Київ, Житомир, до Німеччини. Легендарний бердичівлянин пан Лев Тартаковський, до якого зателефонував мер у Німеччину, так і не отримав привітання (підняла слухавку його знайома), але дзвінок таки-ж відбувся! Так у місті розпочалась цифровізація стаціонарного телефонного зв'язку.

18. 06. 1920. – у селі Чехи (нині село Дубівка Бердичівського району) в сім'ї робітника народився Сікорський Микола Онуфрійович (1920-1990) – червонофлотець, учасник Другої Світової війни. Микола Сікорський воював під Ленінградом, Сталінградом, на Дніпрі в складі річкових флотилій і на першому Білоруському фронті. Був двічі поранений. За високу військову майстерність 7 березня 1945 року Указом Президії Верховної Ради СРСР від 7 березня 1945 року Миколі Сікорському присвоєно звання Герой Радянського Союзу. Після війни Микола Онуфрійович проживав у місті Євпаторія (Крим), помер 24 жовтня 1990 року.

 18. 06. 1917. - у Бердичеві пройшла масова антивоєнна демонстрація під гаслами: "Геть імперіалістичну війну!", "Мир без анексій і контрибуцій!". Начальник штабу Південно-Західного фронту повідомляв головнокомандуючого про антивоєнні настрої солдатів бердичівського гарнізону, зокрема 2-го гвардійського корпусу, який під впливом більшовицьких агітаторів, прибулих з Петрограда, все настійливіше вимагав припинення війни.

18. 06. 1943 - окупанти спалили повністю села Жеревці (загинуло 82 жителі) та Зарічка Лугинського району Житомирської області; 76 дворів села Буда Чигиринського району Черкаської області (загинуло 130 жителів).

18. 06. 1953. -  районна газета «Колгоспник Черняхівщини» (№ 48 (3241) 18 червня 1953р.) повідомляє про активний ремонт дороги сполученням Черняхів – Дівочки силами колгоспів та артілей району.

18. 06. 1990. – Житомирська обласна Рада народних депутатів своїм рішенням утворила в складі  Черняхівському районі Городищенську сільраду з центром в с. Городище.

19. 06. 1918 — німецькими військами, що окупували Бердичів, було надіслано "Сводку гетьманского генерального штаба о дислокации оккупационных войск", у відповідності до якої німецькі частини, зокрема, 1-а кінна дивізія, охороняли залізницю і вели етапну службу в районі Бердичева.

19. 06. 1929 —  у Бердичеві у родині військового лікаря народився Віктор Еммануїлович Карт – відомий шаховий тренер, заслужений тренер СРСР. Вищу освіту Віктор Еммануїлович отримав у Львові, там же його захоплення шахами переросло у справу всього життя. Він став шаховим тренером у спортивному товаристві "Авангард", за час тренерської кар’єри виховав цілу плеяду видатних шахістів – чемпіона світу серед юнаків, чотирикратного чемпіона СРСР, претендента на звання чемпіона світу, неодноразового переможця Всесвітніх шахових Олімпіад, командних Чемпіонатів Світу та Європи О. Білявського; гросмейстерів О. Романішина, А. Михальчішина; чемпіонку СРСР, претендентку на звання чемпіонки світу М. Літинську та багатьох інших.

19. 06. 1939. – народилась наша землячка, уродженка с. Старі Вороб'ї Малинського району український науковець, педагог Ольга Хорошковська.

19. 06. 1952. – машинно-тракторні станції (МТС) Черняхівського району отримали 19 комбайнів «Сталінець – 6», комбайни одразу були направлені в тракторні бригади.

19. 06. 1977. - пройшли вибори до Бердичівської міської Ради депутатів трудящих. У виборах депутатів взяло участь 99,99% від загального числа зареєстрованих виборців. В усіх виборчих дільницях за кандидатів блоку комуністів і безпартійних голосувало 99,92 відсотка від загального числа виборців, що взяли участь у голосуванні. Проти кандидатів у депутати проголосувало 0,08 відсотка.

20. 06. 1899 — у Бердичеві під головуванням камергера Двору Його Імператорської Величності дійсного статського радника А.П. Корнілова, який пожертвував на благі справи пожежників 300 руб., відбулася нарада місцевого товариства пожежників.

20-24 червня 1919. - Бердичів. Повітовий з'їзд рад селянських депутатів. Розглянув земельне, продовольче, військове питання, засудив антисемітську агітацію.

20. 06. 1920. – народився Йосип Войтківський, кавалер орденів Слави трьох ступенів, народився в с.Бараші Ємільчинського району.

20. 06. 1926. —  цього дня відбувся перший випуск учнів, що навчались у бердичівській трудовій школі №7. Школа розташовувалася по вулиці Червоній, заснована була у 1923 році.

20. 06. 1946. – народився житомирський радіожурналіст Григорій Шевченко.

20. 06. 1947. – народився кераміст Микола Ткач, уродженець с. Покалів Овруцького району.

20. 06. 1921. - Житомирський, Овруцький та Ізяславський повіти Волинської губернії. Губернський відділ охорони здоров’я відкрив притулки для дітей червоноармійців і незаможних селян.

20. 06. 1953. – як повідомив тодішній прокурор Черняхівського району т. Матат, за бездіяльність та  халатне відношення до громадського майна артілі ім. Сталіна з боку її керівництва, що в с. Бежеві, Черняхівською прокуратурою до адміністративної відповідальності було притягнуто правління даного колективного господарства на чолі з Бежевцем. (джерело: районна газета «Колгоспник Черняхівщини № 49 (3242) 21 червня 1953р.)

20. 06. 1954. – газета «Колгоспник Черняхівщини» (№50 ( 3346) 20 червня  1954 р.)  повідомила про те що в Черняхівському районі виникли проблеми з уриманням дітей в дитячих яслях. Колгоспниць примушували надзвичайно рано виходити на роботу, а закладів для утримання немовлят катастрофічно не вистачало. Таким чином це негативно позначилось як на дітях, так і призвело до збоїв в планах роботи.

20. 06. 1954. – своїм рішенням виконком Черняхівської районної ради депутатів трудящих  затвердив склад Окружних виборчих комісій (ОВК) для проведення довиборів райради призначених на 4 липня 1954 р. Головою городищанської ОВК №7 став Буханчук Микола Олександрович (місцевий колгоспник), голова Зороківської ОВК № 11 – Мовчан Василь Мифодійович ( місцевий парт. активіст), головою Черняхівської ОВК № 38 - Комар Марія Леонтіївна (від міліції), заступник- Тузман Поліна Мусіївна (від райспілки медпрацвників), секретар – Терещенко Марія Миколаївна ( від Черняхівської середньої школи) («Колгоспник Черняхівщини №50 ( 3346) 20 червня  1954 р.)

21. 06. 1920. -  Коростень. Вступ до міста частин Червоної армії.

21. 06. 1925. — місцева газета "Голос праці" цього дня отримала нову назву – "Радянський шлях". На шпальтах газети розміщується оголошення: "Сьогодні трудящі Бердичівщини вперше читають "Радянський шлях". А поряд – заклик: "Даєш 5 тисяч "Радянського шляху"!". Цікаво, що поряд з новинами життя Бердичівщини у цьому номері також можна бачити рекламні оголошення. Зокрема, рекламу пива марок "Пльзенське", "Березневе", "Мюнхенське столове", "Чеський лежок" та "Баварське", які випускає Бердичівський пивоварний завод. (Джерело: сайт "Мій Бердичів)

21. 06. 1941. – народився наш земляк, уродженець с. Першотравенськ Баранівського району, журналіст-радійник Борис Сестринський.

21. 06. 1948. -  народився український політик, наш земляк, уродженець с. Орепи Новоград-Волинського району Микола Горбатюк.

21. 06. 1953. – районна  газета «Колгоспник Черняхівщини» (№ 49 (3242) 21 червня 1953р.) повідомила про те, що в с. Іванків Черняхівського району здійснювалось саботування роботи сільської бібліотеки. Бібіліотекарем в цей час працювала Ставська.

21. 06. 1962. -  Житомирська паперова фабрика дала перші кілограми паперу. Передбачалося, що її продуктивність становитиме 15 тис. тон продукції на рік.

21. 06. 1966. - розпочалось будівництво найбільшого в Україні Житомирського заводу синтетичного волокна.

21. 06. 1971. – народився Сергій Сухомлин – мер м. Житомира.

22. 06. 1901. – народився філософ, професор, академік, уродженець Житомира Марк Мітін (Гершко́вич).

22. 06. 1908. – народився наш земляк, уродженець с. Городок Ружинського району, письменник літературознавець і критик Арсен Іщук.

22. 06. 1929. — Бердичівська механічна школа цього дня була реорганізована у Бердичівський технікум хімічного машинобудування. За відгуками підприємств, на яких працювали випускники технікуму, рівень їх підготовки відповідав тому спеціальному замовленню, якого вимагає виробництво від молодого спеціаліста.

22. 06. 1929 — у селі Мала Клітенка Козятинського району Вінницької області у багатодітній родині народилася Горбаченко Людмила Іллівна (Ільківна) (1929-2007). Людмила Горбаченко з 1947 року працює електрозварювальником у котельно-зварювальному цеху машинобудівного заводу "Прогрес", тут досягає значних успіхів у праці. Вона тричі обирається депутатом Бердичівської міської Ради, також тричі стає депутатом найвищого виборчого органу Радянського Союзу – Верховної Ради. Людмила Іллівна активно працює у своєму виборчому окрузі, приймає участь у вирішенні нагальних питань розвитку міста, області, держави. За вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста та з нагоди 575-ліття від року заснування Бердичева виконавчий комітет Бердичівської міської ради рішенням №479 від 18.08.2005 р. присвоїв Горбаченко Людмилі Ільківні звання "Почесний громадянин міста Бердичева". Померла Людмила Горбаченко у Бердичеві 30 жовтня 2007 року. Похована на міському кладовищі у секторі почесних

22. 06. 1932. -  доповідна записка секретаря Любарського райкому КП(б)У Довжикова секретареві Вінницького обкому КП(б)У М. Алєксєєву про реакцію інспектора кавалерії РСЧА С. Будьонного на голодування населення. Повідомлялося, що в с. Глезіно він заявив колгоспникам: «Якщо цей рік вам дадуть плани, а ви їх виконаєте, а потім ще будуть прохати зустрічний, то беріть коси і женіть всіх представників з колгоспу». Будьонний ще демонстративно заявляв: «Надішлю телеграму т. Сталіну, він надішле хліб Правобережжю». Після таких заяв, як зазначав Довжиков, серед колгоспників почала змiцнюватися думка, що в голоді винні комуністи.

22. 06. 1932. -  народилась народна артистка УРСР Нонна Гурська, У 1993–2000 роках працювала в у Житомирському музично-драматичному театрі.

22. 06. 1937. - в Коростені народився поет Георгій Шмицький. Автор книжок поезій "Відшіптування", "Осіннє літо", "Посмішка горобини"; для дітей - "Лусканці", "Загадаю я синицям", "Електронна абетка".

22. 06. 1946. -  народився наш земляк, уродженець с. Шершні Коростенського району, політик, кандидат наук Архип Войтенко.

22. 06. 1953. – в с. Корчівці Черняхівського району відкрито пам’ятник солдатам Червоної армії, що загинули під час Другої Світової війни.

22. 06. 1954. – за недбайливе ставлення до приміщення Сліпчицької семирічної школи, ЩО В Черняхівському районі  її дирекор Довбиш отримав попередженя вд завідуючого РВНО Терещенка. («Колгоспник Черняхівщини №51 (3347) 24 червня  1954 р.)

22 червня  виповнюється 51 рік Олевському ПТУ №10 .

23. 06. 1923. —  у червні місяці, після звільнення Бердичева від польських військ та військ УНР, більшовицькою владою проводиться "націоналізація" будівель, які належать заможним жителям. Так, у будинку колишнього комерційного училища відкривається одна з перших трудових шкіл. А в будинку колишнього казначейства (згодом це приміщення тривалий час буде займати кінотеатр ім. М. Фрунзе) відкривається клуб інвалідів.

23. 06. 1923. — загинув 24-річний молодший міліціонер дев’ятого району міліції Бердичівського повіту Іван Олексійович Виговський (за соціальним походженням – селянин), який здійснював спеціальні завдання по зміцненню радянської влади на Бердичиіщині.

23. 06. 1923. — у Бердичеві проходить багатотисячна демонстрація, присвячена 300-річчю возз’єднання України з Росією. По центральній вулиці міста проходить театралізована колона учасників демонстрації, одягнутих в козацький одяг часів Богдана Хмельницького.

23. 06. 1963. – народився актор Валерій Шалига, уродженець с. Великі Коровинці Чуднівського району.

23. 06. 1988. – зареєстровано Черняхівський КХП, який набув юридичного статусу агропромислового підприємства.

23. 06. 1953. - пройшов черговий пленум Черняхівського РК КПУ на якому піднімались гострі питання щодо стану освіти в районі, зокрема мова йшла про хід підготовки шкіл до нового навчального року  та проблем з організацією дитячих ясел. По даному питанню виступили секретарі РК КПУ: Докіль та  Котова. В дискусії також взяли активну участь: заступник голови райвиконкому т. Кузь, завідуючий РВНО Малинівський, завідуючий райфінвідділом Нестерчук, редактор газети «Колгоспник Черняхівщини» Христенко,  директор дитячого будинку №1 Конопчук, директори шкіл та установ району. За досягнуті успіхи та сумлінне виконання своїх обов’язків було відзначено таких керівників навчальних закладів: директора Черняхівської середньої школи Міщенка, директора Вільської середньої школи  Ляшенка, Іванківської семирічної школи Гусака, Клітищанської семирічки Шлапака тощо.

В червні 1950 року в колгоспах та артілях Черняхівщини відбувався бурхливий процес організації сільських бібліотек. З прибутків господарств в пріоритетному порядку виділялись значні кошти на облаштування приміщень, своїми силами здійснювали ремонти, закуповували меблі, приладдя та звісно літературу. Попереду  в той час в цьому напрямку роботи знаходилось с.  Щеніїв, де вже станом на середину цього року налічувалось понад 250 книжок. Слід зазначити, що в 1949 р. на облаштування своїх бібліотек колгоспам було виділено величезні на той час суми коштів. До прикладу одна лише Вишпільська артіль ім. Леніна отримала 6 105 крб., які так не були повністю використанні за цільовим призначенням. Переважно спостерігалась така картина, більшість господарств закупивши книги не створили для їх зберігання і розміщення належних умов, тому книги часто–густо зберігались в сховищах, коморах і навіть погрібах, а колгоспники при цьому не мали до них доступу.  (джерело: районна газета «Колгоспник Черняхівщини № 49 (2929) 15 червня 1950 р.)