28 March 2024, 20:29 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар: цей день в історії Черняхівщини

 Джерела дослідив та здобуті результати систематизував Юрій Малашевич

30 червня 1659 року – Юрій Немирич разом із гетьманом І. Виговським урочисто вступають в звільнений Конотоп, позбавлений тривалої облоги.

30 червня 1664 року – маєтки Стефана Немирича (брата Юрія Немирича)  передані в тимчасову опіку Йозефу Каролю Немиричу сину Олександра Матвійовича, в зв’язку з тим, що Стефан виїхав за кордон і повернувся в Черняхів  а ж в 1680 році разом зі своїм сином Владиславом. Волость залишалася за Немиричами до початку ХІХ ст.

У червні 1890 року - М.П. Дашкевич здобуває ступінь доктора загальної історії загальноєвропейської літератури. Творчий доробок вченого становив понад 70 праць. Тривалий час він очолював Київське товариство Нестора-літописця. Добре розумівся на медицині, знав декілька європейських мов. Микола Павлович дуже любив своє село й що літа приїздив до Бежева. На придбаних у хрещеного батька, головинського землевласника М.М.Саліса (співвласника компанії "Душинський і Саліс", яка в 1894 році започаткувала добування всесвітньо відомого головинського лабрадориту), трьох десятинах землі на східній околиці Бежева, виключно за власні напрацьовані кошти, звів двоповерхову садибу, заклав пречудові парк, сад, оранжереї. Тут відпочивав він під час студентських вакацій, плідно працював. У будь-якій справі приходив на поміч місцевим селянам. У Києві вчений проживав за адресою: вул. Гоголівська, 15.

У червні 1950 року – колгоспники в с. Троковичах одностайно схвалили рішення об’єднатись в один колгосп. Таким чином колгосп ім. Леніна мав в своєму розпорядженні 2660 га, в тому числі 2172 орної землі. На колгоспних фермах налічувалось понад 1500 голів громадської худоби. Значно підвищилась трудова дисципліна серед членів артілі. В порівняні з 1949 роком жита було зібрано на 4 цнт. більше, а пшениці на  6 цнт. з кожного гектару. Самовіддана праця колгоспників дала змогу дочасно виконати всі поставки державі. Восени було засипано насінневі фонди. Щоденно перевиконували виробничі плани ковалі О. Кучер, А. Прокопчук, М. Горкуша, М. Гладиш, Значних успіхів домоглися каучуководи артілі: ланки Надії Шевчук, Галини Коротун, Ганни Тарасюк.

30 червня  1953 року – робітники Головинського гранітного кар’єру провели збори на яких висловили свій осуд щодо діяльності Лаврентія Берії, головував на зборах керівник профспілки каменярів Олександр Краснобокий.

30 червня 1983 року відбувся пленум райкому ЛКСМУ який розглянув питання “Поліпшення культурно-масової і спортивної роботи». По цьому питанню тоді доповів перший секретар Черняхівського райкому комсомолу, депутат районної ради народних депутатів Сергій Петрович Поліщук, заначивши, що на той час у районі спортом займалось 13 тисяч чоловік,  серед них було 6 тисяч значкістів ГПО, 4500 спортсменів масових розрядів. В обговоренні доповіді взяли участь: Людмила Добровольська ( секретар комсомольської організації Головинського кар’єру), Ніна Володимирська ( секретар комітету комсомолу районного будинку культури). Світлана Красовська  (другий секретар райкому ЛКСМУ).

30 червня 1991 року – відбулося засідання ради трудового колективу учгоспу «Україна». Головою ради обрано директора підприємства В. І. Ковальчука, а його заступником головного ветлікаря учгоспу В. С. Власюка. На засіданні також вирішено надати матеріальну допомогу редакції газети «Нове життя» у розмірі 3,5 тис. карбованців ( на той час це понад 3,5 тис. дол. США). Також цього дня було фактично завершено слідчі дії у кримінальній справі  щодо грубих порушень у комбінаті громадського харчування та кооперативі «Діана».  Матеріали справи були передані до районного суду.