28 March 2024, 23:24 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар: 28 ЛИПНЯ В ІСТОРІЇ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

28 липня 1630 року – Юрій Немирич оселився в одному з портових готелів Нідерландів. В Голандію він прибув з ціллю продовження навчання в Лейденському університеті.

У липні-серпні 1919 року загони Соколовського, Колесниченка, Палієнка громлять ворога на Новоград-Волинщині. На їх сторону переходять деяки червоноармійські частини. “8 июля, – згадував М. Сегал, – армия из 3000 организованных крестьян из окрестных деревень, вооруженных палками, напали на “ревком”, уничтожив при этом 115 большевиков». Захопивши місто на місяць, повстанці організували “трудові ради”, а також скликали повітовий селянський з’їзд для впорядкування життя у повіті.

28 липня 1925 року  –  колонія Андріївка виділена в німецьку національну сільську раду (Андрієво-Німецька). Із 28. 09. 1925 р. на решті території утворена Андрієво-Українська сільська рада. Вже пізніше, 11. 08. 1954 р. обидві сільради об’єднані в одну Андріївську.

У кінці липня 1967 року -  попереду у збиранні врожаю ішли такі комбайнери: Юрій Коцюба - колгосп «Жовтень», Михайло Забродський  та Петро Мусійчук - колгосп імені Свердлова,  Микола Герасименко – колгосп імені Шевченка.

28 липня 1967 року – було підбито підсумки соціалістичного змагання у цехах Головинського кар’єроуправління. Найвищих показників у той час добився гірничий цех начальником якого був Олександр Іванович Примасюк, цеху було присуджено перехідний Червоний прапор. Найкраще працював кольщик Володимир Войтенко, Станіслав Горбатюк, Андрій Качура. Перехідний Червоний вимпел присуджено транспортному цеху, де старшим майстром працював Семен Онищук.

28 липня 1976 року -  у Троковицькому будинку культури відбувся другий етап районного конкурсу доярок переможцями якого стали: Людмила Федорівна Сівченко з колгоспу «Заповіт Ілліча», яка посіла тоді перше місце, Марія Макарівна Супруненко з учгоспу «Україна» - була другою і на третьому місці була Віра Миколаївна Сімчук з колгоспу 40-річчя Жовтня. Такий же результат конкурсу був повторений цими трудівницями і в наступному 1977 році.

28 липня 1977 року – попереду на жнивах району були такі жаткарі: Володимир Галагуз та Микола Савченко з колгоспу імені 40-річчя Жовтня, Віктор Ханецький з колгоспу «Перше травня», Григорій Зелінський з колгоспу «Зоря» та Володимир Гоцак з колгоспу імені Леніна.

28 липня 1983 року – у Зорокові розпочали роботу нові дитячі ясла на 25 місць. Першим завідувачем закладу було призначено Олену Крипець, кухарем у той час працювала Алла Малецька, а за дітьми доглядала Валентина Юхимчук. 

28 липня 1988 року – при комбінаті громадського харчування почав функціонувати кооператив «Діана». Кооператив запропонував населенню послуги щодо виготовлення копченої продукції, із м’яса та сала. Закуповував він свиней живою вагою та приймав попередні заявки від населення. Пізніше навколо цього підприємства виникли затяжні проблеми, що викликали складні слідчі дії та резонансні скандали.