29 March 2024, 04:06 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Про останні події на Черняхівщині.

15 серпня відбулась позачергова 18 сесія районної ради.

На засідання прибуло  23 депутати. Вів сесію в.о.голови районної ради Троценко В.Р. У роботі сесії брав участь голова районної державної адміністрації Ігнатенко П.М. Депутати обрали склад лічильної комісії та секретаріату, погодили повістку денну.

На розгляд сесії було внесено одне питання : Про внесення змін до районного бюджету на 2017 рік. ІНФОРМУВАЛА: Гриневич І.Л. – заступник начальника управління фінансів райдержадміністрації.
Відповідно до розпоряджень КМУ №463-р від 12.07.2017 року, №484-р від 19.07.2017 року «Деякі питання розподілу у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій до спеціального фонду бюджету Черняхівського району було прийнято субвенцію з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на загальну суму 3 030,0 тис. грн., в тому числі для:

районного бюджету – 1 220,0 тис. грн., а саме на
- капітальний ремонт пологового відділення Черняхівського ТМО за адресою: вул. І.Франка,42, смт. Черняхів, Житомирської області –200,0 тис. грн.;

- придбання медичного обладнання для Черняхівського територіального медичного об’єднання – 500,0 тис. грн.;

- придбання обладнання і предметів довгострокового користування длявикористання в гуртковій роботі КПНЗ Черняхівський Будинок дитячої та юнацької творчості – 100,0 тис. грн.;

- придбання мототехніки для КПНЗ Черняхівської станції юних техніків Черняхівського району – 200,0 тис. грн.;

- придбання комплекту спортивного обладнання (для гри у волейбол) для Черняхівської дитячо – юнацької спортивної школи – 20,0 тис. грн.;

- реконструкцію будівлі (заміна віконних блоків) Жадьківського колегіуму по вул. Шкільній, 1, с. Жадьки Черняхівського району – 200,0 тис. грн.

Крім того, прийнято субвенцію від Вільської сільської ради на реконструкцію будівлі Вільської ЗОШ I—III ст. в с. Вільськ Черняхівського району, Житомирської області - 200,0 тис. грн.

Для сільського, селищного бюджету – 1 610,0 тис. грн., а саме на:

- придбання дитячого майданчика для Дівочківського дошкільного навчального закладу “Бджілка” Черняхівського району – 30,0 тис. грн.;

-капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Романа Шухевича (від перехрестя з вулицею Шевченка до перехрестя з вулицею Юлія Мовчана) в смт. Черняхів, Черняхівського району, Житомирської області – 980,0 тис. грн.;

-капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Шевченка в смт.Черняхів, Черняхівського району, Житомирської області – 600,0 тис. грн.

Збільшено річний та помісячний розпис асигнувань районного бюджету та спрямувано як співфінансування об’єктів районного бюджету по субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в розмірі 3 відсотків від обсягу субвенції в сумі 30,6 тис. грн.

Крім того, було прийнято іншу субвенцію від Вільської сільської ради в сумі 6 тис. грн. як співфінансування об’єкту «Реконструкція будівлі Вільської ЗОШ I—III ст. по вул. Леніна, 14 в с. Вільськ Черняхівського району, Житомирської області» та Жадьківської сільської ради в сумі 6 тис. грн. як співфінансування об’єкту «Реконструкція будівлі (заміна віконних блоків) Жадьківського колегіуму по вул. Шкільній, 1, с. Жадьки Черняхівського район».

До районного бюджету було прийнято інші субвенції загального фонду з сільських рад та обласного бюджету в обсязі 203 376 грн. та спеціального фонду з обласного бюджету в обсязі 159 532 грн. і спрямовано на видатки бюджетних установ районного бюджету.

Бо всіх питаннях депутати прийняли поширенні рішення.

 

15 cерпня нарешті до виконання своїх обов'язків приступили заступники голови Черняхівської райдержадміністрації: перший заступник голови РДА Микола Жилінський та заступник з гуманітарних питань Людмила Заворотнюк. Микола Іванович відповідно перед цим склав повноваження керуючого справами виконавчого апарату районної ради.

 

В Черняхівському районі чоловік з вибухівкою влаштував сімейну сварку.

З’ясування родинних стосунків між подружжям у Черняхівському районі загрожувало перерости у трагедію через присутність у суперечці гранати. Вчасним втручанням поліцейські випередили фатальні наслідки. Однак голова сім’ї тепер може понести кримінальне покарання за незаконне поводження із небезпечним предметом.

14 серпня близько 22 години до Черняхівського відділення поліції зателефонував чоловік, який назвався жителем с. Зоркова. Він зізнався, що знаходиться у нетверезому стані після сварки із дружиною і відчуває, що може накоїти щось недобре.

Для перевірки відомостей і з’ясування ситуації у населений пункт на вказане заявником місце виїхали працівники групи швидкого реагування місцевої поліції. Правоохоронці швидко зорієнтувалися і розшукали чоловіка на полі край села. За кілька десятків метрів від нього знаходилися і його дружина. Побачивши поліцейських, чоловік жбурнув у сторону предмет, який тримав у руках. Як виявилося згодом гранату Ф-1. На щастя, боєприпас не вибухнув.

На місце події були негайно викликані фахівців вибухотехнічної служби ГУНП, які встановили, що цей небезпечний предмет, ймовірно, часів Другої світової війни, пошкоджений корозією та без кільця чеки. Боєприпас було поміщено до захисного контейнеру, забезпечено його охорону у нічний час, а вранці знешкоджено.

За словами 35-річного винуватця, він ще навесні знайшов гранату у лісі і зберігав її у схованці. І принагідно згадав про це, образившись на дружину.

Як повідомив т.в.о. начальника відділення поліції Віктор Левандовський, за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) ККУ. Відповідно до чинного законодавства, подібні протиправні дії загрожують ув’язненням на строк від 3 до 7 років. Повідомляє перший житомирський інформаційний портал.

 

Пам’ятник Захисникам України в Черняхові стоятиме на місці монумента Леніну і, можливо, навіть на його п’єдесталі.

Місце для пам’ятника черняхівці обрали під час громадських слухань, які відбулися вчора, 9 серпня, в районному будинку культури. Участь у слуханнях взяли 120 чоловік – представників громади Черняхівської селищної ради. Вів захід Черняхівський селищний голова Іван Бабицький. Участь у слуханнях взяв голова Черняхівської райдержадміністрації Павло Ігнатенко. Пропонувалося два місця для встановлення нового пам’ятника: біля банку «Аваль» та райспоживспілки (в одну лінію з обеліском Слави) та на місці пам’ятника кривавому вождю. Інформує своїх читачів сайт «Моя Житомирщина».

 

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Черняхівського району новий директор

16 серпня голова районної державної адміністрації Павло Ігнатенко представив членам трудового колективу територіального центру  соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Черняхівського району  нового директора. На дану посаду призначена Ракович Тетяна.

Колектив вітав нового директора та бажав плідної праці.

 

Про стан  ведення тваринництва у районі та успіхи ДП «ДАН-МІЛК».

Однією із основних життєво-важливих галузей сільськогосподарського виробництва в районі є галузь тваринництво і особливо молочне скотарство.

На території району веденням тваринництва займаються  8 сільськогосподарських підприємств.

З початку року агроформуваннями району було вироблено 1797 тонн молока, що на 98 тонн більше ніж було у минулому році або 106%.

Найкращих показників з виробництва молока ми маємо у ДП «ДАН-МІЛК» с.Вільськ директором є Олена Миколаївна Байдоха.

Виробництво молочної сировини на фермі було розпочато у 2012 році. Були реконструйовані та оновленні тваринницькі і офісні приміщення, встановлено доїльний зал, розпочато заготівлю кормів і завезено перших 25 голів нетелей молочного напрямку продуктивності.

 Протягом п’яти  років у господарство завозилась племінна худоба молочного напрямку з областей України, з Польщі та Данії.

Станом на 1.08.2017 року у підприємстві нараховується 529 голів великої рогатої худоби, з них 327 корів.

З початку року вироблено  1254 тони молока, що на 82 тони більше до відповідної дати минулого року. Продуктивність дійного стада за 7 місяців нинішнього року склала – 3835 кілограм (+265 кг до 1.08.2016 р.)

На сьогодні у господарстві  виробляється молока -  70 %  до районного показника.

Головні пріоритети успішного ведення галузі на підприємстві – це утримання лише високопродуктивних тварин, які мають такий генетичний потенціал, який би забезпечив прогресивний розвиток стада високоякісною племінною продукцією в кількох поколіннях, а також  міцна збалансована кормова база.

Тварини у господарстві повний рік знаходяться на стійловому утриманні і отримують  повний збалансований раціон годівлі. Для забезпечення їх кормами тут щорічно заготовляється 5-7 тисяч тонн силосу, в поточному році уже заготовлено близько 500 тонн сінажу, 450 тонн сіна, постійно закуповуються концентровані та інші корми. На даний час проводиться будівля двох силосних ям  для збереження в них заготовленого силосу.

У найближчі роки на підприємстві прогнозується подальший розвиток та  збільшення молочного стада.

          

17 серпня, відбулося перенесене з минулого місяця  засідання Громадської ради при Черняхівській райдержадміністрації
Були розглянуті наступні питання.

У роботі ради взяв участь голова РДА Павло Ігнатенко. Було обговорено комплекс гострих та насущних питань життя району. Зокрема з питання виділення земель учасникам АТО доповідав Юрій Коритко.
Добровільне об’єднання територіальних громад Черняхівського району
, по даному питанню виступив голова ради Вячеслав Максимчук.
Ліквідація самовільних сміттєзвалищ на території району  та несанкціоновані вирубки лісів і насаджень  – Микола Мартиненко
Щодо проблематики проблематики самозахоплення земель у районі говорив на засіданні Микола Іщенко.
Необхідність встановлення світлофора в Черняхові, на перехресті вулиць Коростенської та Юліана Мовчана – у районі базару, з цього питання виступив Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир. Було також розглянуто низку  звернень громадян.

У неділю, 13 серпня, відбулися матчі 13-го туру чемпіонату Житомирської області серед ветеранів.

На місцевому стадіоні районного центру «Колос» черняхівський «Граніт» приймав команду «Попільня» Наші футболісти перемогли гостей з рахунком 1:0. За грою спостерігало близько 40 глядачів. Арбітром матчу був В. Тарасюк. Гол у ворота суперників забив десятий номер М. ТкачукПопередження отримали: Г. Гриневич (59) – О. Зайцев (22).

 

В райдержадміністрації відбулася оперативна нарада

18 серпня голова районної державної адміністрації  Павло Ігнатенко провів оперативну нараду із заступниками голови райдержадміністрації, керівником апарату райдержадміністрації, керівниками структурних підрозділів районної державної адміністрації та районних служб.

В нараді взяв участь заступник голови районної ради Володимир Троценко.

Нараду розпочали з привітання пасічників, які 19 серпня, в День Преображення Господня, відмічатимуть своє професійне свято.

Голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко та заступник голови районної ради Володимир Троценко вітали представників Черняхівської районної спілки пасічників з Днем пасічника та вручили  Грамоту управління агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації  пасічнику Петру Маліновському за високі досягнення у розведенні бджіл та досягненні  гарних медозборів, також було відзначено голову спілки пасічників району кандидата с/г наук Володимира Маційчука...

 

Приклад гідний наслідування

На східній околиці Черняхова, там де колись була база райсільгоспхімії,  а після розпаду радянської системи колективного господарювання, від потужної колись організації, котра займалася поліпшенням сільськогосподарських земель, залишилися напівзруйновані гаражі і майстерні, десять років назад почало своє облаштування ТОВ «Юро-Ламбер»-зареєстроване в Україні підприємство з іноземними інвестиціями.

Тепер вже не впізнати тієї території, котру залишили в спадок інвесторам колишні господарі. Тут проведено реконструкцію і ремонт всіх приміщень. Побудовано як об’єкти виробничого призначення так і приміщення для офісу і побутового комфортного обслуговування працюючих.

ТОВ «Юро Ламбер»  –підприємство  з іноземними інвестиціями, яке займається оптовою торгівлею деревини.  На виробничій базі товариства сушаться, обробляються та сортуються пиломатеріали відповідно до європейських  стандартів. Вся продукція, вироблена на потужностях в Черняхові, відправляється виключно за кордон.

Підприємство експортує 10 тисяч  м³ пиломатеріалів та 250 тисяч м²  ламелі. Керівництво  приділяє багато уваги, якості,процесу сортування  і навіть сворили мають свій власний знак якості.

Під час відвідування підприємства  головою райдержадміністрації Павлом Ігнатенком  Генеральний  Директор ТОВ «Юро-Ламбер» Тон ван ден Хюрк розповів про плани щодо розширення виробництва. На підприємстві планують добудувати цех виробництва ламелі/це дубові заготовки товщиною 4,5 мм, котрими покривають масив менш цінної деревини для виробництва меблів/, планується розширення сушильного господарства.

Обладнання, на якому працюють робітники з Черняхова і навколишніх сіл, все- іноземного виробництва, парк деревообробних станків постійно оновлюється. Тут,як у Європі – в особливій пошані культура виробництва, енергоощадливість і найголовніше-якість. Такий закон ринку. У жорстокій конкуренції виживає той, хто й де в ногу з прогресом.

На підприємстві за роки діяльності створено

Працівники  підприємства забезпечені повним соціальним пакетом, для них створені  гарні умови праці.

В ході зустрічі було обговорено  ряд   питань, щодо  подальшої співпраці з органами виконавчої влади.  Відчувається, що дирекція ТОВ «Юро Ламбер»   відкрита до співробітництва.

 

 

План заходів до Дня Державного прапора та Дня Незалежності України

23 серпня о 9.00 – урочистий мітинг, присвячений Дню Державного Прапора.

         10.00   РБК

Святковий концерт артистів Житомирської обласної філармонії ім. С.Ріхтера

 

         24 серпня о 17.00    майдан Рад

Святковий концерт та розважальна програма

 

         20.00   літня сцена

Демонстрація художнього фільму, присвяченого Дню незалежності України

 

 

Редакція газети «Нове життя» вітає з Днем народження: начальника Високівського ВПЗ Валентину ТКАЧИК (19 серпня), начальника Бежівського ВПЗ Ольгу ДАВИДЕНКО (21 серпня), оператора Центрального відділення поштового зв’язку району Галину ДЗЮБАК (23 серпня), листоношу Забрідського ВПЗ Наталію МАЛЕНІВСЬКУ (19 серпня), листоношу Новопільського ВПЗ Тетяну ЧУЯН (22 серпня) та листоношу Троковицького ВПЗ Валентину ХИМАЧ (23 серпня)

 Бажаєм усмішок прекрасних

І днів красивих, добрих, ясних.

Хай будуть славні відкриття,

Печалі йдуть хай в небуття.

Кохання, спокою, надії,

Щоби збулися Ваші мрії,

А ще достатку і тепла,

Благополуччя і добра.

 

 

Інформація зібрана з різних джерел. Підготував Юрій МАЛАШЕВИЧ