26 April 2024, 20:14 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

КОРОТКИЙ ОГЛЯД ОСТАННІХ ПОДІЙ НА ЧЕРНЯХІВЩИНІ

У ЧЕРНЯХОВІ ВІДБУЛОСЬ СВЯТО ВОДНОГО ХРЕЩЕННЯ

20 серпня у Черняхові на центральній водоймі  відбулося святкове Богослужіння, на якому троє людей вступили в Заповіт з Господом через водне хрещення. Захід проводила місцева релігійна громада Євангельських християн-баптистів. Незважаючи на спеку до ставу прийшло понад 60 чоловік, а це були як члени черняхівської громади так і віряни з інших церков, а також друзі та родичі хрещених та просто запрошенні

Зі словом наставлення звернувся пастор церкви, єпископ Олександр Секрет. Він звернув увагу на те, що вступити в Заповіт з Богом через водне хрещення – це виконати заповідь, дану Ісусом Христом усім, хто увірує в Нього. Це також символізує обновлене життя, смерть для гріха і воскресіння для праведності з Богом у Церкві Христовій, членами якої тепер стали троє охрещених, а саме Валентина Маційчук, Тамара Бондар та Артур Чуйкін. Окрім нього Слово Боже читали пресвітер Микола Дрозд та диякон церкви Петро Ярмолюк. Своїм прекасним співом во славу Господа радували присутніх віруючи співаки з Житомира.

А тому, як ми бачимо, водне хрещення через повне занурення – це у першу чергу виконання Господньої заповіді і Його Слова.  

Після хрещення і молитви благословіння уся церква приймала участь у виконанні ще однієї Заповіді Господньої – Спомині страждань і смерті Ісуса Христа. Пастор помісної церкви Олександр Дмитрович наголосив на Божій вимозі до кожного члена церкви в святості у найменших деталях життя. І цей процес відбувається щоденно у прийнятті відповідальних, часом радикальних рішень, які засвідчують, що Ісус Христос є не тільки нашим Спасителем, але і Господом нашого життя.

Бути членом Церкви Христової – це радість, це привілегія стати спадкоємцем усіх Божих обітниць як тут на землі, так і у вічності в Божому Царстві.

 

 

 

Архієпископ Володимир помолився за дітей та благословив їх до школи

У ході недільного богослужіння 27 серпня у кафедральному храмі на честь Почаївської ікони Божої Матері смт.Черняхів (УАПЦ) Архієписком Володимир (Шлапак) прочитав молитву на новий навчальний рік та благословив дітей на добре навчання.

Християнська традиція завжди з незмінною повагою ставилася до світської освіти. Багато хто з учителів Церкви навчалися у світських школах та академіях і вважали науки, що в них викладалися, обов’язковими для віруючої людини. Святитель Василій Великий писав, що «зовнішні науки не шкідливі» для християнина, який повинен почерпати з них усе, що сприяє моральному вдосконаленню та інтелектуальному зростанню.
На думку святого Григорія Богослова, «кожний, хто має розум, визнає вченість — освіту, першим для нас благом
».
І не тільки цю найблагороднішу нашу вченість, що
має своїм предметом одне спасіння й красу споглядання, але і вченість зовнішню, якою багато християн через неуцтво гребують як ненадійною, небезпечною і такою, що віддаляє від Бога.
Православні б хотіли, щоб уся система освіти будувалася на релігійних засадах та християнських цінностях. Проте Церква, згідно з багатовіковою традицією, з повагою ставиться до світської школи й готова будувати свої відносини з нею, виходячи з визнання людської свободи, - переконений Архієписком Житомирський і Поліський Володимир.
Школа є посередником, який передає новим поколінням моральні цінності, накопичені за минулі століття. У цій справі школа і Церква повинні налагоджувати співпрацю, адже освіта, особливо адресована дітям і підліткам, покликана не лише передавати інформацію. Зігрівання в юних серцях прагнення до Істини, справжнього морального почуття, любові до ближніх, своєї вітчизни, її історії та культури має бути завданням школи не меншою, а можливо й більшою мірою, ніж викладання знань.
Церква покликана й прагне сприяти школі в її виховній місії, адже від духовного й морального стану людини залежить її вічне спасіння, а також майбутнє окремих націй і всього людського роду, - резюмував  Владика у своєму наставленні дітей та їх батьків.

 Фото Yuriy Malashevich.

 

 

 

На Черняхівщині відзначили День Державного Прапора України та провели заходи з нагоди 26-ої річниці незалежності України

 23 серпня, в смт Черняхів відбулися заходи з відзначення Дня Державного Прапора України та 26-ої річниці незалежності України. О дев’ятій ранку в райцентрі на майдані Рад зібралися керівники району,сільські, селищні голови, представники трудових колективів, духовенство, громадськість, молодь. Заходи розпочалися з церемонії підняття Державного Прапора України та виконання Державного Гімну України.

 

 

Досягнення сільгоспвиробників району

Після збирання ранніх зернових та зернобобових культур, доречно пригадати, чим жило сільське господарство району найближчі вісім  місяців, та підсумувати здобутки.

Загальна площа сільськогосподарських земель на яких укладені договори з їх реєстрацією становить 35353 гектари, що на 6980 гектарів більше проти минулого року. Фактично  агроформуваннями району під вирощування урожаю 2017 року було задіяно 32500 гектарів, що на 4200 гектарів більше проти минулого року, 2782 гектари потребують рекультивації.

Ранні зернові й зернобобові зібрано з площі 10500 гектарів, що на 1200 гектарів більше ніж у минулому році, крім того було зібрано 2700 гектарів озимого та ярого ріпаку. В порівнянні з минулим роком площі зайняті під вирощуванням даної культури збільшились на 2530 гектарів, а валовий збір становить більше 9 тисяч тон. Загальна посівна площа зайнята під  сільськогосподарськими культурами в 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилась на 4200 гектарів.

Це стало можливим завдяки активізації оформлення дозвільної документації на використання сільськогосподарських угідь.

За підсумками збирання врожаю аграрії нашого району зібрали 42260 тонн зерна, це на 9535 тонн більше  показника 2016 року. Середня врожайність становить 40,1 центнера з одного гектара , що на 6,1 центнера з гектара більше ніж у минулому році. . Цей показник досягнуто завдяки розширенню площ ранніх зернових та зернобобових культур та впровадженню новітніх технологій. Це один із кращих показників урожайності в поліській зоні Житомирської області, до якої входить наш район.

Найбільших показників при вирощуванні ранніх зернових та зернобобових культур досягнуто в ФГ «Агро Арам», (керівник Єгіазарян Манвел Каджикович), на площі 628 гектарів  отримали 55,6 центнер з кожного гектара. ),   ПП «Некрашівське» (керівник – Котвіцький Михайло Йосипович), на площі 337 гектарів пшениці отримали урожай 51,5 ц/га. ФГ «Шателюк» (керівник – Шателюк Іван Іванович), на  площі 475 гектарів пшениці отримали урожай 50,0 ц/га.   ТОВ «Агростем» (керівник –   Крижанівський Юрій Володимирович), на площі 1941 гектар озимої пшениці отримали урожай 47 ц/га та з площі 2250 гектарів ріпаку зібрано по 38 ц/га.

Враховуючи цьогорічні показники врожайності та валового збору ранніх зернових та зернобобових культур орендарі земельних ділянок часток (паїв)  мають можливість виплачувати орендну плату у розмірі не менше 7% від її нормативно-грошової оцінки.

Згідно відповідних розрахунків у  2017 році власникам земельних часток (паїв) нараховано  23,9 млн.грн. орендної плати, що на 4,8 млн.грн. більше проти минулого року. Розрахунки проводяться за бажанням орендодавця зерном або коштами. Такі орендарі як ТОВ «Агростем, ПАФ «Дружба», ФГ «Шателюк»почали видавати підготовлене (очищене, сухе доброякісне) зерно.

Всім сільгосптоваровиробника, які використовують землі на території району рекомендовано відпускати зерно орендодавцям по ціні нижчій закупівельної на 15-20 відсотків.

По мірі виплати орендної плати власникам земельних ділянок агроформуваннями району планується перерахувати до районного бюджету та бюджету об»єднаних громад ПДФО за використання земельних часток (паїв) в сумі 4,3 млн. грн, що на 866 тис. грн. більше ніж у минулому році.

Незабаром аграріїв району чекає великий обсяг робіт по збиранню пізніх зернових та технічних культур, яких потрібно зібрати на площі 15,2тис.га.

В одночас  сільськогосподарськими підприємствами району проводяться роботи по підготовці площ під посів озимих культур, яких на сьогодні підготовлено 5,5тис.га.

Під урожай 2018 року  агроформування району планують посіяти 10,8тис.га. озимого клину в тому числі озимого ріпаку 1,8 тис. га. На сьогоднішній день вже посіяно 1,65 тис. га. ріпаку.

Більшість сільгосппідприємств розширюють посівні площі за рахунок рекультивації земель, які багато років не використовувалися. А це потребує значних коштів. Проте вони окупляться найближчим часом.

Використання агроформуваннями району потужних  тракторів, широкозахватних ґрунтообробних агрегатів та посівних комплексів провідних іноземних фірм дає змогу підвищити коефіцієнт технічної готовності та ефективність використання машинно-тракторного парку.

Протягом січня - липня 2017 року в галузь АПК залучено 51,8 млн.  грн.інвестиційних коштів. Господарства придбали 15 одиниці нової сільгосптехніки, у тому числі , шість  зернозбиральних комбайнів на суму 37,2 ммлн.грн., 9 тракторів  на загальну суму 8,5 мільйонів гривень, сім одиниці ґрунтообробної та посівної техніки на суму 3,3 млн.грн. Усе це дозволяє проводити комплекс сільськогосподарських робіт своєчасно та якісно.

На сьогоднішній день в галузь тваринництва ПП «Жерм» вклало близько трьох мільйонів гривень,( закуплено свинопоголів»я). До кінця року планується додатково вкласти інвестицій іще 2,750 млн. грн.

Продовжується заготівля кормів для громадського тваринництва, готується відповідна кормозбиральна техніка та силосні ями для заготівлі силосу.

Цього року  сільгосппідприємства не допустили заборгованості із заробітної плати, її середньомісячний розмір склав 5100 гривень на одного штатного працівника, що на 1300 грн. більше проти минулого року.       

За сім місяців поточного року індекс виробництва валової сільськогосподарської продукції  в агроформуваннях району складає 137,4 %, що на 11,1 % більше в порівнянні з 2016 роком.

Аналізуючи стан проведених робіт та отриманих результатів агроформуваннями при завершенні збирання ранніх зернових , зернобобових і очікуваному валовому збору пізніх  культур, впевнені, що зібраний врожай сприятиме розвитку господарств та соціально-економічному розвитку району.

 

Акція «Вересень кличе до школи» 

Прозвучать останні акорди літніх канікул і вересень знову покличе  дітей до шкільного порогу. Розпочнеться новий навчальний  рік - рік нових знань, нових звершень.

Саме цій події і присвячена  акція «Вересень кличе до школи», організована Черняхівським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та проведена 21 серпня 2017 року. Голова райдержадміністрації  Павло Ігнатенко та заступник голови райдержадміністрації Людмила Заворотнюк  привітали батьків та дітей з новим навчальним роком, побажали благополуччя, достатку в родинах,  подякували нашим воїнам за їх відданість своїй Вітчизні та за наш спокій під мирним небом. Голова райдержадміністрації  запевнив учасників зустрічі про свою підтримку у вирішенні їх проблемних питань. Двадцять сімей військовослужбовців, в яких виховується  20 дітей шкільного віку, отримали  шкільне приладдя, яке закупило товариство з обмеженою відповідальністю «ДП Рельполь-Альтера» на суму 3142, 000 гривень. Вже  третій рік  вони є спонсорами  районної акції «Вересень кличе до школи» для дітей з сімей військовослужбовців.Бажаємо нашим дітям міцного здоров’я, натхнення  та успіхів у новому навчальному році!

 

На Черняхівщині затримано крадія

20 серпня до поліції звернулась 47-річна жителька с. Видибора із повідомленням про крадіжку з її будинку. Поліцейські встановили особу, причетну до злодіяння.

На місці події працівники підрозділу превентивної діяльності з’ясували, що крадіжку було вчинено кілька годин тому. Зловмисник зайшов до незачиненого будинку та викрав звідти мобільний телефон вартістю 2 тисячі гривень.

Відповідна інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) ККУ.

У ході проведених заходів поліцейські встановили, що до вчинення злодіяння причетний 27-річний місцевий житель. Чоловік у скоєному зізнався, у нього вилучили викрадене.

За чинним законодавством йому може загрожувати штраф, громадські або виправні роботи, піврічний арешт, обмеження або позбавлення волі строком до 3 років.

 

 

Черняхівський район: вогнеборці ліквідували пожежу в приватному житловому будинку

24 серпня о 12:25 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в цегляному житловому будинку в с. Вишневе Черняхівського району.

По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику полум’ям було охоплено одну із житлових кімнат.

Силами бійців ДСНС вже о 12:51 пожежу локалізовано, а о 13:10 – ліквідовано. Рятувальникам вдалося запобігти розповсюдженню вогню по всій площі будинку. Внаслідок надзвичайної події вогнем знищено речі домашнього вжитку в одній кімнаті.

Попередня причина пожежі – коротке замкнення в електромережі. Господар розповів, що в нього загорівся подовжувач. Остаточна причина наразі встановлюється правоохоронцями.

 

 

Гідно представив наш район

Як відомо 24 серпня Захисники України крокували головною вулицею країни на знак вдячності народу за підтримку. Водночас, це стало можливістю для громадян віддати шану Героям, які стали на захист Держави й до сьогодні є гарантом її Незалежності.

На параді наш район представляв учасник Антитерористичної операції на  Сході України, Василевський Ярослав Володимировичмешканець с. Новопіль.

Старший солдат Василевський Я.В. був призваний по мобілізації до лав ЗСУ в 4 хвилю. Проходив службу у 26 Сумській бригаді «Ураган», на посаді старшого механіка - водія багатомісних карбюраторних автомобілів. Приймав безпосередню участь в боях в районах: Дебальцево, Марїнка, Горлівка…

Вдома на Ярослава чекали батьки: Володимир Анатолійович, Інна Леонідівна та сестри.

Виконавши свій конституційний обов’язок Ярослав повернувся працювати  в Новопільську ЗОШ 1-ІІІ ступенів.

Ярослав Володимирович, навіть повернувшись до мирного життя сумлінно виконує свій обов’язок  як чоловіка та резервіста, приймав участь в навчальних зборах в складі 95-тої окре́мої Житомирської десантно-штурмової брига́ди.

Дякуємо Ярославу Володимировичу за його активну громадянську позицію та яскравий приклад для молодого покоління.

 

 

Футбол

«Технічний ліцей» (Черняхів) – «Оріон» (Нова Борова) – 6:1

19 серпня 2017 р. Черняхів. Стадіон «Колос» – 50 глядачів.

 

«Технічний ліцей» (Черняхів) – «Полісся» (Олевськ)

26 серпня 2017 р. Черняхів. Стадіон «Колос» . Рахунок 1:0 на користь футболістів  з Черняхова.