18 April 2024, 12:56 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар: 8 вересня в історії Черняхівщини

8 вересня 1949 року – у Черняхівському районі підбили підсумок пробного вирощування чумизи. Зокрема агроном Ф. Євпак та Н. Бачило (колгосп ім. Шевченка с. Некраші) прийшов до висновку перспективності та високоврожайності вирощування в нашому районі цієї кормової культури і висунув припущення про те, що чумиза може з часом витіснити просо. Чумиза - зернова і кормова трав’яниста рослина родини злакових. Із зерна чумизи виробляють високоякісні крупи, які за хімічним складом дуже близькі до пшона.

На початку вересня 1950 року – Черняхівська районна бібліотека отримала в той час нових книг на суму 1084 крб. Працівники новоб’єднаного вільського колгоспу «Жовтень вирішили побудувати свій радіовузел. До 25 вересня 1950 року в селі було радіофіковано 500 будинків.

Два підприємства Черняхівського району 8 вересня 2014 року нагороджені дипломами обласної державної адміністрації та обласної ради за вагомий внесок у розвиток підприємницької діяльності та з нагоди Дня підприємця.
Переможцями від району в обласному конкурсі «Кращий підприємець 2014 року» стали:
Номінація «Малий бізнес у торгівлі та наданні послуг»
І місце – товариство з обмеженою відповідальністю «Юро Ламбер», директор – Антон Йозеф ван ден Хюрк.
Номінація «Виробник найякіснішої продукції»
ІΙ місце –товариство з обмеженою відповідальністю «АЛЕНРУД», директор – Андрій Маційчук.
Дипломи номінантам вручали голова обласної державної адміністрації Сергій Машковський та голова обласної ради Віталій Француз.