19 April 2024, 22:01 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Про останні події у Черняхівському районі

Під натиском Черняхівської районної організації ВО «БАТЬКІВЩИНА» Фонд державного майна України погодився перевірити господарську діяльність ДП «Головинський кар’єр» на предмет відповідності законодавству. Власне про це ідеться у відповіді ФДМ України голові черняхівської «Батьківщини» Олександру СВІРЧЕВСЬКОМУ. Також позитивно на колективне зверення мешканців смт Головоно відреагувала обласна поліція, яка пообіцяла ретельно розібратись в ситуації з Головинським кар'єром.

Нещодавно районна «Батьківщина» разом з головинськими підприємцями та активістами проводила акції по блокуванні незаконного вивозу та реалізації підприємством гранітних блоків.

Нагадаю, що «БАТЬКІВЩИНА» та її лідер Юлія ТИМОШЕНКО завжди боролась і боротиметься  за чесне ведення підприємницької та господарської діяльності, займатиме непримириму позицію щодо корупції, олігархії та криміналу, твердо стоятиме на захисті прав та інтересів трудящих. 

 

Фото Andrei Evin.

 Фото Andrei Evin.

 

ЧЕРНЯХІВЩИНА ФІНАНСУВАТИМЕ АРМІЮ

Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич збільшив кількість райдержадміністрацій та міських рад, які мають надавати шефську допомогу військовим частинам ЗСУ.

Розпорядження про здійснення шефства над військовими частинами Збройних сил України Гундич підписав 30 серпня.

«Баранівській, Бердичівській, Житомирській, Новоград-Волинській, Попільнянській, Пулинській, Черняхівській, Чуднівській райдержадміністраціям, рекомендувати Бердичівській, Житомирській, Коростенській, Малинській, Новоград-Волинській міським радам, Чуднівській районній раді, закріпленим за військовими частинами Збройних Сил України для надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України розробити (у разі відсутності розроблених раніше та діючих) проекти програм з матеріально-технічного забезпечення підшефних військових частин Збройних Сил України. Вжити заходів щодо залучення до здійснення шефства підприємств, організацій, установ, трудових колективів, які мають реальну можливість надавати допомогу військовим частинам», - зазначається у документі. Дану інформацію нещодавно опублікував сайт Житомирінфо.

 Тож перевиконання нашого районного бюджету не залишилось непоміченим і цьому надано особливу увагу.

 

 

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Завершуючи один комплекс сільгоспробіт — жнива — аграрії розпочинають наступний — осінню посівну. Завдяки впровадженню у виробництво нових технологій вирощування сільськогосподарських культур та високоврожайних сортів в цьому році ранні зернові й зернобобові дали високих врожаїв, які є найбільшими за останні роки. У нинішньому році врожайність ранніх зернових культур в середньому по району склала 40,5 цнт/га. Після збирання ранніх зернових та зернобобових культур, доречно пригадати, чим жило сільське господарство району найближчі вісім місяців, та підсумувати здобутки. Загальна площа сільськогосподарських земель на яких укладені договори з їх реєстрацією становить 35353 гектари, що на 6980 гектарів більше проти минулого року. Фактично агроформуваннями району під вирощування урожаю 2017 року було задіяно 32500 гектарів.



ВИСОКІВСЬКА ОТГ ОДНА З НАЙУСПІШНІШИХ В ОБЛАСТІ

За два роки після об’єднання Високівська громада реалізувала проектів на суму більше 9 мільйонів гривень.

Про це розповів голова Високівської об’єднаної громади Микола Бардук 31 серпня під час прес-туру, організованого Житомирським центром розвитку місцевого самоврядування.

«Я був сільським головою Високівської сільської ради ще до об’єднання, і за 15 років нам виділили всього 30 тисяч гривень допомоги із районного бюджету. А от за ці два роки ми вже отримали коштів на різні проекти на суму більше 9 мільйонів гривень», – поділився Микола Бардук.

За короткий термін найменшій громаді Житомирської області вдалось реалізувати проекти із утеплення фасадів гімназій у селах Високе та Забріддя, модернізувати котельні, які опалюють гімназію, дитячий садок, будинок культури у Забрідді. Вперше за десятки років у селах громади провели капітальний ремонт доріг. Крім того, у всіх 5 селах працюють ФАПи, частина із яких вже відремонтовані.

Особливу увагу мешканці громади звернули на реалізацію проекту із модернізації вуличного освітлення у всіх 5 селах об’єднання. Кожна вулиця, кожного села буде із сучасним енергоефективним освітленням. Проект реалізовують за підтримки Мінрегіону, але за співфінансування із громадою. Загальна вартість робіт майже півтора мільйони гривень, із яких понад 400 тисяч виділили із бюджету громади.

«Найкращий показник ефективності реформи – це розвиток та успіх новостворених об’єднань. Високівська ОТГ та Головинська селищна рада мають схожі економічні, фінансові та людські ресурси, але сьогодні у цих населених пунктах різниться якість та ефективність їх використання» – наголосив Василь Невмержицький, керівник відокремленого підрозділу Житомирського «Центру розвитку місцевого самоврядування».

Після Високівської ОТГ журналісти відвідали містечко Головине, що за декілька кілометрів від Високого. Тут керівник намагається активізувати процес створення об’єднання із навколишніми сільськими радами.

Селищний голова Іван Гетманенко показав журналістам місцеву гімназію, амбулаторію та дитячий садок і розповів, що на бюджет у 1,5 мільйони громада може забезпечити лише виплату зарплатні апарату селищної ради, забезпечити оплату за опалення у школі та закрити невеликі поточні проблеми. Хоча населений пункт має значні підприємства на своїй території. Це і ПТУ, і численні магазини, і заклади соціальної інфраструктури. Також є один із найбільших в країні гранітних кар’єрів, який податки платить не в громаду, а у бюджету району, області та держави.

Ефективність створення ОТГ на прикладі цих двох громад беззаперечна. Населення Високівського об’єднання спромоглось згуртуватись та залучити фінансові ресурси, а в селищі Головине цей процес ще триває. Інформацію опубліковано  за повідомленням прес-служби Житомирської ОДА.




ПОЛІЦІЯ В РОБОТІ

Крадіжка

31 серпня до поліцейських звернулась жителька райцентру із повідомленням про крадіжку її сумки з грішми та особистими документами. Розшуківці встановили, що до крадіжки причетна сестра заявниці, в якої і вилучили чуже майно.

36-річна заявниця розповіла, що знаходилась на одній з вулиць райцентру, де поклала свою жіночу сумку на лавку поблизу будинку, однак через якийсь час виявила її відсутність. Жінка стверджувала, що нікого стороннього поряд не було і яким чином могли вкрасти сумку їй не зрозуміло.

Працівники слідчо-оперативної групи на місці події з’ясували, що дійсно до крадіжки причетна не стороння особа, а сестра 31-річна сестра заявниці. У неї викрадене й вилучили.

Відповідні відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.185 (Крадіжка) ККУ. За чинним законодавством таємне викрадення чужого майном карається штрафом громадськими або виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.

 

Операція “Нагляд”
Часто злочини скоюються особами, які вже колись притягувались до кримінальної відповідальності. Тому, з метою профілактики скоєння повторних злочинів раніше судимими особами, формування у них принципів, спрямованих на недопущення повернення на злочинний шлях та належного виконання вимог Закону України “Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі”, у період з 1 по 12 вересня поточного року на території Черняхівського району проходитиме операція під умовною назвою «Нагляд».

Операція “Нагляд” – це комплекс організаційних та практичних заходів, які здійснюються працівниками поліції, та спрямовані на зменшення злочинності шляхом профілактичного впливу на раніше судимих осіб. Адміністративний нагляд – це система тимчасових примусових профілактичних заходів спостереження і контролю за поведінкою окремих осіб, звільнених з місць позбавлення волі, що здійснюються органами поліції. Він займає особливе місце в попередженні рецидивної злочинності. На сьогоднішній день у Черняхівському відділенні поліції під адміністративним наглядом перебувають 4 особи, одна з них жіночої статі.

 

 

 

НОВИНИ ОСВІТИ

Першовересень у Черняхівській школі

Школярі, гімназисти і ліцеїсти вже сіли за парти і старанно працюють, здобуваючи нові знання. Цілий рік зігріватиме їм серця спогад про вересневе сяйво Дня Знань. Зміцнілі за літо хлопчики й дівчатка, змужнілі юнаки і розквітлі дівчата раді, що знову разом. Мудрі посмішки педагогів і їхній незборимий оптимізм… Горді своїми чадами й водночас схвильовані батьки… Чи буває свято, краще за це?

Чи бувають на цьому святі зірки, яскравіші за першокласників? Питання риторичне. Вони – герої дня. На них – найбільші надії і сподівання.

Подібна  шкільна традиція Черняхівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів є чудовим святом, яке неможливо порівняти ні з яким іншим. Воно незабутнє, чарівне. Вся шкільна родина, друзі школи, батьки, бабусі, дідусі поринули у чудовий світ знань.

Сьогодні двері навчального закладу вкотре відчиняються для першокласників, таких красивих, схвильованих і радісних. Це старт, велика дорога, яка поведе по шкільних предметах у глибини науки, буде вчити вчитися, долати перешкоди, виховувати свій характер і волю, - зазначила у своєму виступі директор школи Галина Миколаївна Шлапак.

Проте несе воно і сум. Сум для одинадцятикласників, бо для них воно останнє в ролі випускників.

Не оминули першовересень і друзі школи:  народний депутат України Павло Дзюблик, голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко, селищний голова Іван Бабицький, Великогорбашівської сільський голова Ігор Ремез, голова батьківського комітету школи Ірина Ніколайчук та представник Черняхівського районного відділу національної поліції Ольга Бондарчук побажали всім вдалого старту у новому 2017-2018 навчальному році!

Вітаючи присутніх зі святом знань, народний депутат України побажав школярам легкого навчання, гарних вражень та успіхів, мирного майбутнього. Педагогам та батькам керівник району подякував за належну підготовку шкіл до нового навчального року.

За високі результати у навчанні, активну участь в громадському  житті шкіл, успіхи на освітянській ниві, сумлінне ставлення до професійних обов’язків та з нагоди Дня знань окремих учнів і вчителів було нагороджено та відповідно відзначено.

Наразі, враховуючи весь спектр вимог і показників Черняхівська ЗОШ І-ІІІ ст. по-праву може називатись однією з найкращих в районі, – наголосив у своєму виступі Павло Володимирович. У свою чергу  Галина Миколаївна Шлапак подякувала народного обранця за постійну опіку та допомогу навчальному закладу

Родзинкою свята стала дуже приємна новина - учні та вчителі з с. В. Горбаша отримали чудовий подарунок - їх возитиме новий шкільний автобус на навчання. Водію Юрію Савченку та учням Тетяні Пліщук (8-А, яка проживає в с.В.Горбаша) і Президенту шкільного парламенту Євгену Ніколайчуку вручено символічні ключі від нього.

Учасник російсько-української війни  і тато учня 8-А класу Олександр Козачок від щирого серця подякував учням, батькам, вчителям за підтримку та допомогу, привітавши всіх з цим чудовим святом! Зі словами Слава Україні щиро побажав всім міцного здоров’я, нових перемог та впевненості в своїх силах, запевнивши всіх, що ми обов’язково здолаємо ворога.

По-закінченню свята для всіх присутніх гостей була надана можливість оглянути приміщення нової школи.

Такі свята потрібні, як повітря. Навіть тоді, коли над Україною далеко не мирне небо. Вони надихають. І не тільки учнів. У першу чергу – вчителів і батьків. Бо є для кого жити й працювати.

 

 

Інші новини освіти

1 вересня у Головинському вищому професійному училищі нерудних технологій  відбулися урочистості, присвячені Дню знань та початку нового 2017-2018 навчального року. Першокурсники та їх батьки, учні старших курсів, трудовий колектив, адміністраціята гості навчального закладу зібралися в актовій залі училища на урочисту лінійку та Перший урок.

Зі зворушливими словами привітання до присутніх звернувся директор навчального закладу Максимчук Вячеслав Володимирович. З початком нового навчального року колектив та учнів привітали гості – голова Черняхівської райдержадміністрації Ігнатенко Павло Михайлович та заступник голови Заворотнюк Людмила Іванівна, які завітали в цей день до навчального закладу з грамотами та подарунками. За багаторічну сумлінну працю, добросовісне виконання службових обов’язків та значний внесок у розвиток освіти Черняхівщини грамотами райдержадміністрації були нагороджені заступник директораЗаруцька Т.А., помічник директора по господарській частині Каленюк І.М., викладач Нестерчук С.В. та бібліотекар Фінька А.Г. В цей день колектив училища зі святом Знань привітав Головинський селищний голова Гетьманенко Іван Степанович, а настоятельцеркви Святого Макарія Овруцькогов смт. Головине, військовий капелан 95-ї аеромобільної бригади, протоієрей Володимир Янчук благословив учнів на навчання та побажав всім миру, злагоди, благополуччя та мирного неба.

1 в

5 вересня весь дружний колектив Видиборського ліцею радо зустрів гостей: депутатів обласної ради Г. Ф. Сташенка та А. О. Руденького, голову районної профспілки В. В. Чернявську та методиста районного відділу освіти Т. В. Сташевську. Вони подякували колективу за сумлінну працю по підготовці до нового 2017/18 навчального року і вручили подяки,грошові премії і два нових принтери. З депутатами існує тісна співпраця, вони  допомагають у вирішенні різних проблем. За 2017 рік за їх сприяння було придбано мультимедійну дошку, проектор, 2 колонки з мікрофонами , фарби на 10000 гривень та захисну сітку для спортивної зали. Депутати висловили готовність до подальшої співпраці.

 

 


НОВИНИ СПОРТУ

Футбол

Минулі вихідні в Черняхові пройшли під гаслом футболу. На стадіоні “Колос” відбулась справжня футбольна битва між ФК ” Технічний ліцей”(Черняхів) та ФК “Тетерів”)(Чуднів). Результат гри першості області з футболу 02 вересня

“Технічний ліцей” (Черняхів) – “Тетерів” (Чуднів) – 1 : 0

Голи: А.Михальчук.

 

 

До Дня фізичної культури та спорту України на Черняхівщині нагородили кращих спортсменів та тренерів

06 вересня в Черняхівській районній державній адміністрації відбулися заходи з нагоди відзначення Дня фізичної культури і спорту.  Голова Черняхівської районної державної адміністрації Павло Михайлович Ігнатенко привітав та  нагородив кращих спортсменів, тренерів та ветеранів спорту району. Черняхівською районною державною адміністрацією та районною радою були вручені грамоти та цінні подарунки:  Геннадію Гриневичу директора Черняхівської дитячо-юнацької спортивної школи; Руслану Трояченку президента дитячо-юнацького футбольного клубу «Жерм», постійному меценату, який не байдужий до розвитку спорту в районі; Олександру Сташенку голова Житомирської організації всеукраїнського товариства «Колос»; Миколі Мартиненку голова районної організації федерації футболу; Сергію Бондарчуку  Салівський сільській голова, спонсор, директор футбольної команди «Сали»; Вітольда Опанасюка виконавчому директору дитячо-юнацького клубу «Жерм»; Володимиру Іваницькому та Світлані Осадчук – тренерам відділення «Легка атлетика»; Павлу Жуковському вчителю фізичного виховання Черняхівської гімназії; Сергію Терейковському вчителю фізичного виховання Троковицького природничо-екологічного ліцею, тренера збірної команди Житомирської області з волейболу «Хорос» (Черняхів); Василю Євпаку вчителю фізичного виховання Черняхівської загальноосвітньої школи 1-3 ст.; Сергію Гречаному вчителю Черняхівської загальноосвітньої школи 1-3 ст.; Миколі Ткачуку тренеру футбольної команди; Ігорю Федорчуку тренеру футбольної команди. Осадчук Юлія, Білошицького Андрія переможців Чемпіонату області 2017 року з відділення «Легка атлетика»; Мельничук Артур, Кучерчук Максим кращі вихованці з відділення «Волейбол».

Працівники районного будиноку культури організували для спортсменів святковий концерт.

 

Склад учасників футбольного турніру пам'яті В.В. Василикова:

1. "Технічний ліцей" (Черняхів);

2. ФК "Сали" (Сали);

3. "Темп" (Селянщина);

4. "Ветерани футболу" (Черняхівський р-н);

5. "Сокіл" (Високе);

6. ФК "Андріївка" (Андріївка).

Початок о 9:30 10-го вересня стадіон "Колос".

 

 

Інформацію передруковано з низки районних та регіональних сайтів, а також з газети "Нове життя"