20 April 2024, 15:16 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

СПОРТИВНЕ ЖИТТЯ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

Святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94).

Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного.

Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР. Легендами українського спорту є стрибун  з жердиною Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відзначені  у свій час «золотим м’ячем" як найкращі футболісти Європи.

Визнана в світі і українська школа художньої  і спортивної гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Лариса Латиніна , яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові) - це найбільше досягнення в історії олімпіад.  Іри́на Дерю́гіна  заслужений майстер спорту СРСР(1977) з художньої гімнастики в  індивідуальній першості. Єдина радянська гімнастка, яка двічі була абсолютною чемпіонкою світу у 1977 і у 1979 роках. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей.

Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Легендарних боксерів Володимира і Віталія Кличків,   українську плавчиняю чотирикратну олімпійська у чемпіонка Яну Клочкову, гімнастику Ганну Безсонову, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами України.

Світовий досвід показує, що рухова активність людини протягом усього життя запобігає захворюванням та поліпшує стан здоров’я. За інтегральним показником здоров’я населення середньою очікуваною тривалістю життя людини Україна займає одне з останніх місць в Європі.
Фізична культу і спорт – невід’ємна частина повноцінного життя населення. ІІ основне призначення – зміцнення здоров’я, забезпечення здорового способу життя. Проте, ми не завжди замислюємося над причинами погіршення стану здоров’я, різкого прогресування захворювань серця, гіпертонією, ожиріння тощо. І, в результаті, порятунок шукаємо в медикаментозному лікуванні, забуваючи про сталі традиції – заняття спортом.

 Галузь «Фізична культури і спорт» має певну особливість – вона охоплює своєю діяльністю різні категорії людей як за віком, так і за видом діяльності.

А тепер що стосується нашого краю.

Перші сходинки займають спортсмени відділення «Бадмінтон» (тренер -  Петро Крисюк), відділення «Легка атлетика» (тренери – Володимир Іваницький, Світлана Осадчук), відділення «Волейбол» (тренери – Сергій Дзюблик, Вадим Дзюблик).

Окрему увагу та шану заслуговують юні футболісти – команда «ДЮСШ-ЖЕРМ». Цього року спортсмени стали переможцями чемпіонату області з футболу.

Приймали участь в Чемпіонаті України серед дитячо-юнацьких команд. Президент клубу - Руслан Трояченко. Тренери – Микола Ткачук, Ігор Федорчук.

Трохи з історії «ЖЕРМу»:

У 2011 році був створений футбольний клуб «Жерм», в якому починали тренуватися  20 хлопчиків. Приємно, що через 6 років чисельність дітей значно збільшилася. Сьогодні  – це 4 вікові групи й 80 спортсменів.

Юні футболісти зі своїми наставниками пройшли нелегкий шлях - від товариських зустрічей з відомими командами міст Вінниця, Рівне, Львів, Київ до участі в Першості України серед дитячо-юнацьких команд, в якій спортсмени змагалися з командами «Діназ» (Вишгород), «Чайка» (Черкаси), «Локомотив» (Київ), «Атлет» (Київ), «Арсенал» (Біла Церква), «Полісся» (Житомир).  Це мета, втілення якої відбувається завдяки постійному руху вперед та спільній роботі президента клубу Руслана Трояченка та  виконавчого директора Вітольда Опанасюка. Команда  виховує в своїх вихованцях здорові амбіції й заряджає на результат. Грати у футбол щиро, від серця. Просто любити футбол, але працювати над собою. Ризикувати на полі, бо без ризику не буде перемог, догравати до кінця. Програвати, але не здаватися морально й не припиняти боротьбу.

Щороку проходить спартакіада серед дітей загальноосвітніх навчальних закладів та серед педагогічних працівників. Учні та вчителі впродовж багатьох років за результатами змагань займають перші позиції в області.

В районі діє громадська організація федерації футболу. Голова федерації – Микола Мартиненко. До державних свят проводяться:  чемпіонат району, кубкові ігри. Тут не можна не згадати за  футбольну команду ветеранів «Граніт», яка впродовж останніх років представляє Житомирську область на Чемпіонаті України.

Звичайно не можна не згадати за сьогодняшніх лідерів Чемпіонату області футбольну команду "Технічний ліцей" яку успішно ведуть уперед керівник Святослав Середюк та тренер Геннадій Гриневич. Прикрим є те, що в районному чемпіонаті немає жодної кманди з районного центру.

З особливою гордістю хочу сказати про волейбольну команду «Хорос», яка посіла 7 місце в першій професійній лізі  Чемпіонату України та 2 місце в першій аматорській лізі України.  Тренер – Сергій Терейковський.

Для того, щоб досягати результатів, потрібно, щоб механізм, який складається з тренувального процесу, наявності відповідної матеріально-технічної бази та належного фінансування – працював злагоджено. Сьогодні ми маємо кваліфікованих тренерів та вчителів фізичного виховання, які намагаються залучати більшу кількість дітей до занять спортом. Є проблеми в належній спортивній інфраструктурі, що не дає можливості повноцінно здійснювати тренувальний процес. Але ми, керівники, не стоїмо осторонь й намагаємося покращити фінансування даної галузі. Для порівняння – в 2015 році на спорт було виділено 25, 0 тис.грн., в 2016 – 50,0 тис.грн., а в 2017 – 137, 0 тис.грн. фінансування й далі буде продовжено.

Приємно, що в Черняхівському районі дана особливість діє й фізична культура та спорт розвивається в усіх напрямках, активно розвивається дитячо-юнацький спорт. Тож Черняхівський район живе своїм спортивним життям: розвивається футбол, волейбол, бадмінтон, легка атлетика, гандбол, баскетбол. 
Даними видами спорту мають можливість займатися діти та молодь також у  дитячо-юнацькій спортивній школі в позаурочний час. 
Дитячо-юнацька спортивна школа позашкільний навчальний заклад спортивного профілю, який забезпечує розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту, створює необхідні умови для гармонійного виховання фізичного розвитку, самореалізації, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортивного резерву для збірних команд Житомирської області та України, здійснює навчально-тренувальну діяльність. Свій початок заклад бере від 1976 року.

Підпорядковується ДЮСШ сектору у справах сім’ї молоді та спорту Черняхівської райдержадміністрації начальником якого є Олександра Федосєєва-Левандовська.

Сім тренерів-викладачів під керівництвом директора Геннадія Гриневича, які віданні своїй справі і охоплюють своєю роботою 315 вихованців, які успішно виступають на  чемпіонатах області. Саме вони дають можливість підростаючому поколінню ставити перед собою завдання, нести в собі любов до м’яча, ракетки, яка надихає на спортивний азарт, загартованість та витривалість. Про де кого, правда вже було сказано. Волейболістів сьогодні в закладі тренує Вадим Дзюблик , бадміноністів готує Петро Крисюк. Футбол: Гриневич Геннадій, Федорчук Ігор, Ткачук Микола. Легка атлетика: Іваницький Володимир, Осадчук Світлана.

Допомагають Геннадію Миколайовичу також вірні помічники, а це: заступник Тетяна Михалюк та головний бухгалтер Юлія Бойко. Спорт зобов’язує бути кращим, дає фізичну підготовку, можливість приймати учать в обласних спортивних змаганнях, де є ймовірність бути поміченим тренерами високого класу. Крім того, щосуботи , діти, які займаються на відділенні легкої атлетики, мають можливість відвідувати плавальний басейн ДЮСШ «Авангард» та легкоатлетичний манеж в м. Житомирі.

За останній час в нашому житті відбулося доволі багато змін у багатьох сферах. Не оминули вони і галузь спорту. Серед головних варто зазначити процеси децентралізації розподілу бюджетних коштів. Для більш докладнішого висвітлення даної теми ми вирішили зустрітися з директорами нашої спортивної школи Генадієм Гриневичем, аби довідатися з перших уст, як їм живеться в нинішніх умовах, які їх плани на майбутнє, які очікування і настрої домінують. Запитали щодо головних досягнень, основних проблем, найближчих планів, оцінки тих змін, які відбуваються.

 

- Які основні досягнення очолюваної Вами школи у 2015- 2017 роках ? Що вдалось зробити, а що - ні?

- Основними досягненнями за 2015-2017 роки можна вважати результати наших вихованців, а саме:  велику кількість очок у скарбничку районного спорту приносить щорічно бадмінтон на чолі з тренером Крисюком П.В. Його вихованці протягом багатьох років утримують лідерство у чемпіонаті Житомирської області. Так і в цьому році, на двох календарних змаганнях на першість Житомирської області, у Черняхові та Коростишеві двома віковими групами вихованці Петра Васильовича зайняли перше загальнокомандне місце.

Також вихованці з футболу щорічно беруть участь в обласних фінальних змаганнях з футболу "Шкіряний м'яч – Кубок Coca-Cola". В 2016 році вихованцям ДЮСШ, 2004 р.н., вдалося досягти найкращих результатів в історії дитячого футболу Черняхівщини, а саме зайняти перше місце в Житомирській області та захищати честь на Всеукраїнських фінальних змаганнях у Львові, де серед 24 команд зі всієї України діти зайняли достойне 6 місце. В 2016-2017 році старшою та молодшою віковими групами спортсмени школи вперше брали участь у Чемпіонаті України з футболу, 1 ліга.  Тренери Ткачук М.В. та Федорчук І.М.

 

- Основні проблеми, які стримують розвиток Вашої школи. Які ви бачите шляхи їх вирішення?

-  Основною проблемою, що стримує розвиток наших вихованців є умови, в яких ми займаємось, так як будівля післявоєнного часу, постійно потребує ремонту, не відповідає нормам, в яких можна досягати високих результатів.

 

- Декілька слів про свій трудовий колектив, чи задоволенні ви роботою своїх помічників?

- Колективом дуже задоволений, трудовий стаж тренерів від 10 до 30 років, за цей час працівники пройшли гарну трудову школу, мають великий досвід  і вміють професійно знайти підхід до кожного вихованця.

 

-  Що ще потрібно буде зробити у 2017 році. Ваші плани на 2018 рік ?

- У 2017 році на базі Черняхівської ДЮСШ планується відкриття виду східного єдиноборства - айкідо. Щодо господарчої частини, в кожному році ми стараємось постійно проводити ремонт, так до кінця року дуже хотілось би ще поставити метало пластикові вікна.

 

 - Ваші кращі спортсмени?

-  Кожного року ДЮСШ випускає багато гарних спортсменів, які в майбутньому підтримують гарну традицію займатись спортом або й вибирають спорт, як справу всього свого життя.  По видах спорту можна відмітити з футболу: Красовського Дмитра, Прокопчука Владислава, Іщенка Михайла, Рубана Ярослава, Щуцького Дмитра, Опанасюка Владислава, Руденко Ольгу, Еверт Анну. Бадмінтон:  Дюблик Назар, Дзюблик Денис, Іваницька Валерія, Осадчий Євгеній, Кирийчук Назар, Луфаренко Анжела, Бурмич Ірина. Волейбол: Кириченко Маским, Цуд Роман, Мельничук Артур, Кучерчук Максим, Іваницький Олександр.

Легка атлетика: Осадчук Юлія, Білошицький Андрій, Ковальчук Максим.

 

-  Які перспективи у спортсменів, які демонструють високі результати на обласному та всеукраїнському рівнях, їх розвитку і зростання у 2018 році?

-  Перспективи кожен ставить для себе сам, залежно від цілі і мети, кому перспективою є перемога в обласних змаганнях, хто ставить на меті досягнення майстра спорту і так далі. Але хочу відмітити, що діти , які займаються спортом і показують гарні результати, мають великі переваги у ВУЗах після закінчення школи.

 

-  Яка загальна кількість секцій у закладі?

-  У Черняхівській ДЮСШ функціонує 5 відділень: бадмінтон, волейбол, легка атлетика, футбол, армспорт.

 

- А які справи з наповнюваністю секцій? Вони заповнені по-максимуму, чи ні?

- Наповненість у нас максимальна, але зараз триває набір по всіх видах, двері спортивної школи завжди відкриті, ми запрошуємо і раді бачити нових вихованців.

 

-  Чи готові ви до опалюваного сезону, як ви оцінюєте свій матеріальний стан?

-  На даний час момент забезпеко огляд та частковий ремонт приміщення господарського комплексу та систем водопостачання та водовідведення, теплота енергопостачання, проведено ревізію залишків твердого палива і до роботи в осінньо-зимовий період і початку опалювального сезону ми повністю готові, матеріальний стан задовільний.

- Що на Вашу думку є найголовнішим у спорті?

- Найголовніше те, що спорт – це здоров’я і змістовне дозвілля, адже дитина знаходиться в спортивному залі під наглядом тренера, а не на вулиці в сумнівних компаніях.
Наполегливість, жага перемоги, бажання займатися тим чи іншим видом спорту притягує до спортивної школи учнів . Сьогодні у їхньому арсеналі чимало перемог і нагород як на обласному так і на всеукраїнському рівніх
Крім традиційних занять ДЮСШ організовує та проводить ряд змагань з різних видів спорту присвяченим пам’ятним датам та подіям.
В традиціях навчального закладу прерогативою завжди була й залишається фахова підготовка висококваліфікованих спортсменів, тому  заклад не зупиняється на досягнутому, а має надзвичайні плани на майбутнє.

 

 

-  Що б Ви побажали спортсменам та нашим читачам?

- В цей святковий день щиро бажаю усім читачам газети і жителям Черняхова міцного здоров’я, добра і щастя, великої наполегливості і наснаги. А спортсменам зичу високих здобутків та перемог у змаганнях на славу нашого району. Нехай Ваш приклад буде поштовхом для масового розвитку фізкультури і спорту, взірцем для юних жителів нашого містечка.

Як ми бачимо  Черняхівщина сьогодні  багата на спортивні таланти. Дякуємо Вам особисто та вашим тренерам, які активно працюють зі спортсменами, приєднуємось до привітань з вашим святом і зичимо ще більших перемог та здобутків. Отож, наше спільне завдання – залучати в спортивні зали, на майданчики якнайбільше дітей, молоді, їх батьків, але найголовніше – створення для цього відповідних умов.

Фото Юрия Малашевича.

Фото Юрия Малашевича.