28 March 2024, 20:45 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

НОВИНИ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

  26 вересня в Черняхівській районній державній адміністрації відбулось засідання колегії. Провели колегію перший заступник голови райдержадміністрації Микола Жилінський, голова районної ради Іван Бовсунівський та заступник голови райдержадміністрації Людмила Заворотнюк. На порядок денний колегії було винесено питання: про готовність об’єктів господарського комплексу та закладів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років. Заслухавши та обговоривши інформацію завідувача сектора житлово-комунального господарства, будівництва та цивільного захисту населення райдержадміністрації Назарчука П.О. про готовність об’єктів господарського комплексу та закладів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років, було вирішено керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності вжити невідкладних заходів щодо завершення підготовку господарського комплексу, відділу освіти райдержадміністрації, сектору культури райдержадміністрації завершити роботи по заміні та ремонту котлів.

 

26 ВЕРЕСНЯ ВІДБУЛАСЬ 19 ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ РАЙОННОЇ РАДИ. Вів засідання голова ради Іван Бовсунівський, прибуло 25 обранців. В роботі сесії взяли участь: перший заступника голови РДА Микола Жилінський, начальники відділів і управлінь райдержадміністрації, голова Вільської ОТГ Петро Бєлий. Вирішили питання «Про безоплатну передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ району у комунальну власність Вільської сільської ради загальноосвітніх навчальних закладів з цілісними майновими комплексами» та затвердили відповідні розпорядження голови районної державної адміністрації.

 

Житомирщина відзначила 80-річчя створення області

Урочистості з нагоди 80-річчя Житомирщини відбулись у п’ятницю, 22 вересня, у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги. Цього дня до Житомира завітали представники усіх районів нашої області, аби разом відсвяткувати ювілейну дату.

Привітав житомирян та запрошених гостей із Днем області голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, голова обласної ради Володимир Ширма та інші.

Відвідала урочистості і велелюдна делегація з Черняхівщини на чолі з першим заступником голови РДА Миколою Жилінським та головою районної ради Іваном Бовсунівським.

Для нагороджених та усіх присутніх підготували неймовірний концерт, а творчі вітання дарували: Ірина Шинкарук, хорова капела «Орея», клуб спортивного танцю «Естет», артисти Бердичівського цирку, відомі Бовсунівські бабусі та етно-рок гурт «TaRuta». Окрім того, під час урочистого концерту ведучі знайомили присутніх у залі гостей з кожним районом Житомирщини, розповідали, чим особливий кожен із них, коли був утворений тощо, а на сцені демонструвалися слайди зі світлинами із кожного району нашої області та його мешканцями. Також у фойє драмтеатру працювала квіткова фотозона із мальвами — символом свята.

Кращих 23 – охпредставників з кожного району Житомирщини відзначили нагородами – «Кришталевими мальвами» серед яких була і наша представниця – школярка з смт. Головино. 

Коротко про нашу  землячку: Краснобока Марина Сергіївна, учениця 11 класу Головинської гімназії Черняхівського району. У 2014-2015 навчальному році здобула перше місце на ІV етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, гідно представивши район, область на Всеукраїнському рівні. У 2016-2017 н.р. посіла ІІ місце на ІV етапі VІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, стала переможницею ІV етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та вдруге відзначена стипендією Президента України.

 

23 вересня 2017 року на базі Черняхівської Гімназії стартувала Спартакіада школярів.  Даний навчальний заклад вже традиційно і не вперше приймає подібні заходи. Свято розпочалося з параду учасників змагань, які розташувались відповідно зайнятих місць у минулій спартакіаді, яка відбувається щороку з багатьох видів спорту, підняттям державного прапора України, право підняти якого було надано кращим спортсменам Селянщинського спортивного ліцею. З вітальним словом до учасників звернулися  начальник  обласного управління з фізкультури та спорту  В.Р. Зорнік, заступник  голови  РДА Л.І.Заворотнюк, депутат обласної ради, А.О. Руденький,   начальник відділу освіти РДА Г.Ф. Сташенко, проректор Житомирського ОІППО  М.К. Сюравчик., О.Ф. Сташенко - голова житомирської обласної організації  Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Директор Гімназії Микола Антонович Сироїд привітав учасників та гостей заходу. Висловив вдячність усім, хто прийняв участь в проведенні та організації змагань побажав вдалих виступів,  досягнення вищих спортивних результатів усіляких гараздів в подальшому.

 

26 вересня заступник голови райдержадміністрації Людмила Заворотнюк провела нараду з представниками аптечних закладів району. Розглядалось питання: про хід реалізації в районі Урядової програми «Доступні ліки», інформувала Виговська Алла Миколаївна – головний лікар комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Черняхівської районної ради. Прес-служба РДА  

 

22 вересня у День партизанської слави ми з великою вдячністю говоримо про мужність, стійкість та самовідданість тих, хто подарував майбутнє нам та нашим нащадкам. У районі на сьогоднішній день проживає один партизан – Михайлов Олександр Кузьмич, житель села Осники.перший заступник голови райдержадміністрації Микола Іванович Жилінський і голова районної ради Іван Павлович Бовсунівський разом з  Високівським сільським головою Миколою Миколаєвичом Бардуком та головою районної ради ветеранів Долженком Іваном Івановичом відвідали колишнього партизана Олександра Михайлова, привітали його зі святом, вручили подарунки.

 

У ЖОВТНІ В УКРАЇНІ ОФІЦІЙНО ПЕРЕДБАЧЕНО 10 ВИХІДНИХ ДНІВ. Українці будуть відпочивати третину місяця. Це передбачено графіком перенесення робочих днів у 2017 році, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів від 16.11.2016. Так, крім звичайних вихідних днів – суботи та неділі, українці будуть відпочивати 16 жовтня, оскільки на суботу, 14 жовтня, припадає державне свято – День захисника України, вихідний переноситься на наступний після вихідного робочий день. 

29 жовтня Україна переходить на зимовий час. Якщо подивитися в календар, то можна дізнатися, що це буде ніч з суботи на неділю, і зробити це потрібно буде о 4 годині. До речі, хороша новина, що стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад, і таким чином, у нас буде на годину більше сну.

 

АНОНС 6 жовтня о 14. 00 у великій залі районного будинку культури смт. Черняхова відбудеться «Творчій вечір» черняхівської поетеси Марії КУЧЕР. На заході відбудеться презентація збірки її віршів,  прозвучать музичні дарунки тощо. Запрошуються всі. Вхід вільний.

 

 

Про хід проведення осінньо-польових робіт в агроформуваннях району

     Нині на полях Черняхівщини триває осінній комплекс сільськогосподарських робіт: посів озимих, збирання пізніх зернових та технічних культур.

           Станом на 28.09.2017 року аграріями району під урожай 2018 року підготовлено до посіву 8500 гектарів земель, що становить 79 % до прогнозу.

           Господарства  в повному обсязі забезпечені високоврожайними сортами озимих культур,  мінеральними добривами, протруйниками, а також засобами захисту рослин та паливно-мастильними матеріалами.

          На протязі 2017 року сільгосппідприємствами було придбано техніки на суму близько 50 млн. гривень. Кількісний та якісний стан наявної сільськогосподарської техніки дозволяє провести посів озимих культур у стисло-допустимі агротехнічні терміни.

         На сьогоднішній день проведено посів  культур озимого клину на площі 7980 гектарів, що становить 74% від прогнозу, в тому числі озимих зернових 5100 гектарів (62 %), озимого ріпаку 2880 гектарів (207 %).

Найвищі  показники посіву озимих культур є в ТОВ «Агростем» (керівник  Крижанівський Ю.В.), де вже посіяно 1967 га озимої пшениці та 2200 га озимого ріпаку,  у ПП «Жерм» (керівник Трояченко Р.М.) – 1200 га зернових культур та 400 га озимого ріпаку, у ПАФ «Дружба» (керівник Бовсунівська Л.П.) посіяно 300 га зернових, у ФГ «Шателюк» (керівник Шателюк І.І.) – 550 га.

        За попередніми прогнозами осінні приморозки очікуються в найближчий час. Тому, посів озимих культур потрібно закінчити за короткий час.

         Продовжується збір круп'яних та технічних культур.

         Зібрано гречки на площі 150 га, що становить 30 % від загальної площі, валовий збір становить 1500 центнерів, урожайність 10 центнерів з гектара.

         Соя зібрана на площі 600 га, що становить 10 % від загальної площі, урожайність становить 15,5 цнт/га. Соняшник зібрано на площі 1000 га при урожайності 25 цнт/га.

         Застосування високопродуктивних збиральних комбайнів надає можливість своєчасного та якісного збору пізніх культур .

 

 

Першого вересня у Черняхівському дошкільному навчальному закладі розпочали навчання 186 дітей. За словами завідуючої Любові Коцюби, педагогічний колектив, технічні працівники, батьки, спонсори доклали зусиль для того, щоб добре підготувати садок до нового навчального року.

Оновлено групові кімнати, придбано нову техніку, закуплено ігровий та дидактичний матеріал.

Відчутною була допомога спонсорів:

-         так, за сприяння депутата обласної ради Наталі Рибак, придбано дитячий ігровий комплекс на суму тридцять тисяч гривень;

-         завідувач Черняхівським відділом освіти Григорій Сташенко посприяв у виділенні коштів на придбання для садочка ноутбука – 8 тисяч гривень та проектора – 10 тисяч гривень;

-          вихованці групи «Краплинка» дякують дирекції підприємства ТОВДП «Рельполь-Альтера» за стінку дитячу для іграшок на суму

6 тисяч гривень;

-         не залишилось осторонь і підприємство «Даніко». 710 гривень виділили на придбання фарби для групи «Теремок»;

-         приватний підприємець Денис Несененко – 1000 гривень.

Звичайно, основними спонсорами є батьки, діти яких відвідують дитячий садок.Це завдяки їм групові кімнати набули домашнього затишку. Велике спасибі  селищному голові Івану Бабицькому, виконкому та всьому депутатському корпусу. За бюджетні кошти замінено сім внутрішніх дверей, частково замінено підлогу, закуплено технічне приладдя для харчоблоку.

І нарешті в садочку з’явиться новий паркан, якого з нетерпінням всі так чекали.

Тож велике спасибі всім, хто долучився до створення належних умов для наших дітей.