29 March 2024, 14:32 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

НОВИНИ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

5 жовтня  відбулася міжхристиянська рада Церков міста Житомира та Житомирської області на якій був присутній та прийняв участь Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир ( Шлапак) УАПЦ.

7 вересня на запрошення оргкомітету Житомирської міської ради Архієпископ Житомирський і Поліський  Володимир в супроводі митрофорного протоієрея Івана Бачука, настоятеля Свято-Покровської парафії с.Жадьки був присутній на церемонії вручення щорічної нагороди '' Гордість міста '' присвячених до дня заснування міста Житомира . Урочистості проходили  у Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І. Кочерги.

 

Освятили церковний колодязь! Подія відбулась у неділю 8 жовтня у подвірї храму  на честь Почаївської ікони Божої Матері смт.Черняхів

"Дорогі черняхівці, вода показала гарні результати як хімічного так і а бактеріологічного досліджень", - повідомив на своїй сторінці у мережі ФБ Владика Володимир.

 

На минулому тижні діти з Черняхова відвідали дитячий клуб у комплексі «Золоте Руно, що у Житомирі. Малюки змогли покупатись у басейні, попаритись у  фінській і турецькій банях, оцінити якість тренажерного залу. Поїздку організувала Церква «Христа Спасителя» та благодійна організація «Я- мама».

 

 

Зустріч з поетесою. 11 жовтня в Черняхівській загальноосвітній школі відбулася зустріч з відомою дитячою письменницею та поетесою, журналісткою, лауреаткою престижного міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» та літературної премії імені Михайла Клименка.

 

 

Чи є з кого обрати голову?!  Для участі у виборах 29 жовтня у якості кандидатів на посаду Оліївського сільського голови зареєструвалося 10 претендентів. Дев’ятеро з них – самовисуванці і не пов’язують себе з жодною політичною силою ы лише один кандидат який представлений выд полытичноъ сили – це місцевий волонтер Олександр РОманчук
Цікаво, що всі троє нинішніх сільських голів, які очолюють сільради, що об’єднуються, також висунули свої кандидатури: М.
Скок (Оліївка), В. Петрук (Кам’янка), Н. Рубан (Троковичі). Навіть нинішній секретар Оліївської сільради С.Трохимчук вирішила позмагатися за «булаву» оліївської влади. Зокрема від Трокивич і Некрашів наразі зареєстровано 4 бажаючих очолити об’єднану громаду. Також загалом зареєстровано понад 160 кандидатів у депутати. Повідомляє газета «Сільське життя»

 

«Житомирщина і Черняхівщина вимирає». Протягом першого півріччя 2017 року кількість населення Житомирщини зменшилася на 5 тис. 270 осіб. Про це повідомили в обласному управлінні статистики. Загалом на початку серпня в області нараховувалося 1 млн. 235 тис. 212 жителів.
"Упродовж січня-липня чисельність населення зменшилася на 5 тис. 270 осіб. Зменшення чисельності населення області відбулося за рахунок природного та міграційного скорочень - на 5 тис. 83 осіб та 187 осіб відповідно", - йдеться у повідомленні.
Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю народжених: на 100 померлих - 57 народжених. 

 

І зерном і грошима. Зерном нового врожаю розраховуються з пайовиками за оренду їхньої землі ТОВ «Агростем». Цьогоріч  орендну плату селянам підвищили до 9 відсотків вартості паю (раніше було 6). Вже отримали плату зерном пайовики Некрашів, Трокович, Забріддя, Щенієва. Дехто з селян бере частину зерном, а решту грошима. Торік підприємство виплатило 5,7 млн. грн. орендної плати, а нині більше 8,6 млн.. Надійде й майже 1,6 млн. грн. до бюджетів району та об’єднаних громад. 

 

 «Коні не винні». У селах нашого району та й у Черняхові все рідше і рідше  можна побачити підводу запряжену кіньми, не видно вже коней і на полях. Господарі масово відправляють своїх улюбленці на м’ясокомбінати  бо продати неможливо, а утримувати економічно не вигідно та не рентабельно. До прикладу, якщо на території Високівської сільської ради 15 років тому  господарі утримували  понад тисячу тварин, то сьогодні їх залишилось менше сотні. З появою різноманітної техніки, коні як тяглова сила залишаються в минулому. При збереженні такої тенденції робочого коня через декілька років ми у своєму районі вже не побачимо.



На минулому тижні  Черняхову знову підкинули чергову партію львівського сміття. Сталось в кінці минулого тижня у ночі. На в’їзді до сміттєзвалища вивантажилось два 40-тонні сміттєвози. Залишається запитати, а для чого тоді там встановлено відео спостереження?!

 

 

«Ми запаслися дровами на 50 років уперед, але наші деревообробні підприємства не готові переробляти такий об’єм, внутрішній ринок перенасичений дровами, а європейський – закритий,» - відзначив у прямому ефірі телеканалу СК 1 головний лісівник області Андрій Курінський, пояснюючи це небувалою  раніше масштабною захворюваністю та всиханням лісових масивів. За словами керівника, попередній обсяг необхідної вирубки пошкодженого лісу складає близько 2 мільйонів кубів. Це об’єм деревного матеріалу, не затребуваний ринком та деревопереробними підприємствами.  Нагадаю, що в усій області та зокрема на Черняхівщині відбувається небувала в історії безпрецедентна масова вирубка лісу. Раніше ми публікували  про знищення у районі здорового лісу під цей шумок. Зокрема поліція «тягне» розпочате раніше досудове розслідування за фактом крадіжки деревини між селами Бежів та Корчівка.

 

 

ПРОФЕСІОГРАФІЧНА ЕКСКУРСІЯ. 6 жовтня Черняхівським районним військовим комісаріатом спільно з районним центром зайнятості було проведено професіографічну екскурсію з учнями старших класів Новопільської ЗОШ І –ІІІ ступенів. В начальному класі військового комісаріатуучні переглянули два відеофільми про воїнів АТО Черняхівщини. Учнів ознайомили з стендами на яких висвітлено фотографії військовослужбовців, які нагороджені державними нагородами за участь в АТО

 

 

Днями у Черняхівській гімназії відбулося справжнє спортивне свято – «Олімпійський урок». Захід організований відділенням Національного олімпійського комітету України в Житомирській області, управлінням сім'ї, молоді та спорту ОДА та обласним відділенням комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України.

Урок розпочався з привітання гостей: заступника голови відділення НОК України в Житомирській області Леоніда Самуня, начальника обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Володимира Зорніка, заступника голови Черняхівської районної державної адміністрації Людмили Заворотнюк та проректора з питань моніторингу та зовнішнього незалежного оцінювання КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» обласної ради Миколи Сюравчика.

Для початку школярам запропонували взяти участь у розминці - теоретичній частині, яка включала в себе знання про історію Олімпійського руху. Потім учнів поділили на три команди, які змагалися у різних спортивних конкурсах. Усі учасники свята отримали подарунки від Національного олімпійського комітету й Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. Ну а переможцям вручено спеціальний кубок.

 

 

У Новопільській школі обрали Міс Осінь-2017. Цьогоріч  учасників було семеро: Анна Колесник, Вікторія Тарківська, Олександра Кисельова, Діана Костриця, Катерина Савченко, Анна Вознюк та Олена Вацьківська.

Похвальними грамотами за участь у святі нагородили Діану Кострицю,Олену Вацьківську, Катю Савченко, Анну Вознюк.III місце виборола Аня Колесник II– Тарківська Вікторія I місце заслужено посіла наймолодша учасниця конкурсу – п’ятикласниця Олександра Кисельова. Наталія Куліш.  Із сайту «Моя Черняхівщина»

 

У неділю, 8 жовтня, відбувся 21 тур чемпіонату Житомирської області серед ветеранів.

«Авангард» (Новоград-Волинський) – «Граніт» (Черняхів) – 2:3

Вітаємо наших земляків з чудовою перемогою. Повідомлю також, що наші футболісти наразі займають другу сходинку турнірної таблиці.

 

 Чемпіонат Житомирської області з футболу серед жінок: анонс 2-го туру

У понеділок, 16 жовтня, відбудуться матчі 2-го туру чемпіонату Житомирської області серед жінок.

«Вручий» (Овруч) – ЖФК «Полісяночка» (Селянщина)

16 жовтня 2017 р. Глибочиця. Спортивний комплекс ім. В. Міщенка – 11:30

 

Визначні місця Черняхівщини : «Замчисько». На околиці сіл Селець і Браженка розташоване городище, яке датується XII століттям, його називають Замчиськом.Ч асовий бар’єр і любов народу до перебільшення породили безліч легенд, із ним пов’язаних. І в них воно називається і Замчиськом, і Княжою горою, і Панською горою, і просто Горою. Найпопулярніша легенда оповідає, що колись на тому місці стояли палац якогось князя і церква. Невідомо з якої причини вони ввійшли у землю. Уже за козацьких часів там була «чорна яма», куди скидали хворих і померлих тварин. Згодом ями не стало видно: чи вона заросла, чи й так десь поділась. За переказами, яма не мала дна, і якісь сходи вели глибоко у підземелля. Люди і тепер обходять це непевне місце, щоб не чути під землею плачу і сміху людського, церковних дзвонів, які долинають звідти. Називати Замчисько часово-просторовою воронкою – ризиковане рішення. Це городище має, перш за все, наукову цінність як пам’ятка давньоруської (читай київськоруської) епохи, побудоване, за деякими даними, на древлянському поселенні ранньоплемінної організації.

 

 

 

Повністю всю пенсію можна буде вибрати у 93 роки, а чи доживемо? Пенсійна реформа в Україні розрахована на те, щоб забрати у людей більше, а віддати їм менше. Є дуже цікавий підхід до цієї пенсії. Скажімо, якщо людина отримує на сьогодні заробітну плату 5 тис. грн, то людина отримає за життя платні десь 2,2 млн. грн. Виходячи з сьогоднішніх нарахувань на заробітну плату до пенсійного фонду, які йдуть, 30 з чимось відсотків за час роботи складуть 700 тис. грн. Пенсія з розрахунку того, що пенсійна реформа пропонує, з 5 тисяч буде 35 відсотків. Підрахуйте - відповідно до цього закону людина отримає пенсію біля 2 тис. грн. Так якщо брати 2 тис. грн, то людині треба прожити - до 93 років, щоб вона вибрала ті гроші...

 

 

 

На продовольчому ринку Житомирської області у вересні 2017 р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,8%.Про це свідчать дані управління статистики.Найбільше подорожчали яйця – на 35,8%, сало – на 9,4%, свинина, молоко, рис, м'ясо курей, хліб, сметана, масло, оливкова олія, сири, кондитерські вироби з борошна, безалкогольні напої, фруктові соки, чай, морозиво – на 4,8–1,1%.Водночас, на 3,3–1,0% подешевшали борошно і крупи, риба та продукти з риби, сіль, прянощі та кулінарні трави, цукор, соуси, приправи, соняшникова олія.Також знизились ціни на овочі загалом на 6,6%, в основному, за рахунок подешевшання капусти, картоплі, коренеплодів, цибулі та грибів на 19,6–9,5%. Натомість, овочі, вирощені з насіння, подорожчали на 13,8%.На фрукти відбулося зниження цін у цілому на 3,4%, у т.ч. яблука – на 15,9%.Алкогольні напої, тютюнові вироби зросли в ціні загалом на 3,6%, зокрема, алкогольні напої – на 4,0%.

 

Р І Ш Е Н Н Я Черняхівської  селищної ради Дев’ятнадцята сесія селищної ради  сьомого скликання від 05.10.2017 року. «Про надання дозволу на виготовлення детального плану території забудови смт. Черняхів»

Розглянувши заяви громадян про виготовлення детального плану території смт Черняхів  в межах якої знаходяться земельні ділянки та керуючись законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.20111 р. № 555 «Про затвердження порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», наказом Мінрегіонбуду Україні від 16.11.2011 року № 290 «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації та ст. 207 Земельного кодексу України, враховуючи пропозиції постійної комісії з питань землекористування, охорони навколишнього природного середовища, селищна рада

В И Р І Ш И Л А :

1. Надати дозвіл гр. Мирончуку Володимиру Миколайовичу на розроблення детального плану території по вул. Театральній на земельну ділянку, яка перебуває у власності площею 0,0523 га за кадастровим номером 1825655100:03:003:0385 з метою проведення зміни цільового призначення із «для ведення особистого селянського господарства» на «для будівництва і обслуговування будівель торгівлі».

2. Надати дозвіл гр. Вітківському Віталію Антоновичу на розроблення детального плану території по вул. Юліана Мовчана на земельну ділянку, яка перебуває у власності площею 0,0500 га за кадастровим номером 1825655100:03:003:0403 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості з метою встановлення п’яти тимчасових споруд.

3. Надати дозвіл ТОВ «Юро Ламбер» на розроблення детального плану території по вул. Індустріальна, 35А на земельну ділянку, яка перебуває у власності площею 1,5211 га за кадастровим номером 1825655100:04:010:0037 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості з метою реконструкції та добудови приміщення.

4. Надати дозвіл гр. Шеренговому Вадиму Сергійовичу на розроблення детального плану території  по вул. Волошковій, 37  на земельну ділянку, яка перебуває у власності площею 0,1441 га за кадастровим номером 1825655100:05:015:0255 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) з метою будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд.

5. Надати дозвіл гр. Цісарю Василю Федоровичу на розроблення детального плану території  по вул. Некрасова, 4А  на земельну ділянку, яка перебуває в оренді площею 0,5291 га за кадастровим номером 1825655100:05:009:0388 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості з метою реконструкції та добудови приміщення.

6. Надати дозвіл гр. Іваницькій Олені Володимирівні на розроблення детального плану території  по вул. Підварській, 1  на земельну ділянку, яка перебуває у власності площею 0,0469 га за кадастровим номером 1825655100:03:003:0028 для будівництва і обслуговування будівель торгівлі з метою будівництва об’єкту нерухомості (магазину).

7. Надати дозвіл гр. Фещенко Миколі Миколайовичу на розроблення детального плану території  по вул. Володимирська  на земельну ділянку, площею 0,0046 га для будівництва індивідуальних гаражів з метою будівництва і обслуговування  індивідуального гаража.

8. Надати дозвіл гр. Супруненко Наталії Леонідівні на розроблення детального плану території  по вул. Коростенська, 39  на земельну ділянку, яка перебуває у власності площею 0,0700 га за кадастровим номером 1825655100:03:003:0063 для будівництва житлового будинку.

9. Надати дозвіл ФОП Сергійчуку Олегу Антоновичу на розроблення детального плану території  по вул. Володимирська,136  на земельну ділянку, площею 2,0 га для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості з метою реконструкції та добудови приміщення.

10. Визначити:

10.1. замовником детального плану території – Черняхівську селищну раду.

10.2. відповідальними за розроблення та фінансування детальних планів території – власників та орендарів земельних ділянок.

11. Уповноважити селищного голову Бабицького І.В. на укладання угод щодо розроблення детальних планів території визначених в пунктах 1-9 даного рішення.

12. Власникам та орендарям земельних ділянок згідно чинного законодавства визначити ліцензовану проектну організацію – розробника детального плану території для укладання відповідної угоди, сприяти в організації проведення громадських слухань містобудівної документації відповідно до вимог ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

13. Виконавчому комітету Черняхівської селищної ради забезпечити:

- оприлюднення  прийнятого рішення щодо розроблення детального плану території;

- проведення громадських слухань для розгляду та узагальнення пропозицій громадськості до вищезазначених проектів;

- подання завершених проектів містобудівної документації на чергове засідання сесії Черняхівської селищної ради на затвердження.

14. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань землекористування, охорони навколишнього природного середовища.

Селищний голова    І. Бабицький                



Eфективнe використання сільськогосподарських земель – основне джерело поповнення місцевих бюджетів. Одним із доходів селян є отримання орендної плати за використання земельних часток (паїв), що в свою чергу являється основним джерелом наповнення місцевих бюджетів всіх рівнів.<