19 April 2024, 23:15 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Про хороше і недуже у діяльності Черняхівської селищної ради

За радянської минувшини чомусь так склалось, що робота черняхівського селищного органу місцевого самоврядування завжди опинялась в інформаційній тіні районного істеблішменту. А тому наберусь сміливості і порушу цей рудимент.

 Звичайно, як кажуть на «лице» асфальтування невеликої частини доріг та ремонт певної ділянки тротуарів у селищі, також ремонт та огородження дитячих садочків районного центру. Тут належне слід віддати конструктивній співпраці з народним депутатом України П. Дзюбликом.

На сьогодні селищну владу окрім того? що є за що критикувати також потрібно відзначити в багатьох аспектах діяльності. У першу чергу, як я вже зазначив, це ремонтні роботи та благоустрій селища: приміщення та території дитячих садків, дороги та тротуари, освітлення та налагодження електропостачання. Доречі щодо енергетичного сегменту то тут потрібно відзначити роботу Черняхівського РЕМу та його керівника Петра Євгеновича Ільницького, сьогодні РЕМ і селищна рада як ніколи успішно та злагоджено співпрацюють. Черняхівський РЕМ  якіснозабезпечує електричною енергією 14328 побутових та 424 юридичних споживачів, які розташовані на території Черняхівського району загальною площею 850 кв.км. Електропостачання здійснюється за допомогою повітряних та кабельних ліній електропередачі 0,4-10 кВ загальною довжиною 1088 км, 284 трансформаторних підстанцій загальною потужністю 40.4 МВА. Річне надходження електроенергії в район складає 52,5 млн.кВт.-год. В загальному обсязі корисного відпуску електроенергії в район населення споживає 53,0%, промисловість, сільгоспспоживачі, та інші – 47,0%. Одним зі скромних результатів такої гармонійної роботи з місцевою владою, як я вже казав є сьогодні більшість гарно-освітлених вулиць нашого селища.

Консолідовано та результативно працює виконавчий апарат, заступник голови та весь депутатський корпус, роботу якого можна назвати чи не найкращою за всі часи. Депути збираються двічі на тиждень для вирішення повсякденних питань життя громади, що варто відзнаки.

Якщо говорити про інфраструктурні успіхи то упершу чергу слід відмітити Черняхівську школу, тут без коментарів.

З мертвої точки зрушилось питання по «Вопаку», торгівельну площу орендує ТОВ «Мальвіна сервіс плюс». Більше 10 років земельна ділянка не оформлялась для заключення договору оренди. Наразі ними взято рішення селищної ради на поділ земельної ділянки під торгівельне приміщення та стоянку автомобілів. Заключено договір оренди по автостанції, посувається справа по наведенню ладу на бувших так званих «трьох бичках». Також з мертвої точки зрушилось питання по «льоностанції», проблемним питанням залишається бувший інкубатор. Є прогрес з оформленням ділянок та сплати податків на території кооперативного ринку.

Нажаль продовжується забруднення каменярами території у стиртівському напрямку, це землі селищної ради,  що знаходяться у користування ДП «Україна» за межами населеного пункту. Якщо вже ми підійшли до території КХП то слід зазначити, що «Черняхівський елеватор» теж прогресує в плані оформлення землі та сплати відповідних відрахувань.

Задумано продовжити вулицю Миколи Дашкевича ( бувша Урицького) на 50 будинків, готується до затвердження детальний план. Таким чином учасники АТО зможуть отримати під забудову земельні ділянки.  

Проте є також багато недопрацювань та проблемних моментів у роботі селищної ради серед яких:

         -  Зона артезіанських свердловин. Відсутня охоронна зона артезіанських свердловин, територія заросла бур’яном , не обкошується, в охоронній зоні на відстані 10-15 метрів від артезіанських свердловин розміщені городи, які  обробляються громадянами ядохімікатами;

         - проект про організацію (установлення) зони санітарної охорони із спеціальним режимом джерел водопостачання не так і нерозроблений, охорона зони водного об’єкта не організована (не огороджена, не обвалована, не упорядкована);

Очисні споруди по вул. Індустріальній у відповідності із експлуатаційними вимогами на даний час належним чином так і не працюють.

         - Пожежні гідранти. На території Черняхівського селищної ради облікується 18 пожежних гідрантів, з них 5 (п’ять) вуличних та 13 (тринадцять) об’єктових пожежних гідрантів. Рекомендації щодо відновлення роботи джерел протипожежного водопостачання надані розпорядженням голови районної державної адміністрації від 12.11.2015 №217 не виконані. В місцевому бюджеті видатки на відновлення робочого стану об’єктів протипожежного водопостачання на 2016, 2017 роки не передбачувались. КП « Черняхів-добробут», підприємства, які мають на утриманні пожежні гідранти поточні ремонти та технічне обслуговування їх не проводили.

-  «Грейдер». Сьогодні  по району складаються  анкдоти про комунальний грейдер, точніше про його відсутність. Як тільки настає зима так і ця проблема вже традиційно щорічно падає разом з першим снігом та хурделицями на розлютовані голови черняхівців. Сьогодні на сором районному і селищному керівництву щоб у районі не було свого комунального грейдера.

 

  

ІНШІ НОВИНИ ЧЕРНЯХІВСЬКОГО РАЙОНУ

Черговий факт самовільного використання землі виявлено у Черняхівському районі. Державні інспектори Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області під час перевірки дотримання вимог земельного законодавства виявили факт самовільного зайняття земельної ділянки державної власності на території Клітищенської сільської ради Черняхівського району.

Фермер вирощував сільськогосподарські культури на земельному масиві загальною площею 120 гектарів. Під час перевірки встановлено, що землі використовувались без оформленого належним чином права власності або користування.

Розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, склав 126,2 тис. гривень.

Зважаючи на те, що у виявленому правопорушенні є ознаки злочину, відповідальність за який передбачено статтею 197-1 Кримінального кодексу України, матеріали перевірки передані до Головного управління Національної поліції у Житомирській області для вжиття заходів згідно з чинним законодавством.

У поточному році це вже другий випадок самовільного використання земель, виявлений інспекторами у Черняхівському районі.

 

Ксаверівці – 95. 22 жовтня у приміщенні Ксаверівського будинку культури відбудеться святковий концерт із нагоди 95-річчя села Ксаверівки. Перед односельцями слово триматиме голова Вільської сільської ради Петро Бєлий. Артисти Вільської ОТГ подарують ксаверівчанам свої найкращі концертні номери. Після концерту всіх присутніх пригощатимуть рибою, шурпою, бутербродами та рибною юшкою. Початок – о 12 год.

 

Футбол. Чемпіонат Житомирської області серед жінок: результати 2-го туру

У понеділок 16 жовтня, у спорткомплексі ім. В. Міщенка у с. Глибочиця Житомирського району відбувся матч 2-го туру чемпіонату Житомирської області з футболу серед жінок «Вручий» (Овруч) – ЖФК «Полісяночка» (Селянщина) , який завершився з нічийним рахунком – 2:2

 

13 жовтня 75 жителів Троковичів відвідали виставу у Житомирському академічному театрі ім І. Кочерги. Поїздка відбулася завдяки кандидату на посаду голови Оліївської об'єднаної територіальної громади О. Романчуку. Також ми дякуємо головному режисеру - художньому керівнику театру Н. Тімошкіній за неймовірно цікаву потужну енергійну виставу, завдяки якій пережили справжній катарсис. Захоплює все: сама постановка, костюми, світло, музика. Вистава просто зачаровує. Після виходу з театру усі одразу ж запитали, коли поїдемо наступного разу.

Відвідали могили та батьків загиблих.

 

17 жовтня перший заступник голови райдержадміністрації Микола Жилінський та заступник голови райдержадміністрації Людмила Заворотнюк до Дня захисника України привітали матерів загиблих воїнів АТО Власюка Романа та Рибака Михайла, вручили їм грамоти та подарунки.

 

На території Черняхівського району поширюється вирубка лісів без наявних дозвільних документів та/або із порушенням норм чинного законодавства, що поступово призводить до екологічної катастрофи. А самі лісові квоти видаються в таких масштабах, що приводить до знищення лісів.

Жителі населених пунктів, поблизу яких здійснюється варварське різання та вивезення лісів сильно занепокоєні даним фактом, так як безконтрольна вирубка дерев несе в собі загрозу не лише на визначеній ділянці лісу, а й значно підвищує ризики повеней та паводків, погіршується якість грунту та його родючість. Крім цього, вирубування лісів зумовлює зменшення біорізноманіття, знищення ареалів рідкісних видів флори і фауни, загибель цінних природних екосистем.

На всі звернення та скарги усні, особи що вчиняють дані протизаконні дії надають відповіді, про наявність дозволів на проведення вирубки, або проведення запланованих санітарних заходів по розчистці лісу, що суперечить дійсності, так як нищать здебільшого здоровий та молодий ліс.