20 April 2024, 02:35 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Візит Адольфа Гітлера до СРСР у 1935 році. "ТЕОРІЯ ВЕЛИКОЇ ЗМОВИ"

Дійсно, укладанням так званої «Міюнхенської змови» та підписання Договору про ненапад, який частіше називають пактом Молотова – Ріббентропа, передували досить тісні економічні, політичні і навіть військові зв’язки між Німеччиною та Радянським Союзом. Що  було, то було до війни, до нападу Німеччини на Країну Рад. Чи євелика різниця між тими, хто підписував договір, писав ті дипломатичні листи, наводив стосунки, та тими, хто вилизував гітлерівцям зади під час війни, допомагаючи винищувати та перетворювати у тупе бидло свій власний народ ?! Одні сприяли та наближували найбільшу трагедію століття, інші допомагали їй вже по ходу справи. 

Але все ж таки потрібно надати реальну оцінку підписаним домовленостям між двома найсильнішими країнами того часу  і обстановці, в якій вони були підписані. Адже занадто багато бруду вилито від звичайного незнання, пов’язаного з вивертанням історії .

Улітку 1935 року Англія, на порушення Версальського договору, підписала з Німеччиною військово-морську угоду, за якою остання одержала право мати надводний флот, водотоннажність якого становила б 35%, а підводний – 60% від британського. Угода виглядала парадоксальною, адже збільшення германського флоту, і, тим більше, кількості підводних човнів, здавалося, насамперед, загрожувало могутності самої Англії. Однак парадоксальність була гаданою і зникала при аналізі програми військово-морського будівництва Німеччини. Проте це вже інша історія. Нас цікавть дипломатична гра, що відбувалась за міжнародними кулісами.

Як діяв і як реагував на це Гітлер і чи має право на існування міфічна "Теорія змов 20 століття"?! Пропоную свою авторську версію подій та міркувань щодо цього у своєму  блозі який ви щойно читаєте.

"Теорія змов"! Ще це таке і яке відношення до цього утаємниченого "масонського" словосполучення мають великі диктатори 20 століття Гітлер і Сталін?! Про все по порядку.

Перша половина  1935 року, нацисти які нещодавно прийшли до влади у Німеччині освоюють  премудрості практичного управління великою країною.

Гітлер їде на своєму особистому мерседесі на аеродром Берліна, перед відльотом до Москви. Так починалась поїздка фюрера Третього рейху в СРСР на особисте запрошення Сталіна. Цей візит в 30-ті роки був широко відомий в СРСР і за його межами, але після Другої Світової війни всі відеоплівки і світлини з участю Гітлера і Сталіна були знищені. Події описані в блозі відбувались одразу після приходу до влади нацистів.

 200px-Hitler Polen Sep. 39 Josef Gierse

Передісторія

Відразу після "ночі довгих ножів" в Німеччині Сталін направив через свого представника в Лігу Націй пропозицію про створення Армії Ліги Націй для протидії Антикомінтернівського пакту. Пропозиція і проект було відхилено великою четвіркою Ліги. Боячись, що Гітлер може стати зброєю в руках імперіалістів, яке буде направлено проти СРСР, Сталін з Молотовим вирішив вступити в союз з Гітлером, і першим кроком до цього стало запрошення Сталіна відвідати СРСР. Тобто вирішили зіграти на випередження ідучи у вабанк.

"Дорогий фюрер Адольф Гітлер. Я давно вже стежу за вашими успіхами на посаді керівника Націонал-Соціалістичної Робітничої Партії Німеччини і на посаді Рейхсканцлера Німеччини. Я висловлюю вам своє глибоке захоплення. У нашого і вашого народу спільні вороги - Англія і Франція. У наших партій схожі цілі. і тому, я як очільник своєї країни, і свого народу, пропоную вам свою руку дружби. Разом ми можемо досягти більшого, ніж окремо. я запрошую вас відвідати нашу країну з візитом, щоб ви побачили свого друга і союзника. Чекаю зустрічі, дорогий фюрер. З повагою Й. Сталін "- Приватний лист Сталіна Гітлеру.

Спочатку Гітлер відмовлявся від візиту в СРСР, і багато його соратників по Партії підтримували його рішення з антикомуністичних міркувань. Однак К. фон Нейрат зайняв протилежний позицію, і навіть не послухався Гітлера,  не надіславши в радянське посольство відмову. Фон Нейрат звернувся за допомогою до Гіммлера, який зайняв нейтральну позицію в цьому питанні. Гіммлер порадив поговорити про це з Фюрером в неофіційній обстановці. Через місяць в резеденцій Гітлера в Баварських Альпах, Гіммлер познайомив Нейрата з Ріббенторопом. Під час розмови з Гітлером про можливий візит в СРСР, Гітлер несподівано розлютився, і почав при всіх паплюжити Нейрата. Вибравши момент, коли Гітлер заспокоївся, Ріббентроп, користуючись своїм талантом вести бесіду, натякнув фюреру про перспективність проекту радянсько-німецького зближення. Гітлер вирішив поговорити з Ріббентропом наодинці, і вже через дві години Гітлер дав свою згоду фон Нейрату. Через кілька днів Сталін отримав ствердну відповідь з радянського посольства в Німеччині.

 

ВІЗИТ

Підготовка до візиту

У зв'язку з внутрішніми проблемами в Німеччині, візит відклали на рік. Тим часом Гітлер призначає Й. фон Ріббентропа своїм особистим радником з цього питання. Так як, починаючи з приходу нацистів до влади, в Німеччині велася антикомуністична пропаганда, Ріббентроп радить Гітлеру переконати німців (за допомогою відомства Геббельса), що Сталін порвав з німецькими комуністами і комунізмом взагалі. Приблизно через рік антикомунізм в Німеччині впав. Те ж саме зробив і Сталін - початку пропагуватися радянсько-німецька дружба; затверджувалася, що Німеччина будує "свій соціалізм". Візит був призначений на квітень-травень 1935 року. З собою в СРСР Гітлер вирішив взяти фон Нейрата, Гіммлера, фон Ріббентропа, Герінга, Геббельса, особистих перекладачів і Єву Браун. За тиждень до прильоту Гітлера в Москву, 27-го березня, туди була відправлена ​​спец. рейсом особиста охорона Фюрера - 1-я рота 1-ї Дивізії "Лейбштандарт" СС. У Москві ж було вжито заходів для того, щоб на Гітлера і Сталіна не було скоєно замах. Приліт Гітлера в Москву був призначений на 1-е квітня.

 

Москва

При прильоті Гітлера в Москву його зустрічав спільний радянсько-німецький оркестр. При першій зустрічі з Сталінин Гітлер обмінявся з ним рукостисканням. Слідом за цим інші гості обмінялися рукостисканнями і привітаннями з радянськими керівниками. Після цієї церемонії, радянські керівники та німецька делегація сіли в підготовлений кортеж. Гітлер їхав разом зі Сталіним в новій машині ЗІС-101, разом з ними їхав перекладач і особистий охоронець Сталіна в якості водія. При приїзді в Кремль, двох вождів також зустрічав спільний оркестр, після чого було зроблено прийом в залі для гостей, де Сталін виступив з трибуни: "Товариші з дружньої нам Німеччини. Я безмежно радий вашому приїзду і особливо радий вашому фюреру, Адольфу Гітлеру, за надану цим приїздом нам велику честь. Я сподіваюся, що цей візит прокладе міст між нашими партіями і між нашими великими народами, і відкриє їм дорогу в світле майбутні. і як сказав мій гість, і від нині мій товариш, Адольф Гітлер: "то що ми говоримо сьогодні буде забуто. А то що ми робимо, буде жити тисячі років ". З приїздом вас всіх, товариші" - І. В. Сталін під час прийому.

180px-39 Zis Stalin

Промова Сталіна була зустрінута оплесками як радянських лідерів, так і німецьких. Гітлер попросив дозвіл сказати кілька слів на трибуні, і був особисто прідведений до трибуни Сталіним. Після чого Гітлер виступив у  своєму емоційному халеричному стилі, що перекладачі ледь встигали перекладати:"Дякую вам пан Сталін за ваші зворушливі слова. А також дякую всім тим хто допоміг здійснитися цього дня. Наші ідеї багато в чому развлічаються, але вони ж і багато в чому сходяться. Наші головні вороги Франція, і Англія роблять всі зусилля щоб зупинити тисячоліття майбутнього процвітання . Вони уярмлення єврейськими, і масонськіми грошима, правителі обдурюють власний народ, і намагаються обманювати нас. Але наші однодумці в їх країнах теж готують свої революції, їх народи вже задумуються про це. Ви скинули свого царя, ми скинув своїх псевдо-лідерів, ми створили нові форми влади, але ворог не дрімає, ворги  серед нас, і вони отруюють наші народи. Війна з ними вже йде, і агресори стануть жертвами! Ми переможемо наших ворогів, ми звільнимо цей світ! І сьогоднішній день являється провидінням цього! Сьогодні ми об'единяемся для боротьби за наше майбутні! " - А. Гітлер під час прийому.

Мова Гітлера викликала грім оплесків не тільки з боку німецьких представників, а й також у радянських. Сталін також аплодував Гітлеру. Після цього пішов бенкет на честь приїзду. Під час бенкету Гітлер подарував Сталіну свою книгу "Майн Камп" з особистим автографом. Сталін у відповідь подарував Гітлеру позолочений іменний Маузер, і іменну Шашку. Після бенкету Сталін і Гітлер розпрощалися з один одним, і Гітлер з німецькими представниками виїхали в готель Метрополітен, яка була вже взята під охорону 1-ї роти Дивізії "Лейбштантарте" СС, згідно зі спільним планом. На наступні ранок Гітлер разом зі Сталіним поїхали на основні будівельні. майданчики Москви, і на Заводи міста. 3-го квітня Сталін запросив Гітлера до Великого театру, де Гітлеру була показана П'єса "Іван Сусанін", Гітлеру П'єса не сподобалася, хоча він весь день посміхався. Наступні дні до 13-го Квітня Гітлер відвідав всі визначні пам'ятки Москви, і піонерські табори. Де він був вражений відданістю піонерів Сталіну.

 

Ленінград. Виставка "Коммуністічіскій культуризм".

14-го квітня Гітлер, і Сталін прибувають до Ленінграда, де закінчилася забудова міста. Відкриття виставки "Комуністичний культуризм" зв'язку з візитом Гітлера відстрочили на місяць. Після відкриття виставки, і обходу нових будівель нового стилю, Гітлер був вражений новою культурою Росії, і переконався що та Росія епохи Царів, і віри в Бога загинула. Однак Гітлер після початку Другої Світової війни, буде говорити що нова культура більшовиків являється заразною для всього світу, і що вона варварська по відношенню до Європейської культурі. Під час виставки у Гітлера також виникла ідея перетворити Берлін в щось подібне, але вже з нацистською архітектурою. У Ленінграді Гітлер пробув до 19-го квітня.

Волхов. Архангельськ. Мурманск.

У Волхов Гітлер прибув 19-го квітня, і пробув там до наступного дня. У Волхові Сталін показав Гітлеру колгоспи півночі, завод меблів, і Волховського ГЕС. 20-го квітня Гітлер з Сталіним прибув в Архангельськ, де були головні суднобудівні верфі Північного флоту. Знову ж Гітлер був вражений розмахом будівництва. У складальних цехах стояли 4 есмінця, а на фарватері вже готові перші есмінці "Полярник", "Сталін", "Кіров", і "Молотов". Сталін запросив Гітлера відправитися з ним на вже готовий есмінець "Полярник", і на ньому з іншими есмінцями відправитися в Мурманськ. Гітлер дав згоду, і вже через два днів 23-го квітня есмінці вирушили до Мурманська. В Мурманськ Гітлер і Сталін прибутку через день. У Мурманську Гітлеру показали судноремонтні заводи і фарватери для кораблів. 26-го квітня почалися військові навчання на яких були особисто присутні Гітлер і Сталін. Вперше в маневрах брала участь морська авіація. Після показаного пілотажу, Гітлер відійшов до Герінгу: -Герман. Треба б показати цій хвалькуватій людині що наші пілоти краще. - звичайно мій Фюрер, це можна влаштувати.

Гітлер після навчань запропонував Сталіну влаштувати показові вчення між Німецькими, і Радянськими пілотами. Сталін посміхаючись погодився.

29-го квітня Гітлер і Сталін повернулися в Москву на літаку. Через день Сталін запросив Гітлера на Парад 1-го травня. Гітлер погодився. Вранці першого травня, Сталін відвів Гітлера в мавзолей Леніна, де паказал йому мумію Леніна, і сказав що Ленін буде жити завжди. Після відвідин Мавзолею, Сталін, Гітлер та  інші з ними піднялися на трибуну Мавзолею, і стежили за парадом на Червоній площі. На параді була вся військова техніка РСЧА, а також в повітрі були літаки радянської авіації. Гітлер сприйняв це як виклик, однак стримався.

 Парад-Сталин-Гитлер

Куйбишев. Сталінград. Дніпропетровськ. Київ.

2-го травня Гітлер разом з Сталіним поїхав до Куйбишева. 4-го травня вони прибули в Куйбишев, куди вже прибули німецькі авіатори. 5-го травня відбулося авіа-шоу, в якому брав участь перший ас СРСР В. П. Чкалов. Доволі великий професіоналізм показали радянські пілоти. Однак Сталін будучи в хорошому гостинному настрої сказав, що вражений профессіанолізмом німецьких льотчиків. 7-го травня Гітлер, Сталін, німецькі представники і льотчики сіли на річковий параход "Щорс", і вирушили до Сталінграда. На всьому шляху проходження протягом 11-ти днів Сталін показував Гітлеру річкові міста, і розвиток інфраструктури берега. Гітлер знову був вражений розмахом робіт радянських людей. По прибуттю в Сталінград 18-го травня, Гітлера і Сталіна зустрічали до 6000 чоловік. І як завжди спільний аркестр. Сталінград був центром культу особи Сталіна. Майже на кожному кроці були пам'ятники Обороні Царицина, пам'ятники Сталіну, його погруддя. Так само в цьому місті були одні з найбільших заводів південної Росії. 21-го травня Гітлер і Сталін поїхали в Україну, у Дніпропетровськ, де знову Гітлер був вражений індустрією міста. 27-го травня сівши на річковий пароплав "Червоний Дніпро", вони вирушили до Києва. 29-го травня прибувши до Києва Сталін показав Гітлеру військові навчання РСЧА. 1-го червня Гітлер і Сталін Повернулися до Москви.

 

Кінець візиту. Укладання договору.

З 3-го по 10-е червня в Кремлі, в будівлі уряду пройшли переговори з Німеччиною, які дали початок так званим "Новим відносинам". Ці переговори стали початком неймовірного  злету кар'єри  Ріббентропа, який пізніше став Міністром закордонних справ Німеччини. Завдяки цьому також зміцнився на своїх позиціях і Молотов. Також це послужило початком військового, і політичного співробітництва між Німеччиною і СРСР. Для координації дій урядів СРСР і Німеччини в Кремлі і в рейхсканцелярії були створені пункти міжурядової зв'язку. 11-го червня відбувся прощальний прийом в Кремлі. На якому Гітлер сказав: "Я вражений тим, що ваша країна досягла за такий, порівняно невеликий проміжок часу . Тепер у нас є союзник і друг. Як зауважив ваш лідер товариш Сталін:" Те що ми робимо сьогодні небуде забуто. Те що ми робимо буде жити тисячі років ". Дякую вам за запрошення, і такий чудовий прийом" - А. Гітлер з трибуни.

Вранці 12-го червня Гітлер і Сталін поїхали на аеродром Москви, де Гітлера проважают все той же спільний оркестр. Німецька делегація обмінялася рукостисканнями з радянськими лідерами рукостисканнями, і о 15.00 за московським часом літак Гітлера злетів з аеродрому.

  

Підсумки

Одним з наслідків візиту було підписання вже пізніше важливого договору, нареченого на Заході "Залізним пактом", або "Стальним пактом". Саме цей договір і зіграв ключову роль на початку Другої Світової війни. Також Гітлер після цього візиту вирішив наблизити Берлін до рівня Культурного центру Ленінграду. Сталін же був радий тому що знайшов вигідного союзника в Європі. На Заході ж цей договір сприйняли як підготовку до війни, і дуже часто критикували цей візит. Не дивлячись на те що Муссоліні був стійким антикомуністом, він заявив що цей договір являється прикладом політики 20-го століття, і багато в чому навіть разхвалив Гітлера і Сталіна. Однак сам Муссоліні не наважився зробити висновок щодо договору Німеччини з СРСР. Японія практично ніяк не відреагувала на цей візит, і складений договір, так як була сильно зайнята своїми проблемами.

Помітний слід у культурі

Візиту Гітлера був присвячений радянський документальний фільм "Німецький вождь в СРСР". Після Другої Світової війни всі копії цього фільму були знищені, єдина збережена копія зараз зберігається в архівах ФСБ-КДБ. Також цьому візиту були посвяченні кілька художніх фільмів. Німецькі плівки і світлини також були знищені НКВС. Збереглося лише маленьке число фотознімків які не були в НКВС, і МДБ. В СРСР розмови і спогади на цю тему було накладено строгу заборону. На Заході ж ця тема стала досить популярна завдяки кінематографу і різної літератури на цю тему. Дана тематика отримала неформальну назву -  "Теорія змови".