20 April 2024, 07:37 Житомир: °C
Марія Моісеєнко
Заступник голови Житомирської обласної організації ВО "Свобода", викладач

Чи відбудеться у нас власне «житомирське диво»

  Нещодавно помер перший прем'єр-міністр республіки Сінгапур, творець "сінгапурського економічного дива" Лі Куан Ю.

Політик вивів Сінгапур за рівнем життя та доходами на душу населення з країн третього світу на рівень перших – високоцивілізованих.  Людина, яка довела, що ефективне управління державою неможливе без професійних та відповідальних службовців.

Для нашої країни – це одна з найболючіших тем. Адже ефективний чиновник – на вагу золота.

Державна фіскальна служба України у березні провела додатковий прийом документів від кандидатів, які мають намір зайняти посаду начальника Головного управління ДФС у Житомирській області. Документи подали 6 кандидатів.

Глянувши на список та біографію претендентів, я засмутилась. Більшість – це представники старої системи, які навряд принесуть в такий важливий державний орган «нове дихання».

Єдиний кандидат з-поза системи - Олег Комісарчук.  Людина  молода,  але вже, схоже, досвідчена.  Правда,  видається, що він афільований з нардепом Розенблатом -  працює на посаді директора ПП Аудиторська фірма «Фаворит». Та  сподіваюсь, що це лише збіг, бо дуже хотілося б, щоб, у разі чого, службою управляла людина не заангажована.

На жаль, в теперішніх відомствах  навіть у  амбіційних людей,  професійна деформація змінює свідомість. Через низьку зарплатню та стару систему, вони змушені займатись схемами та оборудками, що пов’язані з корупцією. Основний персонал в таких органах не часто висококваліфікований, а керівники хоч і мають здатність до реальних змін, але замішані в схемах, тому все лишається по-старому, а місцями й погіршується.

Саме тому, ми можемо та мусимо вимагати від керівництва держави призначати людей з високою репутацією, але при цьому маємо вимагати для них і достойну зарплатню. Адже, дивлячись на досвід Лі Куан Ю, можна ствердно говорити, якщо державні службовці отримуватимуть високу зарплатню,  але у випадку  корупційних дій  відповідатимуть незалежно від висоти посади чи наближеності керівника до «верхівки», то через досить короткий час ми матимемо власне «житомирське диво».