23 April 2024, 16:53 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК. РУХАЄМОСЯ У БІК СУЧАСНОЇ ОСВІТИ

 Традиційно прийнято перед початком нового року підводити підсумки минулого. Новий навчальний рік ось-ось уже розпочнеться і я хотів би прозвітувати про те, що нам вдалося зробити в плані підготовки шкіл до нового навчального року та що планується зробити протягом наступного навчального року.

Початок року у освітніх закладах розпочинається 1 вересня і я хотів би трохи розставити акценти на проведенні свята першого дзвоника, про що вже говорилося неодноразово.

Свято повинно бути «дитиноорієнтованим» - тобто без годинних промов адміністрації, запрошених чиновників чи депутатів. Дітям це не цікаво і такі промови не потрібні. Якщо у депутату округу є бажання відвідати свято, то краще з’ясувати потреби школи чи конкретного класу і зробити їм подарунок, надавши конкретну цільову допомогу. Нехай ваші справи говорять за вас. Не потрібно підвищувати соціальну напругу та розводити демагогію. Щирі привітання та коротка, лаконічна промова буде більш доречною.

Ми ці питання обговорювали і з депутатами, і з адміністраціями шкіл, і з батьківськими комітетами – розіслали листи з роз’ясненнями та рекомендаціями. Стосовно сценаріїв свята – то це повинна вирішувати кожна школі окремо – немає ніяких шаблонів та рамок. Тим більше, у контексті автономізації закладів освіти адміністрація школи повинна сама вирішувати такі питання.

Головне – щоб свято було цікаво самим дітям та по часовим рамкам тривало не більше години. Особливо важко витримати годинні лінійки першокласникам. І це потрібно враховувати.

Щодо нового навчального плану, рекомендованого Міністерством освіти – так, школярі початкової школи відчують деяке полегшення. Домашні завдання на вихідні, свята та канікули, додаткове навантаження скасовано.

Хочу зазначити, що наші вчителі та педагоги цілком готові до нових змін і йдуть або намагаються йти у ногу з часом. Зокрема, у Житомирі є школи-учасники всеукраїнського пілотного процесу щодо втілення реформ та аналізу тих реформ, які відбуваються. Викладачі є активними учасниками цього процесу, їздять на тренінги, курси підвищення кваліфікації. Класи вже трансформуються у нову сучасну українську школу. 

Скоро будемо підводити підсумки великого проекту з перезавантаження освіти за участю ГО «Освіторія». Початок цього проекту стартував ще 22 квітня, де учасники проекту (запрошувалися всі бажаючі) згенерували більше 50 концептуальних та інфраструктурних проектів. Засідання експертної комісії відбудеться на початку вересня, за результатами буде обрано 5-6 проектів, які будуть реалізовані протягом цього навчального року.

Головне, що держава нарешті повернулася обличчям до освітян і почала враховувати їх потреби та побажання. Стосовно Житомира, без зайвої скромності підкреслю, що ми давно активно підтримуємо наших вихователів, педагогів та вчителів. У цьому році не було проблем із заробітною платою. Звернулися з поданням про збільшення фінансування цієї галузі до Кабінету Міністрів. Зокрема, мер міста та депутатський корпус пішов назустріч викладачам, які працюють в садочках, збільшивши їм заробітну плату до вересня місяця.

Неодноразово я також розповідав про створення лабораторій для занять фізикою, хімією, біологією. Класи матимуть купу спеціального обладнання – цифрові датчики, які збиратимуть дані та зніматимуть показники, спеціальне програмне забезпечення, комп’ютери, тощо. Сучасне новітнє обладнання дасть змогу аналізувати та моделювати проекти згідно отриманих даних.

Такі кабінети – суттєвий крок до зацікавлення дітей наукою та виховання нового покоління серйозних вчених. Поки що ці кабінети є у ліцеї №25 та ліцеї при ЖДТУ, але це тільки початок.

В контексті обладнання шкіл сучасними технологіями, то в цьому році всі дошкільні навчальні заклади міста Житомира було обладнано мультимедійними дошками.

Медіатеки – спеціально обладнані кабінети з м’якими меблями та безкоштовним доступом до мережі Інтернет запрацюють уже у 5 Житомирських освітніх закладах – ЗОШ№ 6, 7, 28, гімназія №23, міський колегіум. До речі, на урочисте відкриття медіатек ми очікуємо першу леді країни, адже це проект Президента, який ми розпочали втілювати одні з перших в Україні.

Більше того, нам вдалося запустити великий масштабний проект для дитячого дозвілля та позакласних занять «Gurtok.org». Тут зібрана найбільша база гуртків та організацій, які працюють з дітьми у місті Житомирі.

Ще ми вирішили зробити декілька навчальних роликів про життя визначних земляків, щоб діти мали змогу вивчати культуру та історію власного краю у цікавий для них спосіб. Ось трейлер першого із них. https://youtu.be/4gb9nuTSpGI . Прем'єра самого фільму відбудеться за декілька тижнів. Після цього фільм буде розповсюджений по навчальним закладам для використання в роботі. 

Переходячи з високих матерій до матеріального забезпечення підручниками – ці питання знаходяться виключно в компетенції МОН України. Ситуація у Житомирі досить непогана – забезпеченість навчальною літературою складає 96%. Крім того, міською радою було виділено кошти на закупівлю підручників для 4 і 7 класів.

Завершуються роботи по утепленню 10 шкіл по проекту НЕФКО та 5 дошкільних закладах по проекту SEKO.

До початку нового року функціонуватимуть 3 нових спортивних майданчики для міні-футболу на території шкіл.

Проведено капітальні ремонти 2 актових залів та 2 спортивних залів.

Загалом, хочу відзначити, що гарні результати у будь-якій сфері життя можливі лише за умови командної роботи – мешканців, чиновників та депутатів.

Рухаємося далі!