20 April 2024, 09:47 Житомир: °C
Виталий Мельничук
Вице-президент инвесткомпании «КІНТО». (в 1990-1992 - председатель Житомирского горсовета и его исполнительного комитета)

Кличко і "йолка"

Відвідали  сімєю новорічну ялинку на Софіївській площі в Києві та "новорічний куточок" на Михайлівській площі. І не даремно, вражень багато.

На Софіївській площі ялинка справді гарна, із смаком зроблена, з любов’ю поставлена, але все інше – несмак і суцільний торг! Весь  простір периметру площі заставлений МАФ-ами, палатками, заповнили запахом пережареного м’яса і неякісного горілого масла, смородом туалетів, що стоять впритул до цього дійства, якимось дідам морозам та снігуроньками, що на кожному кроці пристають сфотографуватися за 20 гривен, а їх там з півсотні… І все це – на закритому просторі, де три входи –виходи, а висота загорожі цього «загону» з одного боку доходить до трьох метрів. І повсюди – торг, торг, торг… Прямо тут на Софіївській, поряд із тисячолітніми Храмами, поряд із могилами на вході в Софіївку…. Гарну ідею – ялинку на Софіївській віддали в руки примітивним торгашам, у яких в голові крім того, як із людей максимум грошей витягнути – нічого іншого не було і немає. Ні смаку, ні душі, ні свята, ні розуміння. Це «молодші брати» найбагатшої київської верстви – забудовників, що нищать сьогодні Київ забудовою, яка йде всупереч Генплану і здоровому глузду, перетворюючи місто на кам’яні джунглі, де людині місця немає. А ці – «менші брати» нищать простір поточного життя, бо потрібно під «тему» Нового року урвати побільше.

А на Михайлівській площі – ще гірше. Там навіть ялинки немає.  В повітрі ще більш насичений, ніж на Софіївській, запах пережареного масла і м’яса, вперемішку із запахом туалетів. А ще – купа псевдо атракціонів, списаних в утіль на Заході ще років 20 тому і привезених на «дату» для київських «лохів» і їх дітей…

І це – на ВХОДІ в діючий Монастир. В Монастир, який три роки тому, коли бандити Януковича гналися за студентами, відкрив браму і впустив дітей до себе, Монастир, який потім вперше після навали в 1240му монгольського Хана Батия на Київ, бив в набат, коли вони хотіли знищити Майдан і всіх нас, хто там був. Монастир, якому скоро 1000 років. А Київський міський голова Віталій Кличко і його заступники та причетні до цього начальники головних та інших управлінь і міських служб на самому вході в Михайлівський Монастир торжище зробили. А там ще й перший в Києві знак Голодомору і пам’ятник скорботи за мільйонами безневинно загиблих...  хіба в Києві місць інших немає, де новорічні продажі можна зробити? Чи немає закладів, куди люди, погулявши по площі, подивившись ялинку на Софіївській, не в принизливому загоні для стада овець, як зараз, а НА ВІДКРИТОМУ ПРОСТОРІ!!! підуть потім поїсти, якщо захочуть? Є все це, звичайнор є, наприклад величезна Контрактова площа.... Та тут нестримна жадоба до грошей – будь якою ціною. А як же – Новий рік – «жнива»! Потрібно із цим щось робити, поки ця пошесть на розповсюдилась на інші міста.