20 April 2024, 02:59 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

КАНДИДАТУРА НА $150 МЛН

 Дещо про можливого прем’єра

 Причин, чому цей уряд та прем’єр мають піти, більше ніж достатньо. Заручниками прем’єрських амбіцій Яценюка є президент, парламент і країна загалом. Якби Яценюк був справді європейським прем’єром, він би пішов у відставку лише через те, що має рівень довіри менше 2% суспільства.

Декілька тижнів мова про можливу кандидатуру. Називають Саакашвілі, Гройсмана, Яресько, Луценка та Турчинова.

Найбільш оптимальною для основних політичних гравців є Наталія Яресько. Вона не має яскравих політичних амбіцій, не представляє жодну політичну силу, є кандидатурою, яка прийнятна для ЄС та особливо для США.

Яресько більш за все буде технічним прем’єром. Її головним завданням буде забезпечувати економічну та фінансову стабільність, а також добиватися своєчасного надходження коштів від міжнародних донорів і кредиторів. За таких обставин годі сподіватися на значне економічне зростання, стрімкі реформи або кардинальні зміни.

Наступним кроком після відставки уряду Яценюка будуть дострокові парламентські вибори. Адже фракція НФ неодноразово заявляла про вихід з коаліції. Хоча де-факто коаліції немає вже декілька місяців, а саме після того, як звідти вийши Ляшко, «Батьківщина» та «Самопоміч».

Ймовірно, вибори відбудуться восени, обговорюється навіть дата – 30 жовтня.

Призначення Яресько може бути вигідне й самому Яценюку. Він матиме час підготуватися до виборів і, найголовніше, перейти в опозицію. Розповідаючи, хто йому заважав та як він старався, Арсеній Петрович може задіяти свій хист у цій справі. Маючи підтримку певних олігархів та їхніх кишенькових медіа, «Народний фронт», який вже давно списали як партію, може поборотися за можливість знову потрапити до парламенту. Неспроста в інформаційному просторі Житомира останніми місяцями активізувалися мажоритарні кандидати «Народного фронту». Можливо, вже закладається ґрунт для кампанії.

Хоча цілком імовірно, що історія з достроковими виборами та зміною прем’єра розігрується Банковою, щоби впливати на Яценюка та його фракцію. І можливо, що президент не піде на дострокові вибори. Більше того, велика кількість депутатів самі не бажають цього.

Стосовно Наталії Яресько. Вона хоч і змінила американське громадянство на українське, але має дуже сильний зв’язок з Вашингтоном. Яресько як співвласниця компанії з управління активами та українських інвестиційних фондів Horizon Capital. Зареєстрованих у штаті Делавер, залежала у своїй заробітної платі та інвестиціях від ґранту у розмірі 150 млн доларів, виділеного Агенцією з міжнародного розвитку (США).

Яресько народилася в українській емігрантській громаді в Чикаго і має прізвище свого батька Джона Яреська. У 1989 році Наталія Яресько вийшла заміж за Ігоря Фіґлуса і носила його прізвище до 2010 року. Фіґлус був керівником Американської торгівельної палати в Україні. Після того, як Фіґлус очолив Західний фонд NIS Enterprise (WNISEF), Яресько виконувала функції президента і головного виконавчого директора цього фонду. До цього Наталія працювала керівником економічного відділу посольства США в Україні. До цього працювала у Державному департаменті у Вашингтоні. Цікаво, що Фіґлус працював також у посольстві США в Києві, коли Яресько обіймала там посаду. Яресько є засновницею інвестиційної компанії Horizon Capital та керуючою партнеркою цієї компанії, де вона поєднувала свою діяльність із роботою у WNISEF.

Без Ігоря Фіґлуса (а насправді, без уряду США) в Яресько не було б інвестиційного бізнесу в Україні. Кошти на фінансування бізнесу та їхні партнерські внески, як виявилося, надходили з Вашингтона.

Уряд США через Агенцію з міжнародного розвитку (USAID) виділив ґрант WNISEF у розмірі $150 млн. Саме від цих коштів залежали інвестиції компанії Horizon Capital.

Horizon Capital заявляв про успішність своїх фондів завдяки тому, що у збиткові роки не були опубліковані звіти. У роки керівництва Яресько компанія принесла прибуток лише у 2007 році – $1,8 млн та у 2011 році – $401 662. Всі інші роки були збитковими для компанії. Основними активами були активи, вкладенні USAID у розмірі в $150 млн.

Американські джерела свідчать, що, згідно з інформацією її колишнього чоловіка, Наталія Яресько здійснювала фінансові злочини.

Після розлучення колишній чоловік розкрив усі подробиці в документах, які подав до канцелярському суду штату Делевер (Chancery Court of Delaware) у 2012-13 роках.

От що казав суддя щодо цієї справи: «Суд зіткнувся з незвичайними обставинами, коли після розлучення колишня дружина, яка є співзасновницею однієї компанії-позивача і очолює іншу, намагається примусити чоловіка дотримуватися угоди про нерозголошення на шкоду його інтересам».

Ігор Фіґлус виступав у суді з інформацією про фінансові махінації. Наталія Яресько звернулася до суду Делавера в жовтні 2012 року і домоглась для Фіґлуса тимчасової заборони на подальше викриття інформації щодо її діяльності.

В одному з коментарів аналітик Тімоті Ешем із Standard Chartered Bank характеризує Наталію Яресько так: «Яресько дуже добре підготовлена, досвідчена та дуже терпелива. У неї є унікальна можливість зняти слухавку і зв’язатись із будь-якою особою, яка приймає рішення у Вашингтоні, без передмов. Її знають та їй довіряють». Не дивно, чому багато інформації про діяльність інвестиційних компаній та фондів, які замішані у скандалі, є маловідомою.

Видалена практично вся інформація про діяльність інвестиційної компанії Horizon Capital. Але є інформація про те, що у 2010 році Володимир Хорішко та Сергій Прокаєв отримали $40 млн за продаж неконтрольного пакета акцій Horizon Capital. Ось тільки куди зникли ці гроші, невідомо. Одним із можливих варіантів зникнення коштів є банальне виведення з акціонерного капіталу в зарубіжні офшори. Однак шанси провернути подібну аферу без відома керівника фонду мінімальні. Скільки коштувало таке «схвалення» учасники ринку не знають. Але стверджують, що Наталія Яресько не могла не помітити, як інвестиції фонду «зливають» на рахунки зарубіжних банків.

Чи призначать Яресько прем’єр-міністром – питання, яке вирішиться найближчим часом. Але, що це дасть суспільству?