28 March 2024, 23:39 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

РАДЯНСЬКИЙ ДЕНЬ МОЛОДІ АБО ЧОМУ МИ СВЯТКУЄМО РАДЯНСЬКІ СВЯТА?

У неділю, 26 червня, в Україні святкували День молоді. Всі офіційні особи вітали українську молодь зі святом. Але ніхто не поцікавився, з чим саме вітали. А вітали українську молодь із радянським святом!

 

 

Днем радянської молоді, 26 червня, затверджений 7 лютого у далекому 1958 році. В 1994 році Президент України Кравчук своїм Указом поширив у державі радянське свято. Свято навіть не назвали Днем української молоді!

Наше суспільство досі знаходиться під впливом радянської культурної матриці, святкуючи їхні свята. Велика кількість пострадянських країн відмовилися від святкування Дня молоді за радянським зразком. Навіть Росія, яка позиціонує себе правонаступницею Радянського Союзу, святкує день молоді 27 червня, а не в останню неділю червня, як було при СРСР.

Не є принциповим, коли святкувати День молоді. Важливо, яка історія та який сенс мають ті чи інші свята. І якщо ми змінюємо радянські назви, прибираємо радянську символіку та виправляємо історичні маніпуляції, то варто і замінити радянські свята на українські. І тоді цей день, крім свята, буде нести і смислове навантаження.

 Загалом, у світі День молоді відзначають на міжнародному рівні тричі:

12 серпня – Міжнародний день молоді ООН (відзначається з 1998 року);

10 листопада – Всесвітній день молоді (відзначається з 1945 року);

Світовий день молоді, заснований Св. Папою Іоаном Павлом II (немає визначеної дати святкування).

 Тому ми можемо обрати одну із міжнародних дат та святкувати. Необхідно, щоб в Україні святкували День української, а не радянської молоді, і щоб цей день мав національні особливості.

За роки Незалежності українська молодь на це заслужила!