29 March 2024, 15:32 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

ТРОТУАРИ ПО-ЖИТОМИРСЬКИ: ЗАРАНО СТАВИТИ КРАПКУ

У ході кримінального розслідування попередньо було встановлено, що бюджет Житомира зазнав щонайменше 3 млн грн збитків.

Неодноразово мною піднімалося питання щодо реконструкції тротуарів. Ще минулого року було очевидно, що є значні порушення, починаючи з проведення тендеру, закінчуючи якістю виконання робіт. Зараз цього може не побачити лише сліпий. Хоча окремі ЗМІ та службовці таке враження що й справді осліпли, не помічаючи того, що відбувається. Цікаво, що засліпило їхній зір?

Довгий час на мої звернення відповідали відписками, не надаючи договорів з компанією, яка здійснювала реконструкцію тротуарів.  Як виявилося, у влади на це були свої причини.

Хочу нагадати, що у вересні 2016 року на той час перший заступник міського голови Ясюнецький О. О. публічно говорив, що гарантія на плитку становить 15 років. Звісно, тоді було багато розмов, говорили про унікальність цієї плитки,  швидку роботу у три зміни, високу якість робіт та фаховість підрядника. Чим це виявилося житомиряни вже знають на власному досвіді.

Сподівання про 15 років гарантії справді заспокоювали, адже це б означало, що кошти не закопують у землю. Але ж яке здивування чекало на мене, коли після отримання договорів я почав їх ретельно вивчати. У договорі з підрядником гарантійний строк експлуатації тротуарів становить лише 3 роки! І навіть якщо виробник плитки справді дає гарантію на свою продукцію 15 років, це не означає, що місто може нею скористатися. Адже підприємство-виробник плитки не має забовязань перед міською радою Житомира. За великим рахунком, ніякої гарантії ми не маємо, лише якщо не було укладено окремої угоди між представниками Житомирської міської ради та виробником плитки.

Як свідчать матеріали кримінальної справи, дані про походження тротуарної плитки взагалі не встановлені. Що робить неможливим існування як додаткових умов на гарантію, так і наявність гарантії як такої.

Справа за правоохоронними органами, які повинні зясувати усі деталі цієї справи та передати матеріали до суду, який і має поставити остаточну крапку у цій справі.

Маю велику надію, що ця справа не загубиться та не спуститься на гальмах, і винні понесуть заслужене покарання.

 Зі свого боку і надалі вивчатиму це питання та захищатиму інтереси житомирян, з’ясовуючи хто конкретно стоїть за халатністю, щоб ті, хто це допустив, стали відомими громаді та понесли відповідальність згідно із законами України.

Ми, житомиряни, не можемо допустити, щоб люди, які розмінюють інтереси міста на свої власні, продовжували і надалі сидіти в теплих кріслах. Працюючи абияк, а деколи шкодити і не нести при цьому особистої відповідальності.