26 April 2024, 19:49 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Василь Стах: Поведінку окремих депутатів Житомирської райради не можу вважати ні щирою, ні компетентною, ні відповідальною

3 листопада під час XIV-ї сесії Житомирської районної ради VІ-го скликання скандально завершився розгляд питання про надання дозволу комунальному підприємству «Центральна районна аптека №118» на продаж частини приміщення за адресою: м. Житомир, вул. Вокзальна, 12.

Інтернет-сайт районної газети «Сільське життя» 14 листопада 2017 року запропонував своїм читачам флеш-інтерв'ю щодо зазначеної події депутата райради Василя Стаха. Наводимо інтерв’ю без правок та скорочень.

 

- Василю Миколайовичу, ця сесія у поточному скликанні Житомирської районної ради виявилася першою, яку достроково залишила велика частина її депутатського корпусу. Чому так сталося і чи можна було цьому запобігти?

 - На щастя, пленарне засідання залишила значно менша частина депутатів, обраних два роки тому. До того ж, дехто із них уже шкодує, що так вчинив. Це - по-перше.

По-друге, уже давно відомо, хто першим кричить: «Тримай злодія!». Якщо б мене запитали про те, яка ціна для продавця є кращою - 1млн. 50 тис. грн. чи 155 тис. грн. (без ПДВ) - то абстрактно відповідь моя на боці першого варіанту. Але, не у даному конкретному випадку.

 

- Ви вважаєте її завищеною?

 - Яка з оцінок нерухомого майна не відповідає дійсності нехай з'ясовують компетентні державні органи. Я знаю лише те, що кілька років підряд зазначений об'єкт нікому не тільки не був цікавим, взагалі не використовувався, а й утримувався за немалі кошти у збиток районному бюджету. Хоч і теперішнє, і попереднє керівництво району його рекламувало та пропонувало підприємцям.

Можливо, саме призначення на посаду голови Житомирської райдержадміністрації Сергія Микитюка, його щире бажання якось зарадити цій проблемі спонукало його дружину до ризику: взяти в оренду за пристойну плату на той час баластну частину приміщення КП «Центральна районна аптека №118»?... Причому, отримавши в рамках чинного вітчизняного законодавства дозвіл на зміну його цільового призначення та реконструкцію. Задекларована сума невід'ємних поліпшень орендованого майна склала 250 тис. грн. і у рази перевищувала мінімальні 25 відсотків його залишкової вартості, що автоматично відкривало орендарю право першочергового викупу цього приміщення. До речі, свого часу на постійній депутатській комісії з питань бюджету і комунальної власності, коли ці клопотання орендаря розглядалися, про такі ризики я застерігав депутатів. Та, чомусь, залишився не почутим. Відтак, поведінку декого з них на попередній сесії райради не можу вважати ні щирою, ні компетентною, ні відповідальною.

 

- Аргументуйте, будь ласка, чому?

 - Не надавати згоди, за перелічених обставин, на першочергове право купівлі майна орендарем означає ніщо інше, як діяти всупереч вимогам закону, провокувати завідомо програшне судове рішення.

Крім цього, на моє глибоке переконання, серед майже п'ятдесяти питань порядку денного, щонайменше десяток із них стовідсотково були не менш актуальними від обговорюваного нами вище, якщо не важливіші.

Наприклад, щодо виділення коштів:

  • на придбання для Центральної районної лікарні апарату УЗД, фіброгастроскопа, інструментів для лапароскопічної стійки;
  • на капітальний ремонт в Озерному нового приміщення амбулаторії ЗПСМ, через необхідність повернення орендованої для неї військової будівлі під новостворену військову частину у зв'язку з триваючою російсько-українською неоголошеною війною;
  • на купівлю та монтаж модульних приміщень ФАПів у Глибочку та Іванківцях;
  • на капітальний ремонт покрівлі котельні № 2 в Озерному, оскільки існувала загроза її обвалу та залишення біля 7 тисяч жителів цього населеного пункту у зимовий період і без тепла, і без водовідведення;
  • на капітальний ремонт дороги Троянів-Головенка;
  • на технічне переоснащення станції знезалізнення питної води у Новій Василівці;
  • на промивку системи водогінної мережі у Високій Печі;
  • на підтримку учасників бойових дій, ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та придбання меморіальних дощок загиблим учасникам АТО нашого району;
  • на ремонт покрівель будинків культури в Іванківцях та Миролюбівці тощо.

Або ж візьмемо роками наболіле питання реконструкції під школу незавершеного будівництва дитячого садка в Кодні, визначення суб'єкта подання заявки на фінансування відповідних робіт з Державного фонду регіонального розвитку, адже у місцевих бюджетах вишукати необхідні кошти не реально.

А ще, через несподівані перепони з боку структурного підрозділу Держгеокадастру в області та надмірну бюрократію у нас час-від-часу виникають перешкоди з освоєнням мільйонних коштів, які у буквальному значені слова вибиває для району народний депутат України Віктор Развадовський. І, тільки з їм відомих причин, окремі депутати, у тому числі і ті, які влаштували 3 листопада на сесії демарш, нерідко розгляд цих та інших питань ігнорують: і на робочих групах, і на депутатських комісіях, і, як бачите, на пленарних засіданнях Житомирської районної ради.

Дуже хочу помилитися, та складається враження, що у нас дехто демонструє свою позицію тільки тоді, коли розглядаються питання особливого значення виключно для них. Тож, мені уже не видаються безпідставними розмови про те, що нічого резонансного на попередній сесії би не відбулося, якби орендарем частини приміщення по вул. Вокзальна, 12 в обласному центрі не виступала ФОП Микитюк І.В. Як і про те, що хтось хотів через такий збіг обставин, вибачте за російськомовний вислів, «качнути» голову на півтора мільйони бюджетних гривень.

Скажу ще відвертіше, я уже починаю задумуватися і над тим, чи комусь не «свербіли руки» довести комунальне підприємство «Центральна районна аптека №118» Житомирської районної ради до банкрутства та оптом продати її з усією мережею приміщень "кому треба". Однак, передача приміщення у Левкові однойменній територіальній громаді на відносно вигідних умовах, дозволи на викуп приміщень орендарями у Житомирі і Високій Печі, зміна менеджменту аптеки, надання в оренду її економічно привабливої частини приміщення для роздрібної торгівлі у районній лікарні, здається, ці підступні плани звели нанівець.

У будь-якому випадку, усе таємне рано чи пізно стає відомим. Краще, щоб якнайшвидше. Аби, не дай Боже, районний бюджет не поніс тих втрат, на які у січні 2014 року утаємниченим, поспішним рішенням та його підписанням була приречена обласна рада внаслідок зміни терміну оренди ТОВ «МДЦ Експерт-Житомир» приміщення під МРТ в обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського з 2 років 11 місяців до 10 років. Тоді, для зведення нового приміщення під розміщення для певних категорій громадян безкоштовного, а для інших значно дешевшого, у порівняні з комерційними, новітнього комунального МРТ з обласної казни довелося виділяти понад мільйон гривень. Сподіваюся, такому застереженню посприяє перевірка діяльності Центральної районної аптеки №118 контролюючими та правоохоронними органами як за період попереднього, так і теперішнього скликань Житомирської районної ради.

 

Джерело:http://silske.org/glavnaya/2554-vasil-stah-povedinku-okremih-deputativ-zhitomirskoyi-rayradi-ne-mozhu-vvazhati-ni-schiroyu-ni-kompetentnoyu-ni-vidpovidalnoyu.html