26 April 2024, 03:22 Житомир: °C
Юрій Омельченко
Журналіст, політолог. 21 рік працюю на ЖОДТРК, посада: заступник начальника відділу програмування та випуску. Автор та вед. програм "Соціальні пріоритети" та "У пошуках роботи"

ВИ КОРИСТУЄТЕСЬ КРЕДИТКОЮ? ТОДІ МИ ДІЙДЕМО І ДО ВАС!

Хто з нас не має кредитної картки? Тепер ця пластикова штука є звичним атрибутом життя чи не кожного з нас. Власне що ж тут незвичайного скажете Ви? Не нами придумано і не лише на нас випробувано. Весь світ користується банківськими картками, адже це зручно і навіть вигідно. Проте цивілізація це одне, а ми вибачте це щось інше.

Уявіть собі, що одного дня Ви приходите до банкомату, а у Вас на рахунку з кредитного ліміту у тисяч так 10 залишилася сума ближче до нуля. Як таке може бути скажете Ви? Дуже навіть просто!

Вам телефонують нібито з банку і уточнюють відомості по Вашій карті, наприклад задля збільшення кредитного ліміту чи з іншої причини. Запитують відомості, які нібито не є таємними, зокрема номер картки, термін дії, цифри з іншого боку. При чому відбувається це протягом декількох днів, тобто аби не налякати «клієнта» інформація отримується поступово. Вас в банку не попереджали про те, що саму картку взагалі показувати нікому не можна, відтак інформація яку Ви передаєте нібито не така й важлива. Тобто коду Ви не розголошуєте, таємного слова не називаєте, тому спокійно живете далі.

А от далі і відбувається саме цікаве. Якось дістаєте свій мобільний а він замість звичного телефонного режиму просто мовчить. Сітка оператора взагалі відсутня! Що ж, «руки в ноги» і вперед до найближчого представництва компанії телекомунікаційних послуг. Там на Вас дивляться як на інопланетне створіння і після довгих та нудотних хвилин спілкування з вищими офісними силами в Києві заявляють, що потрібно міняти сім – картку, бо бачте з нею щось не так. Ви платите певну суму коштів і з радістю та надією віддано дивитесь на процес реанімації Вашого доступу до телефонного зв»язку. Після чергових надцяти хвилин, на Вас знову чекає неприємність. Вам заявляють про неможливість відновлення картки, адже вона чомусь також не працює. Далі Ви (рано чи пізно), дізнаєтеся про те, що Ваш номер працює, проте ним користується хтось інший! Отже, поки Ви бігали по офісам мобільного оператора, Ваш номер телефону спокійно використали аби зняти з Вашої картки всі грошенята. Як вкрали номер? Та зателефонували Вам з кількох номерів, зробили так (зацікавили), аби ви їм передзвонили і шахраї преспокійно, навіть в іншому місті прийшли до такого ж представника кампанії мобільного оператора і з трагічним обличчям повідомили що телефон з (ВАШИМ НОМЕРОМ) у них чи то вкрали, чи то він згубився. І вони після хвилинної розмови із спеціалістом, назвавши йому кілька номерів (на які Ви ж і передзвонювали) радісно отримують в своє повне розпорядження Ваш номер і вперед до комп»ютера! Маючи номер та відомості про Вашу картку здійснюють переказ коштів, при чому не залежно від того, чи вони кредитні чи покладені Вами на «заначку».

Ваші дії? Після шоку і серцевого нападу, Ви швиденько телефонуєте з іншого номера оператору банку і розповідаєте (як можете в даних обставинах) історію шахрайства. Оператор спокійно блокує Ваш рахунок (вже нульовий!) і радить звернутися до міліції. Як порядний громадянин, що розраховує на справедливість, Ви бігом добираєтеся до відділу внутрішніх справ і після марудних запитань через скло та решітку, зустрічаєтеся з черговим слідчим. Нарешті пишете заяву, все чесно розповідаєте і з відчуттям надії прямуєте в службу безпеки банку. Там Вас «привітно» зустрічають і через зуби натякають що Ви самі у всьому винні і грошики (якщо вкрадені з кредитки) доведеться повернути саме Вам! Така несправедливість Вас обурює і Ви пославши всіх, чи то в голос, чи то про себе, сподіваєтеся на міліцію і майбутній суд. Там Ви розкажете історію викрадення у Вас коштів і причину – недосконалу банківську систему захисту електронних маніпуляцій з коштами, а ще про те, що Ви дізналися від свого менеджера банку, що Ваші кошти з рахунку відразу вкрадені не були! Шахраям вони дісталися лише через кілька днів! До того часу кошти перебували на резервному рахунку для того, аби нібито пройти перевірку правильності здійсненої операції. Уявляєте!?? Тобто оператор міг спокійно, після Вашого повідомлення цей переказ шахраїв заблокувати і нічого б не сталося. Чому ж цього не зробив?

А тепер саме цікаве, адже і це ще не крапка. Після заведення справи, Ви думаєте що Вам потрібно чекати поки міліція знайде шахраїв, або закриє впровадження та банк подасть до суду. З одного боку так і є, а з іншого грошенята Вас вже змушують повернути банку! Яким чином? А луплять Вам щомісячні відсотки і штрафи в розмірі 700 – 800 грн. Ви як ні в чому не винний чи не винна, пробуєте телефонувати в центральний офіс банку і пояснювати черговий раз що Ви людина а не слон, що відсотки нараховуватися не повинні, поки принаймні відкрита кримінальна справа. А Вам кажуть приблизно в такому ракурсі: «нам Ваші проблеми до самісінької ср…упс..спини, віддавайте гроші, інакше відсотками задушимо!». От так панове чи товариші, як в тому анекдоті: Петро ти ж менеджером в банку працюєш, то порадь в якому з них вигідніше взяти кредит? На що Петро й каже: знаєш друже позич краще у бандитів, в разі чого з ними тобі буде легше домовитися.

От шановні тепер і подумайте, а чи варто взагалі зв»язуватися з банками?

Ця історія абсолютно правдива і стосується «Приватбанку» та мобільного оператора «Київстар». Якщо у когось виникне думка що «клієнт сам лохонувся», скажу що частково це так і є, з іншого, коли Вам видавали картку не попереджали, що її потрібно ховати десь у спіднє, тобто так, щоб ніхто її взагалі і в очі не бачив! Наприклад під час розрахунку в магазині продавець може прочитати всі дані з картки, а ще Ви її можете залишити на столі в офісі, чи машині. Де гарантія що після цього Ви не потрапите в таку ж дурнувату історію? Банк повинен забезпечити досконалий захист Ваших коштів, потурбуватися щоб таких випадків було якомога менше, а не десятки щодня! Ви повинні залишатися «цінним» клієнтом не лише коли несете до банку гроші, (тоді Вам посміхаються і обіцяють золоті гори, захист Ваших грошей і розуміння та допомогу в будь – якій ситуації), а й після того як трапилася біда. Нажаль у всьому світі так і є, от тільки не у нас. У нас тільки реклама схожа на їхню. А краще б створили приблизно таку – «Ви ще користуєтеся кредитками? Тоді ШАХРАЇ прийдуть і до Вас!». Краще не ризикувати. Як говорила моя покійна бабця «кращий банк то трьох літрова банка», наразі виявляється що вона була абсолютно права!